We zijn er goed in om smoezen voor ons zelf te bedenken… maar helpt het je ook?

Veel mensen die ik spreek werken zich zelf tegen. Of beter gezegd ze saboteren zichzelf door zichzelf verhalen te vertellen die niet kloppen. Dat doen ze natuurlijk niet expres. Iedereen doet dit in meer of minderen mate en op verschillende gebieden.

“Ik ben te dik, daarom vinden mannen me niet aantrekkelijk” Terwijl er genoeg mannen zijn die niet op slanke dennen vallen.

‘Het heeft geen zin om te solliciteren want er zullen wel heel veel mensen reageren. Terwijl als iedereen dat denkt er niemand een brief stuurt… Iemand gaat die baan krijgen, waarom niet jij?

“Ik ga maar niet bij dat groepje mensen staan, want die zitten vast niet op mij te wachten”.  Terwijl ze het misschien juist heel erg leuk zouden vinden. Het je het ze gevraagd?

En dit soort gedachten hebben we niet alleen over ons uiterlijk, op het werk of op het schoolplein. Dit soort gedachtes hebben we ook als we een burn-out hebben. Dan ziet het er misschien zo uit:

Ik zoek nog geen hulp, ik kijk het nog even aan.
(Wat maakt dat je denkt dat je burn-out op magische wijze op gaat lossen? Heb je dat ooit wel eens van iemand gehoord? De klachten zullen alleen maar toenemen en je komt dieper in je burn-out. Dus wat kies jij afwachten of hulp zoeken?)

Ik geloof niet dat het mogelijk is om snel te herstellen van mijn burn-out. (Je bent bang dat als je snel hersteld dat je dan ook weer snel een terugval hebt, maar wat nou als dat helemaal niet waar is? Wat nou als  er mensen zijn die wel vlot herstellen? Ga je dan tig redenen bedenken waarom dat bij jou niet zou gaan werken? Of ga je tig redenen bedenken waarom het jou ook gaat lukken? Wat kies jij?)

Ik heb er geen geld voor.
(Je maakt keuzes waar je je geld aan uitgeeft. Een van de problemen bij een burn-out is dat je de neiging hebt om het belang van anderen voorop te stellen en jezelf op de laatste plaats. Hierdoor heb je het gevoel dat jouw gezondheid niet belangrijk is. Terwijl er in mijn ogen niets belangrijker is dan gezond zijn. Als je niet gezond bent kun je namelijk niet werken en ook niet goed voor andere zorgen. Dus daar heeft niemand wat aan. Dus wat kies jij?)

En op deze manieren denken heeft alles te maken met jouw ego.
Die wil dat er niets veranderd.
Omdat het dan denkt dat je veilig bent.
Dat je dan niet gelukkig bent, dat kan het niets schelen.
Groei ligt nooit in jouw comfortzone.
Dus het zal altijd een beetje spannend voelen.
Maar zo doorgaan is geen optie. Dus wat kies jij?

In de 30 jaar dat ik dit soort onderwerpen bestudeer is mij iets heel erg duidelijk geworden.
Wat de situatie ook is,
en ja ik heb veel meegemaakt,
je hebt altijd een leuze.
De keuze om in een bepaalde situatie te blijven of een eerste stap eruit te maken en te onderzoeken hoe het anders kan.

Dan denk je nu misschien….: “Maar ik weet niet HOE”.
Dat snap ik want als je dat had geweten, had je het al opgelost.
Jij hoeft alleen maar de eerste stap te zetten en iemand te vinden, die het wel weet.
He, dat is toevallig, dat ben ik, haha..
Even zonder dollen…
Jij hoeft alleen maar iemand te vinden die verstand heeft van waar jij mee zit. Zodat die persoon je verder kan helpen.

Wil je onderzoeken of ik die persoon voor jou kan zijn? Zodat jij vlot en definitief uit je burn-out komt? Stuur een chat bericht via Facebook of via Instagram met als onderwerp “EERSTE STAP”  , en ik kijk met je mee naar jouw situatie en waar je nu tegen aanloopt en wat er nodig is om jouw situatie definitief achter je te laten.
Of vraag hier een vrijblijvende inzicht sessie aan om te bespreken wat jouw situatie is en wat er in jouw geval nodig is om definitief te herstellen.
Wat kies jij?