‘Nee’ kunnen zeggen werkt stress verlagend

"Nee" zeggen werkt stress verlagend“Nee” kunnen zeggen werkt stress verlagen en toch zeggen veel mensen “ja” tegen van alles. Dingen waar ze eigenlijk geen zin in hebben. Of ze eten dingen die ze niet lekker vinden. Weet jij waarom je “ja” zegt als je iets eigenlijk niet wilt?

Misschien herken je wel dat jij jezelf “ja” hoort zeggen als je jouw leidinggevende vraagt wie de extra taak op zich wil nemen? “Iemand moet het toch doen”, denk je dan? Of misschien ga je toch naar die verjaardag terwijl jij je helemaal niet lekker voelt. Misschien voel jij je verplicht, omdat jouw vriendin altijd voor je klaar staat.De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen
Je wringt je in bochten die helemaal niet prettig voelen. Je neemt taken op je die niet de jouwe zijn. Waardoor jij te veel op je schouders neemt. Je zegt dingen toe die je er niet bij kunt hebben. Hierdoor voel jij je overbelast, je voelt je niet serieus genomen en je hebt het gevoel dat niemand rekening met je houdt.

Iedereen wil graag aardig gevonden worden. Dat is logisch want mensen zijn groepsdieren en hebben elkaar ook nodig om te kunnen overleven. Liefde en aandacht is een levensbehoefte, en dat wil je dus graag ontvangen. Maar het is niet gezond om je grenzen zo te verleggen dat je alles doet om maar aardig gevonden te worden en jij in de stress schiet omdat je dingen toezegt die je eigenlijk niet wilt doen.

Heb jij de neiging om het iedereen naar de zin te maken om zo waardering, liefde of aandacht te krijgen? Vraag jezelf af, als je weer eens “ja” zegt: “Waarom doe ik dit?”. Wil je aardig gevonden worden, heb je op een ander moment iets van de ander nodig? Hoop je door dit voor de ander te doen dat de ander jou een andere keer helpt?

Alles wat je doet levert je iets op of je vermijd er iets mee. Dus vraag jezelf af: Wat levert het me op of wat probeer ik te vermijden? In het voorbeeld van de extra taak van je leidinggevende accepteren: Het kan zijn dat je jouw leidinggevende gunstig stemt door de extra taak erbij te doen, waardoor hij/zij sneller “ja” zegt als jij om een salarisverhoging vraagt.

Als kind is het logisch om waardering van je ouders te willen hebben en ben je ook afhankelijk van de liefde en aandacht van je ouders. Als volwassene hoef je niet door iedereen aardig gevonden te worden. Dan is het belangrijk om jezelf ‘goed genoeg’ te vinden en niet afhankelijk te zijn van de waardering of reacties van anderen. Als je te afhankelijk bent van anderen, doe jij jezelf te kort en kom je niet genoeg voor je eigen belangen op.

In 7 stappen beter je grenzen aangeven
 1. Vraag je af wat jij het liefste wilt, los van mogelijke reacties van anderen;
 2. Vraag jezelf af wat het je oplevert om “ja” te zeggen;
 3. Of wat probeer je te vermijden met “ja” zeggen als je het eigenlijk niet wilt;
 4. Oefen met het uitspreken van “nee” in verschillende vormen. Zoals “Nee, ik kan niet”, “Nee, ik heb er nu geen zin in, misschien een andere keer”, “Sorry, maar dan kan ik niet”. Het kan in het begin ongemakkelijk voelen. Maar dat went wel;
 5. Oefen met “nee” zeggen door een vriend of vriendin je allemaal rare voorstellen te laten doen, zo maak je er een spelletje van en leer jij “nee” zeggen;
 6. Soms moet je een compromis sluiten als jouw wensen niet aansluiten met die van je de ander. Maar als je zelf niet eerst duidelijk hebt wat JIJ wilt kun je ook geen compromis sluiten. Dan is de kans groot dat je vooral doet wat de ander wil;
 7. Als iemand negatief reageert als jij “nee” zegt, laat je dan niet verleiden om toch “ja” te zeggen. Mensen zijn het niet van je gewend. Blijf bij je standpunt. Jij hebt toch ook liever dat iemand iets doet omdat hij/zij het echt zelf wil en niet omdat hij/zij aardig gevonden wil worden?

Een klant van mij had het gevoel dat ze altijd van alles voor anderen moest doen. Hierdoor ze niet voldoende toe kwam aan de dingen die ze zelf graag wilde doen. Ik heb haar begeleid in het duidelijk krijgen in welke dingen echt belangrijk voor haar waren, waardoor zij keuzes kon maken met welke dingen ze door wou gaan en welke dingen ze wou beëindigen. Hierdoor ontstond er meer rust bij haar en kwam ze eindelijk weer aan haar hobby toe.

Kortom als jij vaak “ja” zegt terwijl je eigenlijk “nee” wilt zeggen, is het belangrijk om dit gedrag om anderen te behagen stopt en meer vanuit jezelf gaat leven. Als je bovenstaande stappen volgt en je grenzen beter gaat aangeven, raak je minder snel in de stress of overbelast. Je wordt serieuzer genomen door anderen als jij jezelf ook serieuzer gaat nemen. Daarnaast neem je meer de regie over jouw eigen leven. Waardoor jij degene bent die je tijd bepaald en niet een ander.

 

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out aan meer rust en meer energie zodat ze weer kunnen genieten.)

 

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

2 gedachten over “‘Nee’ kunnen zeggen werkt stress verlagend

 1. rob

  Doordat mensen vaak toch ja zeggen komt ook door de soort contracten die ze hebben. Ik maak het nu zelf mee ik heb een vast contract zeg regelmatig nee dat word me niet in dank afgenomen de grote meerderheid heeft bij ons een los contract en durven geen nee te zeggen. Bijna elk weekend word er gewerkt, als ze nee zeggen dan wordt hun contract niet verlengd. Deze cultuur heerst in veel bedrijven in Nederland.

  1. Nanda Noorlander

   Beste Rob,

   Dank je wel voor je reactie. Het klinkt als een bedrijf met een “angstcultuur”. Ik vind dat jammer om te horen. Als medewerkers worden gemotiveerd om hun potentieel te ontwikkelen, zijn ze betere medewerkers dan wanneer je dingen met angst probeert af te dwingen! En op deze manier zal de uitval door stressgerelateerde klachten als een burn-out groter zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*