Stop met jezelf vergelijken, dat geeft alleen maar stress

Jezelf vergelijken met anderen, bijna iedereen doet het in meer of mindere mate. Als kind leer je door anderen na te doen hoe de wereld om je heen werkt. En hoe je je moet gedragen. Eerst doe je dat bij de volwassenen om je heen, later ook bij vrienden en vriendinnen. Maar niet alleen kinderen doen dit, veel volwassenen doen dit nog steeds. Ze zien iemand die ze bewonderen en willen zijn zoals die ander is. Maar daarmee zeg je indirect tegen jezelf dat je niet goed bent zoals je bent en dat geeft stress.

Op je werk kijk je naar je collega, het lijkt alsof ze meer gedaan krijgt op een dag dan jij. Jij ervaart hierdoor druk, waardoor je nog harder je best gaat doen. Tijdens een vergadering verteld een collega precies en in duidelijke taal wat er moet gebeuren. Jij hebt bewondering voor haar en wil graag net als zij zo durven spreken in een groep.

Je voelt je onzeker en bent bang dat je dingen niet goed doet. Daarom kijk je hoe andere het doen. Je gaat jezelf vergelijken maar voelt je daar alleen maar slechter door. Je gaat harder je best doen om wel een goed gevoel over jezelf te krijgen. Maar hierdoor voel je je alleen maar opgejaagd. En je wordt er doodmoe van om altijd keihard je best te doen om net zo goed te zijn als anderen. Door je  perfectionisme kost alles ook nog eens veel meer tijd.

Misschien heb je het gevoel dat je net zo moet zijn als anderen. Veel mensen vinden het lastig om anders te zijn dan anderen. Dit komt door doe oer behoefte om bij ‘de groep’ te willen horen. Daar komt bij dat als je vroeger werd gepest met bepaalde eigenschappen je buiten de groep viel. De behoefte om er nu wel bij te horen is dan nog groter. Dat zorgt dan voor bepaald gedrag waarmee je hoopt dat anderen van de groep je nu wel accepteren. Dus zorg je dat je niet je hoofd boven het maaiveld uitsteekt.

Voorkom dat je een kopie wordt van iemand anders. Daar wordt je echt niet gelukkig van. Omdat iedereen anders is. Je wringt jezelf dan tot iemand die je niet bent. Daar zal je je nooit gelukkig bij voelen. Het mooie is dat juist de punten waarop je niet voldoet aan de norm, je laten zien waar je speciaal in bent. Eigenschappen waar men vroeger als kind op werd veroordeeld, noemen ze als volwassen juist authentiek en bijzonder.

“Wees altijd een eerste klas versie van jezelf, in plaats van een tweederangs van een ander”, vind ik een toepasselijke uitspraak.  Je kunt eigenschappen in anderen zien die je mooi vindt en die daarom ook bij jezelf wilt ontwikkelen. Dat kan een mooie stimulans zijn voor persoonlijke groei. Mits je in de basis voelt dat je goed genoeg bent zoals je bent. Dus laat je inspireren maar blijf wel jezelf!

Iedereen heeft een mix van unieke kwaliteiten. De kans is dus groot dat jij jezelf vergelijkt met iemand die bijvoorbeeld meer gestructureerd is. Terwijl die persoon zich zelf juist zich met jou vergelijkt omdat jij zo relaxed bent. Staar je dus niet blind op wat een ander wel heeft wat jij niet hebt. Focus ook eens op wat jij wel hebt en een ander niet.

7 tips om te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen
  1. Realiseer je dat het niet de bedoeling is dat je een kopie van iemand anders wordt;
  2. Met wie vergelijk je jezelf en waarom?;
  3. Hoe kun je deze eigenschap zelf ontwikkelen, zonder jezelf te vergelijken?;
  4. Vraag je af hoe je meer jezelf en authentiek kunt zijn;
  5. Ervaar dat je goed bent zoals je bent en leer te vertrouwen op jezelf;
  6. Onderzoek waarin jij speciaal bent. Wat bewonderen anderen in jou?;
  7. Realiseer je dat je meer weet en kan dan je denkt.

Ik had een klant die zichzelf telkens met haar zussen vergelijk, die in haar ogen veel succesvoller waren dan zij. Ze voelde zich hierdoor altijd minderwaardig en het gaf haar enorm veel druk. Tot ze tijdens mijn begeleiding ontdekte dat ze eigenlijk helemaal niet wilde zijn zoals zij. Toen kwam er meer rust, vergeleek ze zichzelf niet langer. En eiste niet langer iets van zichzelf dat ze niet was. Dit was een hele opluchting voor haar en gaf haar een gevoel van vrijheid die ze niet eerder had ervaren

Kortom wil je zijn zoals een ander of een eerste klas versie van jezelf? Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Want daar jaag je jezelf alleen maar onnodig op. Dit bespaart je onzekerheid druk en stress. En je gaat veel meer jouw unieke kwaliteiten leren kennen en meer op jezelf vertrouwen. Dat geeft niet alleen meer rust, maar je voelt je ook veel krachtiger. En je verspilt geen energie meer waardoor je je veel energieker voelt.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?