Kun jij je overgeven aan ontspanning?
Stil zitten, ik kon het vroeger echt niet. En ontspannen? Dat al helemaal niet. Ik had het gevoel dat er altijd dingen waren om te doen. En dat die ook eerst moesten. Ontspanning zou later komen, maar kwam er vervolgens nooit van. Ja, toen ik mijn burn-out had, toen moest ik wel, haha.
Je wilt je wel overgeven aan ontspanning, maar het lukt je simpel weg niet. Je voelt die constante spanning en drive om van alles te doen. Maar daar ben je te moe voor. Tegelijkertijd kun je ook niet stil zitten. Dus je voelt je continu of schuldig of doodmoe.
Je wilt gaan zitten maar veert meteen weer op omdat je je onrustig voelt. Zodra je gaat zitten komt er in je op wat er allemaal nog op je ligt te wachten. In plaats dat je je ontspannen voelt neemt het ongemak en de onrust juist toe. Door de enorme drive die je voelt, kun je je niet overgeven aan ontspanning.
Je hebt het gevoel dat wat je ook doet, je het toch nooit goed kunt doen. Zowel voor jezelf als voor anderen. Je voelt je uitgeput. Je baalt van die spanning die je altijd in je lijf voelt. Gevoelens van schuld ervaar je dagelijks. En je kunt nergens meer van genieten.
Je lijf is gewend is om altijd in de actie-stand te staan. Dus voelt het even ongemakkelijk als je wilt gaan ontspannen. De spanningen zijn ongemerkt al lang in je leven. In feite sta je stijf van de spanning. Dat is niet in 1 minuut opgelost. Daar is meer voor nodig.
Bij elke gewoonte die je doorbreekt zal het eerst ongemakkelijk voelen. Net als bij stoppen met roken bijvoorbeeld. Dat ongemak wil niet zeggen dat het niet werkt. Dat ongemak wil juist zeggen dat het wel werkt. Want alleen als je iets anders gaat doen kun je een ander resultaat krijgen dan het resultaat wat je nu hebt. En dat kan eerst even ongemakkelijk voelen omdat je het niet kent.
Om te doorbreken wat je nu gewend bent te doen, zul je iets anders moeten doen. Dus blijf de volgende keer gewoon zitten. Ook als je de behoefte voelt om iets te gaan doen. Niet reageren. Blijf zitten. En blijf nog even zitten. Ga door het ongemak heen zodat je je kunt overgeven aan ontspanning. De onrust zal juist afnemen als je je overgeeft, niet door weer iets te gaan doen.
De valkuil is dat je stopt omdat je de onrust voelt. Maar je voelt de onrust niet omdat je stopt. De onrust was er al, maar omdat je altijd gewend was om die door te gaan, heb je nooit echt gevoeld hoe je je echt voelde.
De onrust is niet je vijand, dat ben je zelf. Je denkt dat die onrust hetgeen is waardoor je je niet goed voelt. Maar de waarheid is dat de onrust je iets probeert te vertellen. Die onrust verteld je dat je manier waarop je nu met jezelf omgaat niet goed is voor je. Je bent je eigen vijand omdat je niet luistert naar die waardevolle boodschap. En er iets aan doet zodat je je kunt overgeven aan ontspanning.
Joyce probeerde een specifieke ontspanningsoefening te doen. Maar merkte dat ze er helemaal onrustig van werd. Ze werd boos, vertelde ze me en zei tegen zichzelf, “Dit werkt niet”. Toen ik haar uitlegde dat de onrust er eigenlijk al heel lang was en voorbeelden gaf waaraan ze dat kon ervaren, herkende ze dat. Vervolgens hielp ik haar om zich alsnog om zich over te geven aan ontspanning. En toen ze daar eenmaal doorheen was, voelde ze dat het een wereld van verschil was.
Dus kun jij je overgeven aan ontspanning? Waarschijnlijk niet. Om te voorkomen dat je je gespannen, uitgeput en onder druk voelt staan is het belangrijk dat je leert hoe je je dit kun doen. Zodat je weer rust ervaart, je weer energie hebt, je weer optimaal functioneert en je weer gelukkig voelt.
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?