Heb jij jouw speelsheid verloren door je burn-out?

Mensen schatten me vaak jonger in. Dat heeft er zeker mee te maken dat ik nog steeds speelsheid in me heb. Die luchtigheid en dat plezier daardoor blijf ik gezond qua lichaam en geest. Maar soms verlies ik het ook even uit het oog. Als er dingen gebeuren waardoor ik even niet weet hoe ik iets kan oplossen. Maar gelukkig duurt dat tegenwoordig nooit lang. En ben ik vlot weer mijn speelse zelf.

Hoe meer stress je hebt hoe meer je je speelsheid verliest.
Want je denkt dat je serieus moet zijn, en vooral moet doen wat er van je verwacht wordt. Dus ben je vooral bezig met alle dingen die je ‘moet’ doen, waardoor de leuke dingen er al snel bij in schieten. Maar daar wordt de stress alleen maar erger van…

Als een vriendin vraagt wanneer jullie weer een afspreken zeg je: “Nee, sorry ik heb geen tijd”. En als je dan al eens toch afspreekt omdat je je schuldig voelt omdat je zo lang niets van je hebt laten horen, kun je er niet van genieten. Je bent moe en hebt last van de hoeveelheid prikkels die je momenteel ervaart in openbare gelegenheden. Het liefst wil je thuis onder een dekentje kruipen.

Je gezondheid gaat alleen maar verder achteruit. En ondanks dat je hard je best doet krijg je alsnog niet alles gedaan wat je wilt. Je hebt geen plezier meer in de dingen die je doet. Je vermoeidheid neemt toe, de onrust neemt toe. Het slapen gaat slechter, je denkt negatiever, je kan je moeilijk concentreren en je vergeet steeds vaker dingen.

Doordat je druk ervaart en steeds efficiënter wilt zijn, schrap je de leuke dingen. Je stopt met uitjes. Je geeft je creatieve hobby’s op omdat je er niet meer aan toe komt. Afspreken met vriendinnen? Het komt er niet meer van. En sporten? Daar heb je de puf, tijd en motivatie helemaal niet voor. “Want ja, er zijn belangrijkere dingen te doen en dan ga je je tijd niet verspillen aan onzin”, herkenbaar?

Juist door weer meer speelsheid toe te laten kun je meer genieten. Niet alles hoeft serieus. Je bent geen robot, dus je hoeft niet alleen maar dingen te doen die je voor je gevoel ‘moet’ doen. Door meer speelsheid toe te voegen aan je leven voel je je niet alleen beter, maar het is ook beter voor jouw gezondheid omdat je als mens ontspanning nodig hebt.

In het begin kun je je ongemakkelijk of schuldig voelen. Dat betekend niet dat het niet goed voor je is. Dat betekend slecht dat je iets anders doet dan dat je gewend bent. En dat wil je juist, want je wilt een ander resultaat dan voorheen.

Niet alles wat je doet hoeft nuttig te zijn. Speelsheid heeft daar juist helemaal niets mee te maken. Het gaat erom dat je iets doet wat je leuk vindt. En dat je het zo leuk vindt dat je helemaal opgaat in het moment en in het plezier. Even weer onbezorgd en vrij zijn dat is heerlijk!

In 7 stappen meer speelsheid zodat je ook meer rust ervaart
  1. Besluit dat je je speelsheid wilt herontdekken;
  2. Kijk af bij kinderen hoe zij dat doen, ze zijn een goed voorbeeld hierin omdat ze nog minder geconditioneerd zijn;
  3. Wat kun je doen dat misschien totaal nutteloos is, maar wat je heerlijk vindt om te doen?;
  4. Maak een afspraak met jezelf dat je dat ook regelmatig gaat doen;
  5. Zorg dat het niet een taak op je ‘to do’-lijstje wordt;
  6. Let ook meer op de humor zien in alledaagse dingen;
  7. Geniet van het in het moment zijn!

Een klant van mij had paarden bij huis staan, maar ze bereed ze zelden. Ze was zo druk met alle taken die ze deed. Ze zorgde voor de paarden, voor de vijf honden, en ze zorgde voor haar moeder die direct naast haar woonde. Het werd me al snel duidelijk dat ze eigenlijk nooit meer speelde en daardoor ook geen plezier had in dingen. Ik stimuleerde haar om wat vaker de boel de boel te laten en te gaan paardrijden. En toen ze dat weer ging doen genoot ze met volle teugen. Het hielp haar om nog veel meer positieve veranderingen aan te brengen waardoor ze naast haar burn-out ook de depressieve klachten achter zich kon laten.

Kortom breng meer speelsheid in je leven om de stress achter je te laten. Jouw leven hoeft niet te bestaan uit één groot takenlijstje. Als je ook speeltijd inbouwt, bouw je stress af. Zodat je meer energie hebt, meer rust hebt, meer voldoening en vrijheid ervaart. Zodat je je eindelijk weer gelukkig voelt.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *