Piekeren, de manier om je rust te verstoren

Op sommige ervaringen kun je trots zijn. Mijn enorme ervaring met piekeren is dat niet één van, kan ik je zeggen. Waarover ik piekerde? Te veel om op te noemen. Of ik dingen wel goed had gedaan. Of ik wel “het juiste”, had gezegd. Wat er morgen of overmorgen ging gebeuren. Ja, zelfs als kind piekeren ik al als we op schoolreisje gingen. Dan was ik zo gespannen dat ik er ziek van was. Niet zo erg dat ik niet mee kon maar wel zo erg dat ik me niet lekker voelde.

Piekeren kan je rust aardig verstoren. Iedereen piekert wel eens. Maar als dit vaak gebeurd en je gedachtes maar blijven malen, dan geeft dat veel stress en onrust.

Een gesprek wat je had met je werkgever blijft door je hoofd spoken. Je blijft maar denken over hoe het gesprek ging, wat er precies gezegd is en hoe je reageerde. En ook vooral wat je anders had willen doen. Maar ook als je wacht op de uitslag van een medisch onderzoek of een examen kan je aardig wat af piekeren over hoe het er in de toekomst uit zal zien.


Veel piekeren zorgt voor stress, onrust en angstige gedachtes. Want vaak gaan de gedachtes met je aan de haal. Je valt van de ene gedachte in de andere en de ergste rampscenario’s komen in je op. Daar ga je je vervolgens weer zorgen over maken, terwijl je nog helemaal niet weet of dat ook de werkelijkheid is. Dus eigenlijk is dat zonde van je tijd en energie. Daarnaast is de kans groot dat je je slecht kunt concentreren, waardoor je sneller fouten maakt.

Piekeren is als schommelen, je beweegt wel, maar het gaat nergens heen. Vaak ontstaat het als een spannende gebeurtenis plaats vindt. Als je ergens over nadenkt kun je tot een besluit komen. Bij piekeren heb je een eindeloze reeks met gedachtes die elkaar blijven opvolgen en soms in kringen ronddraaien. Je probeert voor jezelf iets duidelijk te krijgen. Maar dat is niet de oplossing. Want je denkt vaak vooral aan hoe dingen zullen gaan maar dat weet je helemaal niet.

Realiseer je dat het piekeren je niets positiefs brengt. Vaak bedenk je in je hoofd veel meer dan er werkelijk aan de hand is. Het helpt je niet iets op te lossen of om te leren hoe je ergens mee om kunt gaan. Dat onderkennen is de eerste stap.

Het stoppen met piekeren, kan wat oefening vergen. Je hebt jezelf deze manier van doen aangeleerd. Geef jezelf ook de tijd deze weer af te leren.

Wordt niet boos op jezelf als je toch een keer pieker gedachtes hebt. Gedachtes blijf je altijd houden. Als je ook nog boos op jezelf wordt. Veroorzaak je alleen maar meer stress.

9 tips om minder te piekeren en meer te genieten
  1. Helpt niet. Realiseer je dat het gepieker je niet helpt;
  2. Stop piekergedachtes. Neem het besluit om niet langer te piekeren. Stop piekergedachtes door te zeggen tegen jezelf: “Dit helpt me niet, dus stop ik hier nu mee”. Vervolgens ga je iets anders doen of denken;
  3. Ga iets doen. Door het doen, ga ja vanzelf minder denken. En je hebt een goed gevoel omdat je een klusje af hebt;
  4. Zoek afleiding in de vorm van contact met andere mensen;
  5. Ga sporten. Sport zorgt ervoor dat je fysiek bezig bent. Hierdoor ben je meer ontspannen;
  6. Pieker kwartier. Kun je het piekeren echt niet laten? Las dan een maal per dag een pieker kwartier in. Dan mag je piekeren daar buiten niet;
  7. Verleden piekeren. Je kunt het verleden niet veranderen. Het heeft dus weinig zin om daar over te piekeren;
  8. Toekomst piekeren. Je weet niet hoe de toekomst eruit ziet. De kunst is om in het moment te leven;
  9. Oplossings-piekeren. Zoek je naar een oplossing voor iets? En kom je er niet uit door het piekeren? Vraag iemand om vriendschappelijke of professionele hulp zodat je een oplossingsgericht gesprek kunt hebben en het piekeren overbodig is.

Een klant van piekerde heel veel nadat hij een keer pijn op de borst had gehad. Hij was bang dat hij de meest erge ziektes had omdat hij op internet had gezocht naar de diagnose van deze klacht. Hierdoor maakte hij zich erg zorgen over zijn gezondheid. Het bleken stressklachten te zijn. Ik gaf hem de uitleg over piekeren en bovenstaande tips. Hij ging ermee aan de slag en gaf aan dat dit hem enorm hielp. “Het voelde eerst wat vreemd om mijn gedachtes te stoppen”, vertelde hij me. “Maar het werkt wel supergoed. Het voelt nu veel vaker leeg in mijn hoofd”. 

Kortom piekeren helpt je niet. Stop het piekeren en ga iets doen. Denken en doen gaan vaak slecht samen, zo kun je jezelf afleiden. Als je een oplossing zoekt voor een situatie kom dan in actie. Kom je er zelf niet uit vraag hulp zodat je oplossingsgericht iets kunt doen aan waar je tegen aan loopt. Zodat je je tijd en energie kunt besteden aan leuke dingen in plaats van piekeren. Dat geeft je niet alleen meer plezier maar ook meer rust.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?