Waarom je huis wel aan kant is en je jezelf verwaarloost bij een burn-out
Ik liep op een Koninginnedag in de stad en ineens realiseerde ik me: “Ik ben er een ster in om te zorgen voor mijn kinderen, mijn partner en het huishouden. Maar ik ontdekte dat ik daarin mezelf over sloeg. Zo erg dat ik vaak niet eens mijn mening meenam in het geheel omdat ik vooral anderen gelukkig wilde zien. En dat veranderde alles.
De kans is groot dat je huis meestal netjes is en je jezelf verwaarloost. Je besteed veel tijd aan het netjes houden van je huis. Want dat hoort zo. En als er visite komt moet alles schoon zijn en er netjes uitzien. Ook al lukt dat niet altijd is dat wel altijd jouw streven.
Als je thuis komt van je werk ga je direct jouw huishoudelijke taken doen. Je stoort je aan de rommel en voelt de drang om alles aan kant te hebben. Je hebt geen rust voordat het weer toonbaar is. Ook al betekend dit dat je de komende uren daar nog mee bezig bent. Dat je jezelf verwaarloost heb je niet door.
Hierdoor ervaar je continu druk. Je voelt je opgejaagd. Je voelt je oververmoeid en het lijkt alleen maar erger te worden. Eigenlijk zou je best wel rust willen en iets voor jezelf. Maar je hebt niet het gevoel dat die tijd er is. Je ervaart je leven als steeds minder leuk. En voelt je steeds neerslachtiger.
Jij doet wat je gewend bent. Waarom zou je je huis wel gezellig en schoon maken, terwijl je jezelf verwaarloost? Het antwoord is dat je dit doet alleen maar omdat je dat gewend bent. Niet omdat het goed is voor jou of voor anderen. Dus waarom doorgaan met iets wat je in een burn-out heeft gebracht?
Wat heb jij nodig om gezellig en opgeruimd te zijn? Geef meer van je tijd en aandacht die je voorheen aan je huis bestede aan jezelf. Zodat jij gezellig en opgeruimd bent in plaats van je huis.
Jouw partner en kinderen hebben ook liever dat je gelukkig bent. Jij denkt dat je het opruimen en schoonmaken ook vooral voor hun doet. De kans is groot dat zij vooral willen dat jij je gelukkig voelt. En dat ze liever hebben dat het wat rommeliger is en dat jij wel gelukkig bent.
Zorg voor een betere balans tussen goed voor jezelf zorgen en voor jouw omgeving zorgen. Jij hoeft niet alles alleen te doen. Je partner kan ook meehelpen. Als hij/zij van je houd dan doet hij/zij dat met liefde. Kinderen kunnen ook al op jonge leeftijd meehelpen. Dat is helemaal niet zielig, daar worden ze juist zelfstandig van.
7 stappen van jezelf verwaarlozen naar herstel en geluk bij je burn-out
- Op welke manier verwaarloos je jezelf nog?;
- Wat heb jij nodig om gezellig en opgeruimd te zijn?;
- Wie kunnen bepaalde taken van je overnemen?;
- Bespreek met gezinsleden of familie de hulp die je wilt;
- Maak duidelijke afspraken;
- Laat los dat het op jouw manier moet gebeuren;
- Besteed tijd aan wat je zelf nodig hebt om gezellig en opgeruimd te zijn.
Simone werkte en had twee tieners in huis. Zelfs met haar burn-out probeerde ze nog haar huis perfect aan kant te hebben. Toen ik haar daarvan bewust maakte zei ze: “Eigenlijk best wel erg, hè?”. Ze schrok er best wel van, omdat ze niet door had dat dat was wat ze deed. Samen keken we hoe het anders kon. En tot haar verbazing waren haar partner en kinderen echt bereid om ook een deel van de taken op zich te nemen.
Kortom wil je niet langer doorgaan met hoe je jezelf nu verwaarloost? Jouw naasten zien jouw ook liever gelukkig. Dus onderzoek wat jij nodig hebt om gezellig en opgeruimd te zijn. En vraag hulp aan jouw gezinsleden om het huis aan kant te krijgen. Zodat je niet langer dieper in je burn-out komt, maar juist hersteld. Je meer rust en energie hebt en je weer gelukkig voelt.
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?