Hoe krijg je meer plezier in je leven?

Dansende vrouw die plezier in je leven heeft na een burn-out“Hoe kan ik zoveel mogelijk in een dag proppen?”, vroeg ik me vroeger af. En dat was ook wat ik deed. Mijn focus lag
 op alles wat er nog gedaan “moest” worden. Nu focus ik op de tevredenheid die ik ervaar over wat ik heb gedaan en vraag ik me regelmatig af: “Hoe kan ik nog meer plezier ervaren?”.  Je kunt je misschien wel voorstellen dat ik me nu veel beter voel!

Bij overspannenheid of een burn-out heb je geen plezier in je leven. Je bent heel druk met alle dagelijkse dingen die je moet doen. Er lijkt geen einde aan te komen! 

Een vriendin vraagt of je een avondje mee uitgaat. Maar jij kunt alleen maar denken aan die berg met wasgoed die er nog ligt. Je bent zo plichtsgetrouw dat je zegt dat je geen tijd hebt en ook veel te moe bent. Maar dat laatste zeg je er niet bij, want daar schaam je je voor.

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Je kiest vaker voor alles wat je nog moet doen. Je leven voelt als één grote ‘TO DO’-lijst. Daarbij ga je continu over jouw grenzen. Ergens voel je wel dat het wringt. Je voelt je continu moe. Je hebt nergens meer zin in. En kunt niet meer genieten. Je baalt dat je niet alles kunt wat anderen wel kunnen.

Je doet al langere tijd steeds minder dingen die je plezier geven in je leven. Daarbij stel je te hoge eisen aan jezelf. En luistert niet naar wat je lichaam je aangeeft wat je wel en niet kan. Als je altijd kiest voor plichten, dan heb je ook weinig plezier. En is het logisch dat je nergens meer zin in hebt. Het is tijd voor verandering, geeft je systeem aan met de burn-out!

Kijk eens kritisch naar alles wat je doet. Is het echt allemaal nodig? Kun je bepaalde dingen gewoon helemaal laten? Moet je bijvoorbeeld alles strijken? Kun je dingen minder vaak doen? Ramen hoef je echt niet elke week te lappen. Vraag jezelf af wat echt het hoogst nodig is. Stel dat je de helft van de tijd zou hebben die je nu hebt, wat zou je dan anders doen?  Zowel zakelijk als privé. Dan heb je direct duidelijk wat wel en niet echt belangrijk voor je is.

Natuurlijk kun je je taken niet allemaal verwaarlozen. Maar je kunt er wel keuzen in gaan maken. En taken die je toch wilt doen, leuker maken. De was kun je opvouwen terwijl je ‘s avonds je favoriete serie kijkt. De afwas is veel leuker met een swingend muziekje op of een goed gesprek.

Leuke dingen schrappen is dé valkuil bij een burn-out. Want je krijgt juist energie van dingen die je leuk vind om te doen. Dus als je zorgt voor een goede balans tussen dingen die je wilt doen en tijd voor plezier in je leven, dan is het leven niet alleen veel leuker, maar kom je ook uit je burn-out.

In 5 stappen weer plezier in je leven bij een burn-out
 1. Stel vast wat echt belangrijk is;
 2. Kun je dingen die belangrijk voor je zijn minder perfect of minder vaak doen?;
 3. Hoe kun je de dingen die je wel wilt doen, leuk maken voor jezelf?
 4. Welke dingen heb je de laatste jaren niet gedaan die je wel leuk vindt?
 5. Zorg voor een betere balans tussen dingen die je wilt doen en plezier in je leven.

Tineke vertelde me met tranen in haar ogen dat het haar allemaal te veel was. Ze vertelde me wat ze allemaal deed. Ik zei “Ja, gek he, als je leven één grote to do lijst is, heb je ook weinig plezier in je leven. Ik zei: “Kijk eens naar je kinderen”. “Hoe bedoel je”, zei ze, ”die doen altijd veel te lang over dingen, daar kan ik me echt aan storen”. En ik zei: “Oh, ja? Zeker omdat ze overal plezier van weten te maken”, en toen viel het kwartje. Door alles altijd efficiënt en perfect te willen doen, had ze zelf het plezier uit haar leven geschrapt. Ik hielp haar om duidelijk te krijgen wat wel echt belangrijk voor haar was. Hierdoor maakte ze andere keuzes. Waardoor ze weer rust en plezier in haar leven kreeg.

Kortom hoe kun jij meer plezier en je leven brengen? Zodat je je niet continu moe, futloos voelt en nergens zin in hebt. Maar je weer fit, energiek en gemotiveerd voelt. Jij je burn-out achter je kunt laten, en je weer plezier in je leven hebt! Zo maak je van je leven weer een feestje! Net als kinderen dat van nature doen.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Wil je reageren op dit artikel? Vul dan hier het contactformulier in. Gezien de gigantische hoeveelheid SPAM berichten die ik ontving, heb ik helaas de reacties onder dit artikel moeten verwijderen.

2 gedachten over “Hoe krijg je meer plezier in je leven?

 1. Vincent

  Ik heb autisme diagnose sinds mn 40e dus nu weet ik waarom ik: nooit een vriendin heb gehad, nooit een diploma heb gekregen, nooit werk heb gekregen, nooit op vakantie ben geweest, alcohol m’n medicijn was en verkeerde vrienden heb moeten lozen, zodat ik corona alleen moest uitzitten. Dus ja, hoe krijg je überhaupt plezier in het leven?

  1. Nanda Noorlander Bericht auteur

   Hoi Vincent,
   Wat mooi dat je nu duidelijk is wat er aan de hand is. Ik heb zelf ervaring met een zoon met autisme dus snap een beetje welke uitdagingen je hebt. Ik heb gewerkt voor https://www.vanuitautismebekeken.nl/, afhankelijk waar je woont kunnen zij je misschien verder helpen. Als ze in jouw woonplaats nog geen levensloopbegeleiders hebben dan kun je via bij jouw gemeente hulp vanuit de WMO vragen. Ik hoop dat ik je zo op weg heb kunnen helpen! Groetjes, Nanda

Reacties zijn gesloten.