Kun jij je nog vervelen?

We zijn zo gewend om altijd maar DOOR te gaan, dat je een keer vervelen er vaak niet meer bij is. En juist dat altijd bezig zijn en jezelf geen moment rust gunnen, gaat op een gegeven moment mis. Je krijgt steeds meer klachten en vervolgens zit je thuis met een burn-out.

Dat alsmaar door gaat lijkt productief en ‘goed”, maar zorgt uiteindelijk voor veel klachten. Omdat je jouw systeem overbelast. Jouw nek- en schouder spieren zijn altijd pijnlijk. Je kunt je steeds slechter concentreren en vergeet steeds vaker dingen.

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Je bent geen robot die altijd AAN kan staan. En zelfs een robot moet opgeladen worden ?. Dus gewoon een keer niets doen, dat ben je gewoon helemaal verleerd. Je hebt altijd het gevoel dat je iets MOET doen. Als je wel even zit voel je je al snel ongemakkelijk of schuldig.

Weet dat het gezond is om je te vervelen. Juist op het moment dat je even ‘niets doet’, wordt je creativiteit gestimuleerd. Waardoor je ingevingen krijgt voor oplossingen waar je je eerder suf over zat te piekeren. En je kunt weer even opladen. Je komt weer te rust en kunt je daardoor daarna weer beter concentreren.

Kreeg je als kind de ruimte om je te vervelen? Misschien niet, als je vaak te horen kreeg: “Ga eens wat doen”. De generatie vlak na de oorlog was er opgericht om Nederland weer op orde te krijgen. Er moest veel worden gedaan. En dat heeft die generatie weer doorgegeven aan de generatie daarna. Als je je als kind niet mocht vervelen, kun je daar als volwassene nog last van hebben.

De valkuil is dat je pas gaat zitten als alles klaar is. Maar weet je wat het is, het huishouden of het werk is vaak nooit klaar. En dus blijf je altijd overal achter aan rennen. En gun je jezelf nooit een moment rust, of een moment om je te vervelen, terwijl dat wel heel belangrijk is. JIJ bent belangrijker dan een spik en span huis.

Vervelen in 5 stappen
  1. Je denkt dat je heel veel moet, maar uiteindelijk zijn er dingen die je wilt of niet wilt. Dus je kunt het ‘moeten’ al schrappen;
  2. Of je denkt er geen tijd voor te hebben. Maar hoeveel tijd besteed je per dag aan dingen die je én niet gelukkig maken én je niet echt iets opleveren?;
  3. Veel mensen denken te kunnen bedenken of iets voor hun gaat werken. En dus beginnen ze er niet eens aan, ze proberen het niet eens. Terwijl ze dingen die niet voor hun werkt wel blijven herhalen. Durf jij iets nieuws te proberen?;
  4. Als je het fijn vind om te tijd op een dag te plannen, plan dan ook verveeltijd in of in ieder geval ‘niets’ tijd;
  5. Dus DOEN dat ‘niets doen’, zodat je je lekker kunt vervelen!

Joke kon niet eens op de bank tv kijken. Wel kort, maar niet langere tijd achter elkaar. Tijdens de reclame ging ze altijd wat dingen doen tussendoor. Het was me duidelijk dat ze zichzelf geen rust gunde en dacht dat ze altijd iets moest doen. Toen ik dat aankaartte, herkende ze dat wel. Als kind mocht ze zich niet vervelend en moest ze altijd iets gaan doen van maar moeder. En dat patroon herhaalde ze nu nog, terwijl ze al achtenveertig jaar was. Maar ze heeft het kunnen doorbreken en vind de rust die ze nu ervaart echt een verademing.

 Dus vraag jezelf eens af of je je nog kunt vervelen. Zo niet, leer het dan weer. Want het is gezond voor je, helpt je creativiteit, en verbeterd je concentratie. En nog belangrijker als je dit en andere patronen oplost, kun je ook je burn-out oplossen! En heb je dus niet langer last van jouw klachten. Geen betere motivatie dan dat lijkt me, toch?

 

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie via onderstaande button… ?
De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen