Ben je een kameleon of ben je authentiek?

Uitmuntend was ik erin om een kameleon te zijn, en me aan te passen aan alles en iedereen. Het voordeel was dat ik met iedereen overweg kon. Het nadeel wat dat ik er zo goed in was dat ik niet weer wist wie ik was en een burn-out kreeg. Daarnaast voelde het eenzaam, dat niemand me echt kende. En was ik altijd bang om door de mand te vallen. En dat mensen me niet echt leuk meer zouden vinden als ze zouden weten hoe ik echt was.

De meeste mensen met een burn-out zijn een kameleon. Ze zijn er een ster in om zich aan te passen aan hun omgeving. Ze zijn er goed in om iedereen tevreden te stellen. Maar raken daardoor hun authentieke zelf kwijt. En dat gaat op een gegeven moment wringen.

Op het werk wordt er gevraagd wat jij ergens van vindt. In plaats van dat je zegt wat je vindt, zeg je wat je denkt dat ze willen horen. Je bent bang om je hoofd boven het maaiveld uit te steken. Op die manier hoop je dat je dat anderen je aardig vinden en je waarderen.

Het voelt eenzaam dat niemand echt weet wie je bent. Je voelt je niet serieus genomen. En hebt vaak het gevoel dat anderen over je grenzen gaan. Je hebt het gevoel dat je alles doet om anderen tevreden te houden en het voelt wrang dat je dan alsnog te horen krijgt dat anderen ontevreden zijn over jou. Of iets afkeuren wat je zegt of doet, want je doet zo je best.

De kans is groot dat je ondertussen zelf niet meer weet wie je echt bent. Het kameleon spelen gaat je zo goed af dat je steeds verder weg bent geraakt van je authentieke zelf. Waardoor je vaak niet eens meer weet wat JIJ nou ECHT wilt. Of je bent zo gewend te doen wat anderen willen dat je je schuldig voelt als je wel iets voor jezelf wilt doen.

Jij kunt anderen niet gelukkig maken. Je kunt alleen jezelf gelukkig maken. Zoveel verschillende mensen hebben zoveel verschillende meningen. Het heeft geen zin om met al die winden mee te waaien. Je kunt daarmee anderen niet gelukkig maken. Dus kun je beter onderzoeken waar jij gelukkig van wordt. Want daar heb je wel invoelt op.

Stoppen met kameleon spelen is afkicken. Het is wennen om niet automatisch te doen wat jij denkt dat anderen van je verwachten. Maar je eerst af te vragen wat jij wilt. Als je dat lang niet hebt gedaan kan dat wat sommige dingen betreft een hele ontdekkingstocht zijn. Dus vraag jezelf regelmatig af: “Wat wil ik?”.

Geef niet op bij tegengas. Als je gaat oefenen om meer jouw mening te geven. Om meer jouw grenzen aan te geven, kun je tegen gas verwachten. Mensen zijn gewend dat je de dingen op een bepaalde manier doet. Als je dat gaat veranderen is dat even wennen voor hun. Net als dat het voor jou een verandering is, gaat dat voor je omgeving ook even wennen zijn.

In 7 stappen van kameleon naar je authentieke zelf
  1. Vraag je eerst af wat wil ik?;
  2. Bekijk dan wat je als kameleon gedaan zou hebben;
  3. Bepaal waar je voor kiest om nu te doen. Oefen in het begin met simpele dingen met mensen waar je je bij je op je gemak voelt;
  4. Spreek uit wat je graag wilt;
  5. Bij tegengas, geef aan waarom het belangrijk voor je is;
  6. Blijf dit oefenen en kies steeds vaker om niet langer de kameleon te spelen;
  7. Leef je authentieke zelf en ervaar hoe bevrijdend dat is.

Als kind had ik geleerd dat ik me beter aan kon passen, want als ik dat niet deed kreeg ik gedoe. Ik was zo gewend om een kameleon te zijn dat ik het niet eens door had. Totdat ik mijn burn-out kreeg. Toen werd het me duidelijk. Ik liet alleen die delen van mezelf eraan anderen zien waarvan ik wist dat ze die accepteerde. Want dat voelde veilig. Maar  realiseerde me ook: “Wil ik dat mensen geven om wie ik echt ben, of om wie ik me voordoe?”. En dat hielp me om steeds vaker mijn authentieke zelf te zijn. Ik ging ermee oefenen om mezelf uit te spreken en dat was in het begin soms best lastig. Maar ik merkte dat het steeds beter ging en het heel bevrijdend was.

Dus, wat wil jij zijn? Een kameleon of wie je écht bent? Wil je jezelf niet langer in allemaal bochten wringen? Zodat dat jij je niet langer gefrustreerd, eenzaam, verdrietig en niet serieus genomen voelt? Neem dan jezelf serieus door steeds meer vanuit je authentiek zelf te gaan leven. Waardoor je juist innerlijke rust, geluk en vrijheid ervaart.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?