Wil je je weer krachtig voelen bij een burn-out?

krachtige pantser bij een burn-outToen had ik het niet door, maar eigenlijk heb ik heel veel toneelgespeeld. Ik deed me voor als stoer, zelfverzekerd en krachtig. Maar dat was ik niet altijd. Het was net alsof ik een onzichtbaar harnas aan had, ik kon het zelf wel voelen. Nu weet ik hoe dat is ontstaan en waarom ik dat deed. Toen had ik niet eens door DAT ik dat deed.

Je wilt je krachtig en zelfverzekerd voelen. Maar je voelt je juist vaak onzeker en niet krachtig. Door je burn-out is dat gevoel er niet beter op geworden. Sterker nog je voelt je zwak en mislukt.

Als mensen aan je vragen hoe het gaat, zeg je standaard: “Goed!” Je wilt immers niet dan mensen zien hoe kwetsbaar je echt bent. Je bent bang dat je niet goed genoeg bent. En besteed dus onbewust veel tijd om aan anderen te bewijzen hoe krachtig je bent. En daarmee zet je jezelf juist onnodig onder druk.

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Je voelt je ondanks dat je misschien wel krachtig overkomt, van binnen nog steeds onzeker. Het kost bergen energie om de schijn op te houden. Ondertussen voel je je nog steeds niet goed genoeg en snel te veel. Daarnaast voel je je niet begrepen, er is niemand die je echt kent en dat voelt eenzaam.

Je voelt je kwetsbaar. Alsof je een rol speelt om erbij te horen. Je voelt je nep en bent bang dat je ieder moment door de mand zal vallen. Zodat iedereen ziet dat je niet zo leuk, lief, aardig en krachtig bent dan je iedereen wilt laten geloven.

Je hoeft je niet langer te verstoppen. De waarheid is dat je veel krachtiger bent dan je zelf denkt. Door kritiek of negatieve ervaringen ben je gaan geloven dat je niet krachtig bent. Maar hoe zou het zijn als dat eigenlijk gewoon niet waar is. Dat je net als ieder ander een enorm mooi en krachtig mens bent, maar het alleen zelf nog niet weet?

Net als een slak voelt het naakt zonder pantser. Maar naaktslakken weten zich ook prima te redden. Dus je hebt het niet nodig. Het is misschien even wennen, maar je wordt juist krachtiger door het pantser af te leggen. Doordat je gaat ervaren dat je het niet nodig hebt. Door te ervaren dat je gewoon jezelf kunt zijn. Wat een opluchting is dat!

Met een nep pantser van kracht hou je mensen op afstand. Door een nep harnas hou je misschien anderen voor de gek. Maar zelf weet je dat je je anders voelt. En dat verschil blijft wrijven. Het zorgt voor afstand tussen jou en de ander. Je creëert hiermee onnodig afstand tussen jou en de mensen die je liefhebben.

7 tips om je weer krachtig te voelen bij een burn-out
 1. Je hoeft geen super(wo)man te zijn, jij bent goed zoals je bent;
 2. Kwetsbaarheid is niet gelijk aan zwak, je kunt ook krachtig je kwetsbare kant laten zien;
 3. Het pantser heeft je vroeger misschien geholpen maar werkt nu juist tegen, dus het is tijd om het af te doen;
 4. Als wij mensen een pantser nodig hadden gehad, hadden we dat net als een gordeldier meegeleverd gekregen;
 5. Ook als voelt het misschien onwennig zonder pantser, daarmee is het nog niet verkeerd;
 6. Zonder pantser is het contact met andere mensen veel oprechter;
 7. Echte liefde voel je niet met een pantser.

Monique had het vroeger thuis niet makkelijk gehad. Al op jonge leeftijd had ze zich een soort van pantser aangemeten. Iedereen dacht dat het goed met haar ging, want ze was er heel goed in geworden om zich zelf krachtig te presenteren. Maar van binnen voelde ze de gebakken lucht. Ze voelde zich niet begrepen en niet gesteund. Ze was zich totaal niet bewust van haar pantser. Toen ik haar hielp het pantser te herkennen en af te zetten, ging er een wereld voor haar open. Ik leerde haar hoe ze haar innerlijke kracht kon ervaren zodat ze het pantser niet meer nodig had. Ze voelde zich hierdoor: liefdevoller, opener, rustiger, zelfverzekerder, krachtiger en had meer energie.

Kortom wil je krachtig voelen in plaats van krachtig doen? Doe je pantser af! Zodat je je niet langer niet goed genoeg voelt. Je niet langer hoeft te bewijzen hoe krachtig je bent. En je jezelf niet meer onder druk hoeft te zetten. Op die manier hou je meer energie over. Voel je je krachtiger, heb je meer innerlijke rust. En heb je meer echt contact met jouw geliefden.

 

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?
De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

4 gedachten over “Wil je je weer krachtig voelen bij een burn-out?

 1. Jan van Herk

  Thanks voor de tips ?‼️ Heel mijn leven eis ik van mezelf het zo goed mogelijk te willen doen … enorme druk. En het ergste lijkt en gebeurd. Hoe meer ik mijn best doe hoe minder begrepen en ben praktisch alleen over?‼️ Het lijkt wel eens of zoals ze zeggen de duivel op 1 hoop poept.. Zo heb ik burn-out, dubbele hernia en astma in laatste afgelopen jaar ?‼️ Tja valt niet altijd mee ..

  1. Nanda Noorlander Bericht auteur

   Hoi Jan,
   Dat is inderdaad wat veel mensen doen die uiteindelijk een burn-out krijgen, hoge eisen aan zichzelf stellen…
   Maar weet dat dat op te lossen is, ook jouw burn-out. En als je meer rust hebt zal het ook beter gaan met jouw hernia.
   Je kunt weer 100% herstellen van je burn-out, sterker nog mijn klanten zijn na mijn begeleiding vaak een betere versie van zichzelf.
   Dus hou hoop, en als ik iets voor je kan doen, laat het me weten!
   Met liefdevolle groet,
   Nanda Noorlander

 2. Julie Olesen

  Aangezien ik me afvraag of ik een burn out heb, ben ik gaan zoeken op internet en het bovenstaande komt me helaas bekend voor. Zit nu een paar weken thuis. Begonnen met steeds weer een hoge hartslag en paniekaanvallen. Inmiddels in de molen bij cardiologie en alleen dat baart al weer zorgen (haal me van alles in het hoofd nu). Ook al aan de medicijnen om de hartslag te verlagen. En nu geen idee of ik zo doodmoe ben van de medicijnen of een burn-out te pakken heb. En dan nog 2 weken wachten op de uitslagen Geen idee hoe ik dat in deze toestand moet volhouden. En wat het meeste steekt: ik ben niet eens meer in staat om voor de kinderen te zorgen. Maar zeker wel fijn op jouw verhaal hier te lezen! Hoop dat het bij mij ook goed komt. Heel vervelend om te horen. Het hebben van een burnout betekend dat je van alles wilt maar het gewoon niet meer lukt. Ik kon mijn eigen kids niet meer douchen omdat ik steeds flauw viel. Je leeft als het ware buiten je lijf. Je ziet wat er moet gebeuren en hoe maar het lukt gewoon niet. In eerste instantie denk je dat het lichamelijk is, inderdaad alsof je iets aan je hart hebt. Je valt veel af en komt veel bij. Ik viel in 2 maanden tijd 12 kilo af. Ging van 57 kilo naar 45 kilo. Als je het gevoel hebt de regie over je kunnen kwijt te zijn, kun je der van uit gaan dat het een burnout betreft. Sterkte

  1. Nanda Noorlander Bericht auteur

   Hoi Julie,

   Veel mensen met een burn-out krijgen allerlei medische onderzoeken voordat ze erachter komen dat het een burn-out is. Jouw hoge hartslag kan stressgerelateerd zijn. Je kunt aan de cardioloog vragen wat de reden is van jouw klachten. En of dat in jouw geval ook stress gerelateerd kan zijn. Ook met vragen over de bijwerking van een medicijn kun je terecht bij de cardioloog. Maar het zal ook vast op de bijsluiter staan. Vervelend dat je niet voor je kinderen kunt zorgen nu. Ik hoop dat je hier hulp bij krijgt. Je bent ook heel erg afgevallen. Ik zou zeker met de cardioloog of huisarts overleggen of dat met hartklachten te maken heeft. Mocht je de hoeveelheid stress naar beneden willen brengen dan help ik je daar graag mee en bied ik je een gratis en vrijblijvend gesprek aan. Stuur een e-mail naar nanda@n-balans.nl om dit aan te vragen. Sterkte. Groetjes, Nanda

Reacties zijn gesloten.