De stress van niet weten wat je wilt

Ook ik heb momenten in mijn leven gehad van de stress van niet weten wat je wilt. Toen ik mijn burn-out had, voelde ik dat ik ander werk wilde doen. Ik voelde wel in welke richting ik dat ongeveer wilde, maar helemaal helder was het niet. Door informatie avonden te bezoeken ontdekte ik dat maatschappelijk werkster het ook niet helemaal was. En ik bleef het onderzoeken tot ik wist wat ik wel wilde. En dat is precies wat ik nu nog doe.

Niet weten wat je wilt, is een lastige en ook stressvolle situatie. Want hiermee kom je in een soort niemandsland. Je zet je leven onbewust in de stilstand, je voelt dat het niet goed voelt zoals het nu is. Maar weet niet hoe je het kunt veranderd. Omdat je niet weet wat je wilt, doe je maar niets. En dus veranderd er niets en blijf je je rot voelen.

Misschien heb je twijfels over of je werk is waar je echt bij van wordt. Omdat je steeds vaker met tegenzin naar je werk gaat. Misschien twijfel je over je relatie. Omdat er steeds meer gedoe ontstaat en je de verbinding mist. Of misschien twijfel je over wat er nodig is om je burn-out op te lossen. Omdat je niet weet waar je de juiste informatie kunt vinden.

Op zich niets mis mee om even te bezinnen. Maar je leven uit besluiteloosheid in de stilstand zetten is niet handig. Omdat je daarmee jouw geluk uitstelt. Hierdoor gaat de frustratie alleen maar toenemen. Je gaat je steeds meer storen, het kost je steeds meer energie. Kortom het niet weten wat je wilt maakt dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt.

Het niet weten wat je wilt komt doordat je de verbinding bent verloren met jezelf. Hoe meer je in de stress stand bent gekomen hoe meer je vanuit je hoofd bent gaan leven. Waardoor je het contact met je lichaam, je gevoelens en emoties bent verloren. En dan is het lastig om nog te weten wat je wilt. Want daar is dat allemaal voor.

Belangrijk is om je te realiseren dat als je niets blijft doen, er ook geen verbetering komt. Want dan draai je al snel mee in de malle molen van het leven en ben je anderen aan het helpen hun dromen te verwezenlijken in plaats van die van jezelf.

Niet weten wat je wilt kan ook te maken hebben met dat je nog niet over voldoende informatie beschikt. Misschien is er op je werk meer mogelijk dan je denkt? Misschien zit je partner wel ergens mee wat helemaal niets met jou te maken heeft. En betrek je iets op jullie relatie terwijl er iets heel anders kan spelen. Misschien maak je in je hoofd een heel verhaal waardoor dingen moeilijk lijken, maar is het veel eenvoudiger?

De kunst is om niets in te vullen voor anderen. Dus wil je weten of er meer mogelijk is op je werk? Vraag ernaar. Wil je weten wat er speelt bij je partner? Vraag ernaar. Wil je weten wat er nodig is om uit je burn-out te komen, vraag om advies.

In 7 stappen het niet weten wat je wilt oplossen
  1. Even een moment nemen om je te bezinnen is prima, maar blijf er niet in hangen;
  2. Zorg dat je meer informatie krijgt over het onderwerp;
  3. Praten met anderen over wat je niet wilt, kan je helpen duidelijk te krijgen wat je wel wilt, namelijk het tegenovergestelde. (Behalve als het verzand in klagen en het geen constructief gesprek is);
  4. Het is belangrijk om weer in contract te komen met je lichaam, sporten en bewegen is daar goed voor;
  5. Het is belangrijk dat je weer in contact komt met je gevoelens en emoties, daarvoor is het belangrijk dat je de kern oplost waarom je op deze manier bent omgegaan met gevoelens en emoties;
  6. De kans is groot dat dit lastig zelf is op te lossen, anders had je het wel gedaan toch? Neem dan contact met me op, dan help ik je daarbij;
  7. Als je dat allemaal hebt gedaan, dan kan het soms ook gewoon helpen om een stap te zetten. Maakt niet uit welke. Want welke stap je ook neemt, DAT gaat je dan weer meer informatie opleveren zodat je duidelijk krijgt wat je wel en niet wilt.

Maartje had het op haar werk niet helemaal meer naar haar zin. Ze voelde zich ondergewaardeerd. Had het gevoel dat er niet naar haar geluisterd werd. Ze twijfelde om ergens anders te gaan solliciteren. Maar ze had het leuk met haar collega’s, dus bleef ze. Ondertussen liepen wel de irritaties steeds meer op. We onderzochten samen wat ze nu eigenlijk wilde. En vervolgens ging ze op mijn advies het gesprek aan met haar leidinggevende, wat we samen hadden voorbereid. En waar ze eerder niet doorbrak in de communicatie met hem, lukte dat nu wel. Uiteindelijk was alles na een paar goede gesprekken opgelost. En was ze weer superblij met haar werk. Daarnaast werkten we aan haar stressniveau zodat ze weer helemaal lekker in haar vel zat.

Dus herken je het niet weten wat je wilt? Doorloop de stappen. Zodat je uit niemandland komt en je de weg naar jouw geluk vind. Op die manier blijf je de frustratie en de stilstand bespaart. Soms zijn er eerst wat uitdagingen en hobbels op je pad, maar die kun je prima overwinnen. Zie het als een avontuur een sprookje, daar zijn vaak ook eerst uitdagingen voordat sprookjesfiguren hun geluk (weer) vinden. 

 
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…