Stress bij kinderen zorgt voor stressgevoeligheid als volwassene

Als kind ervaarde ik veel stress. Op school ging ik wel met verschillende kinderen om maar hoorde nooit echt bij bepaalde groepjes. Ik had wel kinderen waar ik af en toe mee speelde, maar ik voelde me anders dan andere kinderen. Als sleutelkind (een term die toen gebruikt werd als je ouders werkten en je als kind alleen thuis was) miste ik de aandacht thuis. Als mijn ouders ’s avonds thuis kwamen, ze hadden een eigen bedrijf, dan liep ik op mijn tenen om uitbranders te vermijden. 

Stress bij kinderen laat sporen na in het DNA. Die veranderingen, zorgt voor een grotere stressgevoeligheid op volwassen leeftijd. Dat zijn de belangrijkste bevindingen uit Epistress, een onderzoek uitgevoerd door het UMC Utrecht in samenwerking met de afdeling Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht en het Max Planck Instituut in München.

Misschien heb je als kind te maken gehad met emotionele verwaarlozing, fysiek of verbaal geweld. Ouders die meer met zich zelf bezig waren dan met jou. Die hun eigen frustraties af reageerde op jou door tegen je te schreeuwen terwijl je niets had gedaan. Of doordat ze hun eigen onmacht af reageerde door jou fysiek te mishandelen.

Heftige stress in je kindertijd zorgt voor een verhoogd cortisol gehalte. Cortisol is een stress hormoon. Het hormoon is bedoelt om kortere tijd in het lichaam te zijn. Zodat je als je in gevaar bent alle energie inzet op te kunnen overleven. Als dit langere tijd in je lichaam wordt aangemaakt remt dit je immuunsysteem waardoor je een grotere kans hebt op ontstekingen.

Stress tijdens de kindertijd zorgt voor een ontregeld stresssysteem. Emotionele verwaarlozing, fysiek of verbaal geweld in de kindertijd leidt tot een verandering op stress. Waardoor je als volwassene een grotere stressgevoeligheid hebt en dus een verhoogd risico hebt op klachten. Zoals vermoeidheid, depressie, slapeloosheid, slechte spijsvertering, verminderde werking van het immuunsysteem.

En hoewel er gezegd wordt je je DNA niet kunt veranderen, zijn er nieuwe onderzoeken die zeggen dat het wel mogelijk is.  Uit recent onderzoek blijkt dat stamcellen en zelfs je DNA kan worden veranderd door magnetische velden. Zo’n magnetisch veld kun je creëren door een positieve mentale staat en met je intentie.

Het ‘Institute of HeartMath’ in California, deed onderzoek naar de invloed van intentie op ons DNA. Deze wetenschappers ontdekte dat factoren als ‘liefde’, ‘waardering’ en/of ‘opwinding’ en ‘boosheid’ invloed hebben op de blauwdruk van een persoon. In een experiment bleek zelfs dat testpersonen in staat waren hun DNA te wijzigen met een positieve mentale staat. Het bleek dat een controlegroep van vrijwilligers, die een lage hartcoherentie hadden, niet in staat bleken om de DNA-monsters te veranderen.

Je bent dus niet langer slachtoffer van het DNA waar je mee geboren bent. Volgens Dr. Bruce Lipton (stamcel-bioloog) is je DNA niet je enige bepalende factor rondom die je gezondheid bepaald. “Want als de genen onze levensfuncties controleren, dan worden onze levens gecontroleerd door zaken die buiten onze mogelijkheden liggen, om deze levens(functies) te veranderen. En natuurlijk leidt dit naar het versterken van het gevoel van de ‘slachtofferrol’. En dat ziekten en aandoeningen, die vaak in families voorkomen, doorgegeven worden via onze genen. Maar laboratoriumonderzoek toont keihard aan dat dit NIET WAAR IS.”

6 tips om stress uit je jeugd alsnog om te buigen
  1. Realiseer je dat je niet kunt veranderen wat er is gebeurd. Wel hoe je er nu mee omgaat;
  2. Zoek begeleiding om dit te verwerken als beelden of emoties van toen nog een te grote rol spelen;
  3. Focus op gevoelens van liefde. Welke mensen zijn er in jouw leven waar je een liefdevol contact mee hebt en richt je vaak bewust op deze gevoelens;
  4. Focus op gevoelens van waardering. Wie waardeer je? En laat je dat ook regelmatig blijken;
  5. Zorg voor gezonde voeding, zodat je lichaam de kans krijgt om optimaal te functioneren;
  6. Wees je bewust van je stressgevoeligheid maar laat je er niet langer door belemmeren. Pak je huidige stress aan.

Dus heb je als kind veel stressvolle ervaringen gehad? Geen nood je kunt de stress uit je jeugd alsnog achter je laten en dus ook je stressgevoeligheid. Gezonde voedingstoffen ondersteunen je lichaam om het gezond te houden. En zorg voor een positieve houding zodat je lichaam zich kan wijden aan de taak om je optimaal te laten functioneren. Dus focus je of liefde en waardering. Deze positieve emoties versterken ons energetisch systeem en voeden je lichaam. Op deze manier kun je je stressgevoeligheid ombuigen en dat is veel gezonder voor je lichaam en je voelt je er ook veel beter door!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?