Gestrest en ziek door het nieuws

gestrest en ziek door het nieuws

Rampnieuws in de krant of op televisie leidt tot gezondheidsklachten. Als er een ramp is gebeurd gaan er meer mensen op bezoek bij de huisarts, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het Journal of Traumatic Stress.

Zelfs jaren na de vuurwerkramp in Enschede leiden nieuwsberichten over de oorzaak van de ramp tot meer gezondheidsklachten en bezoeken aan de huisarts dan in de week voor deze nieuwtjes. De onderzoekers zochten ook naar effecten van internationale nieuwsberichten en vonden ook meer gezondheidsklachten in de week na de terroristische aanslagen op de Twin Towers in New York.

Ook bij mensen die niet aan rampen waren blootgesteld, maar wel het nieuws erover gezien of gehoord hadden, bleken evenveel mensen ziek te worden. Hiermee kunnen we tot de conclusie komen dat slecht nieuws dus ziek maakt.

.De reden dat slecht nieuws ziek maakt is dat het een onveilig gevoel geeft als er een ramp gebeurt. Wij mensen bouwen een gevoel van veiligheid, en zekerheid en voorspelbaarheid op omdat wij ons daar prettig bij voelen. Als er een ramp gebeurt, zet dat het hele gevoel van veiligheid, zekerheid en voorspelbaarheid op zijn kop. “Als er zomaar ineens een ramp kan gebeuren, wat kan er dan nog meer gebeuren?”, denken we dan onbewust. Dit alles geeft stress en daardoor worden we ziek.

Als je merkt dat jij gevoelig bent voor slechte berichten op tv of in de krant, doseer dan de hoeveelheid nieuws die je tot je neemt. Is het echt noodzakelijk om meerdere keren per dag het nieuws te volgen? Of kun je ook met minder op de hoogte blijven?

Sta jij er wel eens bij stil dat het grootste percentage van de nieuwsberichten negatief is? Het gaat vaak over: beschietingen, oorlog, rampen, de economische crisis, overvallen, de zorg die steeds duurder wordt, de huizen die in waarde dalen. En wil jij je daar dagelijks mee “voeden”?

Veel mensen zijn bang dat als ze het nieuws minder gaan volgen, dat ze niet meer mee kunnen praten met andere mensen. Maar dat hoeft echt niet. Er zijn andere manieren om het nieuws te volgen die minder indringend zijn. Zo kun je toch op de hoogte blijven.  

4 Tips om minder negatief beïnvloed te worden door het nieuws
  1. Vraag je af of je het nieuws wel zo vaak moet volgen. Zeker als je gevoelig bent voor de negatieve berichten van het nieuws, kun je wellicht ook af met minder.
  2. Kijk naar het jeugdjournaal. Zij brengen het nieuws een stuk milder en wisselen het ook af met positiever nieuws
  3. Je kunt ook het nieuws volgen via internet. Op het journaal worden vaak indringende beelden getoond. Als je alleen berichten leest komt het minder hard binnen dan dat je er ook beelden bij ziet.
  4. Kijk ook eens op www.happynews.nl.  Zij brengen alleen maar positief nieuws.

Dus wil je minder stress en zo jouw gezondheid goed houden? Laat je dan minder beïnvloeden door de slechte berichten die je tegenwoordig overal kunt vinden, niet alleen op TV maar ook op sociale media. Kijk minder naar het journaal, of kijk op of op een andere manier naar het nieuws. En volg ook eens positief nieuws!

Bron: Journal of Traumatic Stress, bewerkt door Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?