Lachen helpt je te ontspannen!

Veel mensen hebben een druk leven. Werk, partner, kinderen, hobby’s en/of huishouden hebben allemaal aandacht nodig. Als je veel ballen in de lucht probeert te houden is het onvermijdelijk dat je niet alle “ballen” even veel aandacht kunt geven. Dit kan leiden tot spanningen en stressklachten.

Veel mensen ervaren deze spanningen als fysieke klachten zoals, nek- en schouderpijn, rugpijn, hoofdpijn. De spanningen kunnen er ook toe leiden dat je sneller geïrriteerd bent of slechter slaapt. Dat je een gejaagd gevoel hebt en dat er bijvoorbeeld niet zo veel uit je handen komt als voorheen.

De spanningen lopen op en er is te weinig ontlading van deze spanningen. Het kan zijn dat het moeilijk lukt om tijd voor ontspanning te nemen of dat je er door de waan van de dag niet eens over nadenkt. Je hebt gewoon geen tijd genoeg om je ook nog te ontspannen of je bent te moe.

Lachen zorgt voor ontspanning en neemt de druk van alles wat nog “moet” weg. Je hersenen produceren tijdens het lachen endorfine, ook wel het geluk hormoon genoemd. Lachen is gezond, kinderen doen het van nature dan ook graag en veel. Het hormoon endorfine heeft een kalmerend en pijnstillend effect. Een lachbui zorgt voor een spanningsontlading, waardoor de bloeddruk daalt, de hartslag vertraagt en de spieren ontspannen. Je voelt je emotioneel opgelucht en ontspannen. Nog een voordeel: Lachen stimuleert het immuunsysteem waardoor jouw lichaam de strijd met virussen, bacteriën, parasieten en ziektecellen gemakkelijk aan kan.

Een lach kun je echt zomaar uit het niets starten. Dat lijkt misschien wel gek, maar je kunt het werkelijk gemakkelijk leren. Als je eenmaal weet hoe je bewust een lach kan starten, dan kun je jezelf zo vaak als je wilt een extra impuls geven met een lach moment.

Wees gewaarschuwd, als je het lachen eenmaal hebt ontdekt zal jij je gemiddeld gezien veel beter voelen. Het lachen werkt in alles door de gehele dag! Door bewust te gaan lachen, kun je in contact komen met die pure levensvreugde zoals onbevangen kinderen die hebben. Je kunt het alleen voor de spiegel of in jezelf doen. Lachen in een groep werkt erg aanstekelijk en geeft ook een gevoel van saamhorigheid.

Onderschat het lachen niet, doe het echt, dan zul je het ervaren. Lachen is een serieuze zaak: je werkt aan je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Iemand uitlachen is natuurlijk weer wat anders, daar krijg je geen positief gevoel van.

3 tips om stress te reduceren met lachen 

1 Leg een voorraad aan van jouw favoriete manieren aan om aan het lachen te raken. Hou je van moppen? Maak een moppenboekje! Hou je meer van films? Zorg voor een voorraad humoristische films of programma’s die je kunt opzetten. Lees je graag? Zoek boeken die je aan het lachen maken.

2 Lach om je dagelijkse frustraties in plaats van er over te klagen. Probeer er de humor van in te zien. Denk eraan hoe je een lullige situatie na kunt vertellen aan je vrienden en lach er nu om, in plaats van later.

3 Doe eens aan lachmeditatie, je hebt slechts 10 minuten nodig. Dit is een meditatievorm die oorspronkelijk uit India komt, waarbij het lachen je ontspant en de stilte daarna deze ervaring verdiept. Je wekt een lach op door je mondhoeken te krullen. Ga eerst gemaakt lachen en je zult merken dat de lach vanzelf natuurlijker wordt, ga door tot je buldert vanuit je buik. Sluit af door je ogen te sluiten en de lach te laten stoppen. Adem rustig in en uit en geniet van de ontspanning.

Lachen is een manier om uit je dagelijkse spanningen te stappen en te ontspannen. Zodat je de spanningen niet langer hoeft te ervaren in je nek, schouders, en hoofd. Je niet langer snel geïrriteerd hoeft te zijn of slechter slaapt. Je kunt je weer ontspannen waardoor je beter kunt relativeren en sneller nieuwe mogelijkheden kunt zien. Iedere grap of ongewone situatie kun je aangrijpen voor een lachbui.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?