Loslaten, de manier om meer rust te ervaren

Ik werkte op een de internetafdeling van een krant, waar het oorspronkelijk leuk was. Maar door een reorganisatie kreeg ik een leidinggevende die niet prettig was. En ons werk werd steeds meer terug gebracht tot saaie handelingen. Alle leuke en creatieve dingen…, daar was geen tijd meer voor. Aankaarten haalde niets uit, dus was ik er helemaal klaar mee. Ik diende mijn ontslag in, zonder dat ik ander werk had. Een maand later had ik al weer ander werk gevonden.

Vasthouden aan dingen, mensen of situaties alleen maar omdat het is wat je kent, dient je niet. Dat weet je misschien wel. En je weet misschien ook wel dat je dan moet loslaten. Maar hoe doe je dat dan dat loslaten? Want verstandelijk lijkt zo eenvoudig, maar voor veel mensen is dat in de praktijk toch lastig.

Je voelt al lang dat je werkplek eigenlijk niet meer de juiste plek voor je is. De werkdruk is te hoog. Dat heb je al meerdere keren aangegeven maar er verandert niets. Je ziet collega’s met regelmaat uitvallen en jij merkt dat de stress bij jou ook begint op te lopen. Je hebt van alles geprobeerd om de werksituatie te veranderen maar er wordt niet naar je geluisterd. Met jouw goede ideeën wordt niets gedaan.

Doordat je te lang door gaat met iets of iemand wat niet bij je past voel je je enthousiasme afnemen. Je hebt er geen plezier meer in. Je doet watje moet doen en ergert je dood aan hoe het loopt. Dit kost je veel energie waardoor je steeds vermoeider wordt. En omdat het niet loopt ga je nog harder je best doen om te proberen om de situatie te verbeteren. Of je geeft het uiteindelijk op en probeert te berusten. Maar je voelt dat het toch blijft knagen en dat vreet energie.

Eigenlijk weet je diep van binnen wel wat je moet doen: loslaten. 
Maar omdat er allemaal verstandige argumenten zijn, luister je niet naar wat je diep van binnen voelt. Omdat je bang bent om minder inkomen te hebben. Of als het om een relatie gaat, dat je bang bent om er alleen voor te staan. Of omdat je bang bent voor het onbekende, omdat je niet weet wat je er voor terug krijgt als je dit loslaat.

Het grappige is….er is pas ruimte voor iets nieuws zodra je loslaat. Stel je maar eens voor dat je letterlijk je handen vol hebt. Is er dan ruimte om iets anders op te pakken? Nee! Dus zal je eerst iets uit je handen moeten loslaten voordat je iets anders kunt oppakken.  

Het feit dat loslaten spannend kan voelen maakt het niet verkeerd. Veel mensen verwarren dat gevoel. Het voelt slechts spannend omdat het nog niet kent. Het oude achter je laten geeft een enorme ruimte aan heel veel nieuwe mogelijkheden. Mogelijkheden die je vaak niet ziet zolang je gefocust bent op het vasthouden van het oude wat je niet meer dient.

Loslaten is niet alleen belangrijk voor situaties maar ook voor bepaalde denkwijzen of gewoontes. Want je kunt wel je situatie veranderen. Maar als je niets in jezelf verandert kan het zijn dat je toch weer dezelfde soortsituaties of mensen blijft aantrekken. Want je neemt jezelf natuurlijk altijd mee naar de nieuwe situatie of relatie.

Wat is loslaten wel en niet?

Loslaten wil niet zeggen dat het me niet raakt,
het betekent dat ik alleen mezelf kan helpen en niet een ander.
Loslaten betekent niet dat ik vlucht,
Ik geef de ander ruimte.
Loslaten is toegeven dat je soms machteloos bent,
omdat je niet altijd weet wat het resultaat gaat worden.
Loslaten is niet bewust de ander pijn doen,
maar kiezen voor jezelf,
omdat je diep van binnen voelt dat dit is wat jij nodig hebt.
Loslaten is niet kiezen voor angst voor het onbekende,
maar vertrouwen hebben in je innerlijke kracht.
Loslaten is accepteren dat er dingen kunnen veranderen.
Loslaten is dankbaar zijn voor wat er geweest is,
geen spijt hebben van het verleden,
En je richten op jouw groei en jouw weg.
Zodat je je weer gelukkig voelt.

Een klant van mij liep op het werk tegen van alles aan. Collega’s die hun verantwoordelijkheden niet namen. Een leidinggevende die te afwachtend was, een hoge werkdruk. En gezien haar functie had ze daar last van. Ze raakte telkens helemaal in de stress van het feit dat ze heel erg haar best deed om dingen in het bedrijf te veranderen, maar dat dat vervolgens niet  lukte. Ik hielp haar om te onderzoeken welke mogelijkheden ze had om haar werkomstandigheden aan te passen. Hierdoor kwam ze tot de conclusie dat het vechten tegen de bierkaai was. Ze solliciteerde en had binnen een mum van tijd een baan die wel een gezonde werkomgeving voor haar was.

Dus ben je bang om los te laten en weet je niet hoe? Voel diep van binnen wat goed voor je is. Ook al is het spannend, laat los wat je niet meer dient. Zodat er ruimte is voor nieuw mogelijkheden, voor groei en nieuw geluk. Je bespaart jezelf een hoop in bochten wringen dat niet goed voelt. Je hebt meer energie en uiteindelijk voel het echt beter. Want eerlijkheid duurt het langst, ook naar jezelf toe.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?