Stress aanpakken met inspanning en ontspanning

Uit ervaring weet ik dat als je gespannen bent je onbewust je spieren overbelast. Die innerlijke spanning van stress ging ik ook in mijn lijf ervaren. Zo kreeg ik pijn in mijn nek- en schouders. Last mijn rug en ik had regelmatig hoofdpijn. In dit artikel geef ik je 7 manieren om de spanning in je lichaam om te zetten in ontspanning.

Door stress ben je meer gespannen.  Want er is een wisselwerking tussen je lichaam en je geest. Dat is de reden dat je bij innerlijke spanning, ook wel stress genoemd, ook last krijgt van spanningen in jouw lichaam. Dit komt doordat je onbewust je spieren aanspant in je lichaam. Hierdoor raken je spieren overbelast en kunnen ze niet meer vanzelf ontspannen.

Je bent gehaast, je reageert geïrriteerd, je kunt niets hebben. En je hebt tegelijkertijd last van pijn in je nek, schouders en/of rug. Je balt onbewust vaak je vuisten. Of je trekt je schouders continu op. Of je spant de spieren in je kaken aan. Hierdoor gaan ook de spieren in je schouders en nek vastzitten.

Vaak sluipt deze spanning er zo gelijkelijk in dat het een gewoonte wordt. Je merkt dan zelf niet eens dat je gespannen bent. Naast lichamelijke klachten die je kunt krijgen op de plek waar je spieren zich aanspannen kun je hierdoor ook nog andere klachten krijgen. Want deze spanningen kunnen ook zorgen voor hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en verkrampingen.

De boog kan niet altijd gespannen staan en jouw lichaam ook niet. Het woord spanning zegt het al: je spieren zijn gespannen. Als je innerlijke spanning hebt, kan je lichaam zich niet goed ontspannen. Want zoals gezegd zijn je lichaam en je geest onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Je bewust worden van de spanningen in je spieren is de eerste stap. Het bewust ontspannen van je lichaam maakt dat er weer ruimte en rust in je hoofd komt. Je kunt de spieren die gespannen aanvoelen bewust even aanspannen, een aantal tellen vasthouden en vervolgens weer loslaten. Als je dit een aantal keren herhaalt, zal je merken dat de je ademhaling vaak rustiger wordt en de spieren zich weer ontspannen.

Gespannenheid kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Belangrijk is dat je de wisselwerking duidelijk hebt. Als je veel aan je hoofd hebt is het lastig om lichamelijk te ontspannen. Andersom als je niets aan je hoofd hebt is het vrijwel onmogelijk om gespannen te zijn. Die wisselwerking kun je ook op een positieve manier inzetten door je lichamelijk te ontspannen, waardoor je ook geestelijk tot rust komt.

Los de factor die voor spanning zorgt op. Want je kunt emmertjes water blijven dragen maar als je het gat dicht is dat niet langer nodig. Dus is het belangrijk dat je de kern van je spanningen oplost zodat je lichaam niet langer spanningen opbouwt. En je weer kunt genieten van rust in je hoofd en je lichaam.

7 manieren  om spanning om te zetten in ontspanning
  1. Dagelijkse beweging. Als je gaat bewegen in de vorm van fietsen bijvoorbeeld dan helpt dat je te ontspannen doordat jij je concentreert op het bewegen. Hierdoor laat je de spanningen in je hoofd automatisch los;
  2. Zet lekkere muziek op en ga dansen. Naast de beweging zorgt ook de muziek dat je in een andere modus komt;
  3. Ga de natuur in. Wandelen in de natuur of tuinieren zorgt dat je kunt profiteren van de ontspannende werking van de natuur;
  4. Doe een ontspanningsoefening, zoals de audio die ik lever in het ‘Eerste Hulp bij Stress’-pakket. Hierbij komen zowel lichaam als geest tot rust;
  5. Span spieren om de beurt bewust aan. Om ze vervolgens weer bewust te ontspannen;
  6. Laat je masseren. Je kunst even echt alles loslaten en komt zowel geestelijk als lichamelijk helemaal tot rust
  7. Zorg dat je je innerlijke spanningen oplost. Het is belangrijk dat je de kern van je spanningen oplost zodat je lichaam niet langer spanningen opbouwt.

Ik had een klant die eigenlijk alleen maar bezig was met wat ze moest doen. Ze had een druk dagelijks schema waarbij ze in haar eigen bedrijf werkte. Ze maakte soms dagen van 12 uur. Tijd voor ontspanning had ze niet, sterker nog dat had ze allemaal geschrapt omdat ze dan meer kon werken. Ik gaf haar de opdracht om ontspanningsoefeningen te doen en ze merkte direct het verschil. Ze voelde zich veel beter, haar klachten namen af en haar humeur nam toe.

Dus heb je spanningsklachten? Zorg dat je de spanning in je lichaam met bovenstaande tips afbouwt. En belangrijker nog zorg dat je de kern van de spanning oplost zodat je niet langer spanningen opbouwt. Op die manier ben je af van je schouder-, nek- en rugpijn. En heb je meer rust, meer energie en kun je meer genieten.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?