Steeds meer mensen last van geldstress

Met geldstress heb ik als alleen staande moeder met 2 kinderen ook te maken gehad. Ik vond het lastig om tegelijkertijd degene te zijn die voor het geld zorgt en degene te zijn die er voor de kinderen is. Want dat gaf nog wel eens tegengestelde belangen. En ik maakte me regelmatig meer zorgen dan nodig was omdat veel dingen vaak weer op hun pootjes terecht kwamen.

Veel mensen maken zich zorgen over geld of hebben geldproblemen. Waardoor ze last hebben last van financiële-stress of geldstress. Steeds meer mensen hebben minder geld te besteden dan voorheen, of hogere lasten. Hierdoor kunnen mensen hun rekeningen niet meer betalen.

Er zijn tal van situaties waarbij jouw inkomen of uitgaven kunnen wijzigen. Als jij je baan kwijt raakt en je van een uitkering moet leven. Je gaat scheiden en ineens minder te besteden hebt. Je kinderen gaan studeren en daardoor extra kosten hebt. Er moet een reparaties aan je auto uitgevoerd worden die veel hoger uitvallen dan je kunt betalen. Of je komt in de financiële problemen doordat jouw maandelijkse kosten blijven stijgen.

Als je langere tijd geldproblemen hebt, brengt dat spanningen met zich mee. De spanningen kunnen zich lichamelijk uiten in slaapproblemen, spierpijnen, spijsverteringsproblemen, duizeligheid, vermoeidheid en een hoge bloeddruk. Geldstress zorgt vaak voor relatieproblemen, mede omdat je door de geldstress emotioneler reageert. Je kunt depressieve gevoelens hebben, moeite met jouw concentratie en je opgejaagd voelen. Misschien schaam jij je voor jouw geldprobleem, waardoor jij je terugtrekt en meer geïsoleerd raakt.

Veel mensen vinden het lastig om hun geldzaken op orde te houden of zijn liever met andere dingen bezig. Ook al is het niet jouw favoriete bezigheid, toch is het noodzakelijk als jouw inkomsten of uitgaven wijzigen om hier aandacht aan te besteden.

Waar te beginnen als je geldstress hebt? Als eerste moet je zorgen dat je overzicht hebt. Pas als je overzicht hebt weet je of jouw geldstress terecht is, of dat het slechts een misplaatst gevoel is. LET OP: het is de eerste stap, niet de hele oplossing!

Je kunt je kop in het zand steken. Maar daar wordt het geldprobleem alleen maar groter van. Hoe eerder je ingrijpt, hoe makkelijker is om het op te lossen.

Het kan zijn dat je er niet vrolijk van wordt om je in jouw geldzaken te verdiepen. Weet dat het nu nodig is hier aandacht en tijd voor te maken zodat je daarna weer zonder geldstress kunt leven.

In 5 stappen uit je geldstress
  1. Zorg voor overzicht Maak een lijst van al jouw inkomsten en uitgaven. Overzicht geeft rust;
  2. Zoek naar een goede balans. Kijk waar en of je inkomsten/uitgaven kunt aanpassen;
  3. Tref indien nodig regelingen. Heb je betalingsachterstanden? Bedrijven willen vaak meewerken aan een betalingsregeling, dus bel ze op of stuur ze een mail of brief;
  4. Verander jouw gedrag. Het aanpassen van getallen in jouw inkomsten of uitgaven is vaak makkelijker gedaan dan jouw gedrag aanpassen. Het is vaak lastig om dit alleen te doen. Zoek hiervoor professionele hulp;
  5. Irreële geldstress? Er zijn ook mensen die last hebben van geldstress terwijl er voldoende geld is. Hier kan ik je bij helpen, het is zonde en onnodig om met deze gevoelens te blijven rondlopen.

Ik had een klant met geldstress die verschillende rekeningen niet meer kon betalen. Een tijdje probeerde ze het ene gat met het andere op te vullen. Toen dat niet langer kon, nam ze mij in vertrouwen. Ik hielp haar om overzicht te krijgen en adviseerde haar om regelingen te treffen met de bedrijven waar ze nog geld aan moest betalen. Dat was vrij vlot gedaan. Voor het aanpakken van haar impulsieve koopgedrag was meer tijd nodig.

Het aanpakken van de stress en het ontwikkelen van een ander denkpatroon was noodzakelijk. Ondertussen gaat het goed met haar. Ze denkt nu beter na over haar uitgaven en lost elke maand een deel van haar betalingsachterstand af. Ondanks dat ze het moeilijk vond om het aan te kaarten is ze heel blij dat ze dat heeft gedaan en is ze binnen een paar maanden schuldenvrij.      

Heb je last van geldstress? Tref regelingen en verander jouw gedrag. Steek je kop niet in het zand, daar wordt het probleem alleen maar erger van. Pak de geldstress aan zodat je weer in alle rust van je leven en van je geld kunt genieten.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?