Zo los je relatiestress op
Als tiener wist ik totaal niet hoe je een gelukkige duurzame relatie kunt hebben. Ik had hele romantische en onrealistische verwachtingen van een relatie. Helaas heeft dat me veel ruzies, verdriet en gedoe opgeleverd. Ik voelde me eenzaam en niet begrepen. En heeft het me meerdere relaties gekost voordat ik leerde wat wel en niet werkt.
In elke relatie spelen wel eens moeilijke dingen. Als je die niet kunt oplossen dan blijf je hier telkens tegen aan lopen en zorgt je relatie voor relatiestress. En dat is jammer want je leven is veel leuker als je partner een waardevolle aanvulling is op jouw leven.
Je hebt al meerdere keren gevraagd of je partner zijn wasgoed in de wasmand wil doen. En telkens vind je het toch weer op de grond. Je voelt je hierdoor niet serieus genomen. Als je moe uit je werk komt wil je graag je verhaal doen, maar hij is met hele andere dingen bezig dus heb je het gevoel dat hij maar met een half oor luistert.
Hierdoor ontstaat er relatiestress wat vervolgens een negatieve invloed op je gezondheid heeft. Je mist sociale steun. Je baalt van de irritaties en de ruzie. Omdat die slechte en gespannen sfeer ook de rest van het gezin negatief beïnvloed. Je bent bang dat je partner straks nog vreemd gaat omdat het tussen jullie niet fijn verloopt. Of dat dit het einde van jullie relatie kan betekenen.
De relaties die in je kindertijd zijn ontstaan, hebben invloed op de relaties die je als volwassene hebt. Patronen uit je kindertijd herhalen zich vaak in partner- en vriendschapsrelaties. Na de eerste verliefdheid en het idealiseren van je partner kom je er na een tijdje achter dat je partner niet ideaal is, omdat niemand dat is. Vervolgens probeer je daar mee om te gaan. Alle patronen van hoe je als kind met dingen omging worden dan weer geactiveerd. Maar de meeste mensen weten dit niet. En komen hierdoor in een negatieve spiraal met hun partner.
Het hebben van een goede relatie komt je gezondheid ten goede. Dus is het belangrijk om het tij te keren. Dit doe je door een streep te trekken, en vanaf nu anders om te gaan met je partner. Als jij positiever wordt, zal je partner daar positief op reageren. Onderzoek welke patronen je herkend die je al vanaf jongs af aan had en die je niet helpen. Los deze patronen op en je hebt een hele andere relatie.
Het heeft tijd gekost dat jullie relatie geworden is zoals hij nu is. Dat is niet in één dag opgelost. Wel kun je door het gesprek aan te gaan met elkaar weer het gevoel hebben er samen voor te staan om dit op te lossen. Dat is het begin van een mooi zaadje dat hoop geeft en uitgroeit naar meer.
9 tips om relatiestress op te lossen
- Laat de negatieve spiraal los waar jullie in zitten;
- Neem op vaste momenten tijd voor elkaar;
- Bespreken wat er in je leeft;
- Voorkom verwijten, vertel hoe het voor jou voelt;
- Maak duidelijke afspraken;
- Onderzoek wat jullie beide plezier geeft en doe dat vaker;
- Wees niet te trots om je excuus aan te bieden als dat nodig is;
- Focus meer op de positieve kanten van je partner;
- Geef je partner complimenten voor de dingen die je aan hem waardeert.
Veel mensen praten in verwijten, dit zorgt alleen maar voor verwijdering. Als je een beter contact wilt, helpt het om vooral te praten over feiten en jouw gevoel over een feit. Dat is minder bedreigend voor je partner en hiermee zal je sneller resultaat bereiken. Daarnaast is het handig om ook te zeggen wat je van de ander verwacht in de vorm van een verzoek. Want het kan voor jou volkomen duidelijk zijn wat je wilt. Meestal is dat voor je partner niet zo en geeft het je partner veel duidelijkheid.
Een verwijt is bijvoorbeeld: “Jij doet nooit het dopje op de tandpasta, en dan verwacht je zeker dat ik het telkens schoonmaak”. Terwijl je als je praat van uit een feit, dan zeg je: “Ik zie regelmatig dat het dopje niet op de tandpasta zit”.
En vervolgens jouw gevoel hierover: “Hierdoor wordt de wastafel een smeerboel, ik stoor me daar aan en heb dan het gevoel dat ik dat moet opruimen. Dat vind ik jammer want ik besteed mijn tijd liever aan een knuffel met jou dan de wastafel dagelijks schoon te moeten maken”.
Je kunt er nog aan toevoegen hoe je het graag zou zien: “Ik zou het fijn vinden als je voortaan het dopje op de tandpasta doet”. Dan is ook duidelijk wat je van de andere verwacht. Wedden dat je een andere reactie krijgt?
Dus wil je relatiestress oplossen? Neem de eerste stap uit de negatieve situatie. Trek een streep en zorg dat je relatie een positieve toevoeging is je leven is in plaats van zorgt voor relatiestress. Dat alleen al is heel fijn en bespaart je veel irritatie, ruzie, angst en verdriet. Daarnaast komt het je gezondheid en rust ten goede. En je voelt je gesteund.
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?