Laat negatief denken niet langer jouw kansen beperken

Ik was 11 jaar en zat huis op de bank te wachten tot mijn ouders en broer thuis zouden komen. Ik was voor het eerst een hele dag alleen thuis geweest. Ze kwamen niet thuis op het afgesproken tijdstip. Ik voelde me bang en stond doodsangsten uit. In mijn hoofd speelde allemaal beelden af van een ongeluk. Mobiele telefoons bestonden nog niet, dus ik kon ze ook niet bellen. Gelukkig waren ze gewoon verlaat en was er niets aan de hand.
Maar we hebben allemaal wel eens van de momenten dat we negatief denken. Hoe zorg je dat negatief denken niet langer jouw leven beperkt?

Mensen met stress hebben een tunnelvisie en doen aan negatief denken. Je zit dan in een bepaalde manier van denken vast. Je manier van denken verloopt telkens op dezelfde manier. En je krijgt door het negatief denken alleen maar meer stress. Misschien herken je dat wel? En het is lastig om hieruit te komen.

Als mensen zeggen dat er ook een andere optie is kun je je dat moeilijk voorstellen. Je hebt in je hoofd dat de buren op je huis passen terwijl jij op vakantie bent. Maar ze blijken zelf op vakantie te gaan dus dat kan niet. Je baalt flink want zo had je het bedacht. En als je partner probeert mee te denken wordt je boos want je zit zo vast in wat niet werkt, dat je niet open staat voor andere mogelijkheden.

Hierdoor laat je kansen liggen. Doordat je vast blijft zitten in het negatief denken, blijf je hangen in de emotie van de teleurstelling. En zelfs als iemand probeert je te helpen om uit het negatief denken te komen, wordt je alleen maar boos. Want je voelt je niet serieus genomen want door jouw tunnelvisie zijn er helemaal geen andere opties.

Je zit vast in bepaalde denkpatronen. Hierdoor volgen jouw gedachten vaak het zelfde karrenspoor, wat uitmond in negatief denken. Dezelfde riedeltjes blijven zich telkens herhalen. Maar met die manier van denken kom je niet uit deze situatie. Wil je de kansen kunnen grijpen die zich voordoen dan zal je open moeten staan voor een andere manier van denken. 

Ik kreeg ooit de tip om de overtuiging: “Wat van jou is komt naar je toe” uit te proberen.  Nieuwsgierig als ik ben wou ik graag onderzoeken of dit principe ook op waarheid berust. Ik had me voorgenomen om dingen te omarmen die naar me toe kwamen. Dus ging ik beter opletten op welke dingen er tegen mij werden gezegd en ik lette meer op situaties die ontstonden waarin ik uitgenodigd werd om iets te ondernemen of ergens aan deel te nemen.

Enige tijd later vertelde een vriend van mij dat hij naar een zaaltraining ging. Ik vroeg wat dat was, en hij legde uit dat je dan voor een zaal gaat staan en de ingevingen die je krijgt aan de mensen in de zaal vertelt. Met als doel daar mensen verder mee te helpen. “Waarom ga je niet mee?”, vroeg hij toen, “dat kan jij ook wel”. Ik was nogal verbaasd over deze uitnodiging gezien het feit dat ik daar nooit mee bezig was geweest. Maar omdat ik me had voorgenomen om te kijken wat er naar me toe kwam, nam ik de uitnodiging aan. Ik dacht: “Het is toch in Arnhem als het niet lukt kom ik er gewoon nooit meer terug”.

Maar de avond liep voorspoedig, ik bleek het inderdaad te kunnen. Als ik niet naar bovenstaande uitspraak had geluisterd, had ik wellicht gedacht: “Dat kan ik toch niet”, en was ik niet gegaan. Vanaf toen ben ik beter op dit soort dingen gaan letten en hebben zich hele mooie kansen voor gedaan. Vooral de open mind is hierbij belangrijk. Onderzoek eerst waar het om gaat voordat je iets van te voren al afwijst. Misschien is het wel precies wat je nodig hebt!

Een mop in de vorm van een verhaal sluit hier wat mij betreft heel mooi op aan. Een man is zijn geloof in God een beetje kwijt. Er komt een overstroming waarbij zijn huis onder water komt te staan. Dus gaat de man op het dak van zijn huis zitten. Hij denkt bij zichzelf, “dit is een goed moment om eens te testen of God nu echt bestaat”. En dus gaat hij bidden en vraagt hij God om hulp om hem te redden. Na een paar uur komt er een vlot voorbij drijven. Maar de man heeft het niet door. Weer een aantal uur later komt er een bootje voorbij en mensen vragen of hij in wil stappen en hem naar een veilig gebied te brengen en de man zegt: “Nee, ik ga niet mee, ik heb God gevraagd me te redden en ik wacht op hem”.

Weer een aantal uur later komt er een helikopter over vliegen, ze zien de man zitten op het dak en laten een touwladder naar beneden komen. Maar de man zegt weer: “Nee, ik ga niet mee, ik heb God gevraagd me te redden en ik wacht op hem”. Uiteindelijk verdrinkt de man. Hij komt bij de hemelpoort en treft daar God aan. De man is ondertussen flink boos. Hij zegt: “Ik zat in een vervelend situatie, ik heb tot U gebeden en U om hulp gevraagd, en vervolgens ben ik verdronken. Nu kom ik bij de hemelpoort en zie dat U toch bestaat, waarom heeft U me niet gered?” God kijkt liefdevol naar de man en zegt: “Ik heb je een vlot gestuurd, ik heb je een bootje gestuurd, en ik heb je een helikopter gestuurd om je te redden. Maar je hebt mijn pogingen om je te redden afgewezen!”

Kortom met jouw manier van negatief denken kun je jezelf tegenwerken. Of je ontneemt je de kans om uit een bepaalde situatie te komen. Of door jouw onzekere gedachtes ontneem je jezelf de kans op een andere baan. De kans op een supergoed idee. Dus bespaar jezelf het blijven hangen in vervelende situaties door te kijken naar welke kansen zich voordoen. Dit bespaar je enorm veel stress en het brengt je een gelukkiger leven.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?