Zo los je onjuiste interpretaties op bij een burn-out

Ik besefte niet eens welke klachten ik allemaal had. Dat ik steeds vermoeider werd, vaker hoofdpijn had, een slechtere concentratie en een opgejaagd gevoel. Ik had geen idee dat het allemaal samen hing. Ergens wist ik wel dat ik die klachten, en meer had, maar ik wilde ze niet. Ik negeerde ze in de hoop dat het vanzelf over ging. Niet wetende dat het juist daardoor erger werd.

Je hebt last van onjuiste interpretatie.
Je hebt wel last van stressklachten maar ervaart deze signalen niet als dat er een burn-out voor je deur staat. Dat maakt dat veel mensen ongemerkt in een burn-out komen. En ook dat je een 2e of nog meer keren een burn-out kunt krijgen. Hoe los je dat op?

Je bent moe, je komt thuis van je werk en ziet de rommel in huis. Je voelt de moed in je schoenen zinken. Het huilen staat je nader dan het lachen. “Ook hier geen moment rust, denk je dan…”’ Je raapt al je moed bij elkaar en zet er nog een tandje bij om je huis op orde te krijgen.

Dit kost je jouw gezondheid. Omdat je jezelf steeds pushed om toch vooral door te gaan. Het duurt steeds langer voor je vermoeidheid over gaat. Totdat het echt niet meer over gaat je uitgeput blijft. Daarnaast voel je je slecht over jezelf dat jij jouw leven niet aankunt. Je schaamt je en hebt het gevoel dat je iedereen te kort doet omdat jij niet meer optimaal kunt functioneren. Je wilt je oude ik terug.

Bij alles wat je ervaart probeer je betekenis te geven aan wat je ervaart. Dat gaat voor het grootste gedeelte onbewust. Die betekenis is niet de waarheid maar een invulling van hoe jij denkt dat je werkelijkheid in elkaar zit. Dit geeft problemen omdat je bij een onjuiste interpretatie conclusies over je zelf of anderen kunt trekken die niet waar zijn. Je bouwt je leven op een wankele fundering.

Het belangrijkste is om weer in contact te komen met je gevoel. Want je mind is heel goed in denken. Maar dat kan alle kanten uit schieten. Als je veel piekert weet je daar alles van, daar wordt je niet vrolijk van. Gedachtes zijn dus niet altijd betrouwbaar. En kan voor een onjuiste interpretatie zorgen. Jouw gevoel is jouw kompas dat je in de juiste richting probeert te lijden. Maar dat is juist bij een burn-out ondergesneeuwd geraakt. Daar heb je dus langere tijd al geen of weinig contact mee.

Doordat je je minder in contact bent met je gevoel, mis je de signalen die je lichaam je geeft. Veel mensen denken dat de weg terug heel lastig is, maar mijn ervaring is dat het met de juiste begeleiding, dit vlot weer te herstellen is. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je dan ineens overspoelt wordt. Het is geen dam die ineens doorbreekt.

De valkuil is dat je denkt “Ik voel het niet, dus het is er niet”. De kans is groot dat je jaren geleden hebt afgesloten van jouw gevoel omdat de gevoelens die je toen ervoer te heftig waren. Of dat je is aangeleerd dat ze niet belangrijk zijn. Er kan dus simpel weg iets in de weg staan, waardoor je het nu niet ervaart. Wat ook wel gebeurd is dat mensen hun angst verwarren met hun kompas.

In 5 stappen van een onjuiste interpretatie naar de waarheid
  1. Stop met alles vanuit je mind op te lossen;
  2. Zorg dat je weer in contact komt met je lichaam;
  3. Zorg dat je weer in contact komt met je gevoel;
  4. Leer luisteren naar de signalen die jouw systeem je geeft;
  5. Leer te vertrouwen op die signalen en handel ernaar.

“Niet zeuren, nog even doorzetten”, kreeg Marloes als kind vaak te horen. De ouders van Marloes hadden een eigen zaak toen zij jong was. De winkel ging altijd voor en drukte een stempel op het gezin omdat het ook hun inkomen was. De les die Marloes leerde uit het “Niet zeuren, even doorzetten”, was: “Als mijn lichaam aangeeft dat ik moe ben moet ik dat negeren en ik moet vooral doorgaan”. Waardoor ze zich steeds meer was gaan afsluiten voor alle signalen van haar systeem, en een burn-out kreeg. Ik hielp haar dit te herstellen waardoor ze zich weer heel voelde. Ze had meer rust, en ze was eindelijk weer in staat om rustig een boek te lezen.

Dus wil je de onjuiste interpretatie van signalen bij een burn-out herstellen? Zorg dat je weer in contact komt met je lichaam en je gevoel. Leer luisteren naar deze signalen zodat je andere keuzes maakt en beter voor jezelf zorgt. Zodat je jezelf weer terug vindt en je beter voelt dan ooit!


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *