Zo kom je nooit uit je burn-out… Jouw grootste angst?

In zekere zin was het goed dat toen ik 30 jaar geleden een burn-out had er nog weinig bekend was. Want ik zie dat veel mensen zich laten belemmeren door de verhalen dat het lang moet duren om te herstellen. Gelukkig had ik die beperkende overtuiging niet. Ik ging toen al uit van het zelf genezende vermogen van het lichaam en dat hielp me natuurlijk ook.

Nooit uit je burn-out komen, de kans is groot dat dat jouw grootste angst is. Want soms voel je je weer even beter en dan ga je weer onderuit. Je weet niet wat er echt nodig is om uit je burn-out te komen. En dan kom je er niet of niet helemaal uit… Of er zit misschien een half jaar tussen of een jaar tussen, en dan heb je de volgende burn-out.

Er hoeft maar weinig te gebeuren om te voelen dat je weer terug bij af bent. Je denkt vaak dat je op de goede weg bent. Je probeert van alles, maar kan het moeilijk volhouden. Of het geeft niet het blijvende resultaat dat je zo graag wilt. Waardoor je je weer meer zorgen gaat maken dat het nooit meer over gaat.


De diepe dalen en soms een piek, om moedeloos van te worden. Het duurt allemaal veel langer dan je wilt. De extra twijfel en onrust kun je er niet bij gebruiken. Om gek van te worden. Je wilt NIET nooit uit je burn-out komen. Zeker niet nu je niet de energie om jezelf elke keer weer bij elkaar te rapen. Je wilt voelen en erop kunnen vertrouwen dat het echt goed gaat komen met je.

Doordat je je ziek hebt gemeld, kom je wel een beetje op adem. Maar het lost structureel niets op. Ik wil je laten weten dat als je die dingen blijft doen die niet voor je werken, dan is inderdaad de kans groot dat je er nooit (helemaal) uit gaat komen. En ik weet dat het hard klinkt. Maar het is de realiteit.

Als je niet weet wat er voor zorgt dat je in je burn-out bent gekomen, weet je ook niet wat er nodig om te voorkomen dat je er nooit uit komt. Leren wat een burn-out is, en de vaardigheden leren om zaken anders aan te pakken is echt noodzakelijk. Een burn-out komt niet door een situatie of door iemand anders. Een situatie is slechts de druppel die de emmer doet overlopen.

Er kunnen natuurlijk altijd zaken spelen die jouw situatie kunnen compliceren. In het geval van autisme, ADHD of een psychische ziekte kan het lastiger zijn om te herstellen van een burn-out. Dan is het verstandig om hulp en begeleiding te zoeken op dat specialisatie gebied, waardoor de druk en stress af zal nemen zodra je leert om daar mee om te gaan. En kan de burn-out meegenomen worden in de behandeling.

Veel mensen met een burn-out krijgen onterecht de diagnose angst- en paniekstoornis. Terwijl angst en paniek één van de klachten kan zijn van een burn-out, met name als je te lang met een burn-out door blijft lopen. Voor het herstellen van een burn-out is er iets anders nodig dan de behandeling voor een angst- en paniekstoornis. Wat meestal gepaard gaat met het onderdrukken van de angst met medicatie. En dat is juist niet wat je moet doen bij een burn-out. Want dan ga je inderdaad nooit uit je burn-out komen.

Wat ik vaak hoor is dat mensen niet weten hoe ze hun burn-out echt kunnen oplossen. En als alles dan te veel is dan is de kans groot dat je terug grijpt naar hoe je voorheen met dit voor situaties omging. Tanden op elkaar en door… Maar dat is de weg om nooit uit je burn-out te komen. Daar kom je geen steek verder mee.

Zo ook Sabine, ze greep als het moeilijk werd toch weer naar pammetjes om te onderdrukken hoe slecht ze zich voelde. Waardoor ze zichzelf dwong om toch weer de dingen te gaan doen waarvan ze vond dat ze die moest doen. En zich nog verder voorbij liep. Ik vroeg haar: “Wil je nooit uit je burn-out komen?”. Ik legde haar uit dat het belangrijk is om dingen te doorbreken en andere keuzes te gaan maken. Zodat ze zich echt beter gaat voelen en definitief uit haar burn-out zou komen. En dat begreep ze ook, het was een eye-opener om vanaf toen op het voor haar juiste pad naar herstel te blijven.

Dus gun jij jezelf die juiste kennis en vaardigheden? Of blijf je aanmodderen met wat je denkt dat je helpt maar in de praktijk heeft uitgewezen dat je er geen steek verder mee komt? Nooit uit je burn-out komen, dat wil je toch niet? Waardoor jouw klachten niet over gaan, je last blijft houden van onrust, twijfel en je slecht voelen. Terwijl er een stappenplan voor je klaar ligt die je de weg wijst naar een leven met nooit meer een burn-out. Zodat je weer kunt genieten en jij je weer jezelf voelt.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?