Pijnlijke nekspieren? Doe het zelf nekmassage helpt!

Mede door een jeugdgroeistoornis in mijn rug had ik altijd veel nekpijn. Ook als er veel andere spanningen waren dan voelde ik dat altijd direct in mijn nek. Een whiplash hielp daar ook niet echt bij. Ik ging daarvoor naar een fysiotherapeut en een mensendieck therapeut (die je helpt je lichaamshouding goed te krijgen). Maar dat hielp eigenlijk nooit echt. En nu ik me verdiept heb in het onderwerp stress en burn-out snap ik ook waarom. Als je de oorzaak van de spanning niet oplost, dan heeft het weinig zin om te proberen om het symptoom te bestrijden.

Heb je aan het einde van de dag vaak pijnlijke nekspieren? Een masseur is niet altijd in de buurt, en het is onhandig om dagelijks afhankelijk te zijn van anderen, dus wil je een andere mogelijkheid om af te komen van de pijn in jouw nekspieren.

Na een dag achter de computer of drukke bezigheden heb je last van pijn in je nek. Het lijkt alsof alles stram is en dat voelt niet lekker. Je probeert je hoofd een beetje te bewegen om de pijn te verdrijven, maar dat lost niet voldoende op.

Pijn is nooit fijn en kost energie. Daarnaast zorgt deze pijn in je nek ervoor dat je na een dag werken geen zin meer hebt om dingen te ondernemen. Je voelt je nog vermoeider en als de pijn erg is kan het ook hoofdpijn veroorzaken.

Door stress heb je te gespannen zitten werken en heb jij jouw spieren overbelast. De spieren in ons lichaam werken goed als er een afwisseling is tussen aanspannen en ontspanning. Als er continu spanning op één of meerdere spieren komt, wordt dit pijnlijk.

Vraag je af of jouw dagelijkse lichamelijke houding deze pijn kan veroorzaken of dat het komt doordat je last hebt van stress. Je kunt stress ervaren door een deadline, of omdat je te veel werk te doen hebt, of omdat je te veel taken hebt.

Als je een whiplash hebt gehad is jouw nek extra kwetsbaar. Hierdoor kun je sneller last hebben van klachten in jouw nekgebied. Wees voorzichtig met onderstaande tips in het geval van een whiplash. Controleer altijd zelf of het goed voelt en forceer niets.

Vergeet niet de stress op te lossen. Realiseer je deze pijnlijke nekspieren hebt doordat ze overbelast zijn. Onderstaande stappen zullen jouw nekspieren ontspannen. Maar zolang je de stress niet opgelost hebt, zullen deze klachten telkens weer terug komen.

In 3 stappen jouw pijnlijke nekspieren ontspannen
  1. Schouders optrekken. Aangezien je schouders- en nekspieren nauw met elkaar verbonden zijn, doe je het volgende: Adem in en trek je schouders helemaal omhoog, hou even vast, adem uit en laat ze helemaal zakken. Herhaal dit een aantal keer.
  2. Overgang schouder – nek. Zet je vingertoppen van je linkerhand op de plek waar je nek over gaat naar je schouder aan de rechter achterkant van jouw lichaam. Voel even wat de juiste plek is. Druk dan op die plek en hou even vast, laat los zodra je voelt dat de spieren ontspannen zijn. Wissel van kant en doe het zelfde met je rechterhand aan de linker achterkant van jouw lichaam.
  3. Nek uit de stress. Hou je hoofd ontspannen rechtop. Masseer met beide handen tegelijk of één voor één, net wat je prettig vindt, de spieren van je nek. Begin bovenaan bij de overgang van hoofd naar nek en ga langzaam naar beneden terwijl je kleine rondjes draait. En ga door tot het punt waar je nek overgaat in je schouder. Herhaal zo vaak je wilt!

Dus heb je last van pijnlijke nekspieren? Pak de stress aan om te zorgen dat de pijn in je nek niet telkens terug komt. Voor nu: Trek je schouders op, bewerk de overgang van nek en schouders en masseer zachtjes jouw nek. Op deze manier voelt jouw nek weer ontspannen, voel jij je fitter en heb je weer energie.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?