Stress heeft negatieve invloed op je huid

Stress is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar het heeft ook een negatief effect op de huid. Door stress is je huid namelijk vatbaarder voor bacteriën, waardoor bijvoorbeeld acne kan verergeren. Of je andere huidproblemen kunt krijgen.

In tijden dat je veel aan je hoofd hebt, wordt je ook niet vrolijk van wat je in de spiegel ziet. Je huid is minder egaal, sneller geïrriteerd en droger dan anders of je hebt zelfs last van puistjes.

Door stress worden er hormonen geproduceerd die de beschermende functie van de huid verstoort. Daarnaast vermindert ook het aantal stofjes in de huid dat je beschermt tegen aanvallen van bacteriën. Hierdoor wordt je huid vatbaar voor irritaties. Door stress wordt ook de cel vernieuwing van de huid vertraagd waardoor je huid sneller veroudert en droger kan worden.

Stress zorgt voor aanmaak van het stresshormoon cortisol. Cortisol kan ontstekingen in je huid veroorzaken en tast het vermogen aan om vocht vast te houden. Bij chronische stress kunnen huidaandoeningen als psoriasis, acne en eczeem erger worden en kan de huid droog en dof worden. Onder invloed van stress treed er ook sneller veroudering op dan normaal.

Iedere dag een half uurtje bewegen is voor je algemene gezondheid goed. En het vermindert ook spanningen en bevordert de circulatie van je bloed. Je huid wordt gevoed met voedingsstoffen en zuurstof die via je bloed wordt aangevoerd. En de afvalstoffen kunnen beter worden afgevoerd. Dus een betere doorbloeding zorgt ook voor een gezonde huid.

Water drinken heeft ook een positief effect op je huid. Dit helpt de afvalstoffen af te voeren. Dranken als koffie, zwarte thee en alcohol zijn juist belastend voor het lichaam en zullen het negatieve effect van stress op je huis verergeren. Dia kun je dus beter (even) laten staan.

Als je last hebt van stress heb je de neiging om langer op te blijven om dingen af te maken. Maar juist als je last hebt van stress is voldoende slapen extra belangrijk. Zorg dat je de tijd voor het slapen gaan op een ontspannen manier doorbrengt. Zo kan je lichaam vast kan omschakelen. Ga je al langere tijd te laat naar bed? Vervroeg dan geleidelijk in een aantal weken je bedtijd telkens met een kwartier of en half uur. Zodra je lichaam eraan is gewend kun je weer je bedtijd met 15 minuten of een half uur vervroegen. Hoeveel slaap je uiteindelijk nodig hebt hangt af van jouw persoonlijke situatie.

5 tips om je huid op te peppen bij stress
  1. Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van de huid;
  2. Drink En dan geen koffie, zwarte thee of alcohol, maar water of kruidenthee. Groene thee bijvoorbeeld heeft een ontstekingsremmende werking;
  3. Eet gezond. Juist bij stress heb je de neiging om ongezond te eten, maar dit versterkt de huidproblematiek;
  4. Detox, dit helpt de gifstoffen die je ongemerkt binnen krijgt af te voeren;
  5. Slaap Zo krijgt je huid de tijd om te herstellen.

Ik had eens een klant met burn-out klachten en hij dronk 15 kopjes koffie op een dag. In overleg was hij bereid dit direct af te bouwen naar de helft. Dit gecombineerd met dagelijkse beweging en het afbouwen van de stress maakt dat hij zich binnen een week al heel veel beter voelde. En het had nog een positief effect op zijn huid ook.

Dus heb je last van stress en heb je huidproblemen? Zorg voor minimaal 30 minuten beweging. Drink voldoende, bij voorkeur water of groene thee. Eet gezond. Doe eventueel een detox kuur. En zorg voor voldoende slaap. Zo krijgt je huid weer de kans om te herstellen. En voel jij je niet alleen fit, maar zie je er ook weer stralend uit!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?