Hoe om te gaan met de stress van een taboe

Zwijgen en de stress van een taboeHoe kun je omgaan met de stress van een taboe? Een taboe is iets dat wordt gezien als ongepast om te doen, te gebruiken of over te praten. Dat hoeft niet per sé slecht te zijn, want het zorgt ervoor dat er omgangsregels zijn in een samenleving zodat mensen weten wat de regels zijn en op een goede manier met elkaar omgaan. Maar juist als anderen zaken ongepast vinden, kan een taboe veel stress met zich mee brengen.

We kunnen taboes indelen in groepen zoals; sex, dood, anders zijn, verslavingen, politieke mening, en religie. Taboes die te maken hebben met seks zijn bijvoorbeeld; seksueel misbruik, seksuele geaardheid, incest, pedofilie, seksverslaving, vreemdgaan. Bij taboes die te maken hebben met de dood gaat het niet alleen over de dood zelf maar ook over (gedachtes over) zelfmoord, en dodelijke ziektes zoals kanker en aids. Mensen kunnen zowel op lichamelijk als geestelijk gebied anders zijn, en zich schamen omdat hun lichaam of geest anders functioneert dan bij de gemiddelde mens. Bij verslavingen kun je denken aan drugs-, sex-, computer of alcohol misbruik.    

Het leven met een taboe is stressvol. Je moet altijd op je hoede zijn, dat kost veel energie. Het kan schaamte met zich meebrengen. Daarnaast leef je continu met de angst dat het taboe bekend wordt bij anderen. Dit kan ervoor zorgen dat mensen contact met andere mensen afhouden, wat erg eenzaam kan zijn. Het doorbreken van een taboe kan in bepaalde culturen zorgen voor gezichtsverlies, sociaal buitensluiten, of andere vormen van straf door de omgeving. Soms zelfs tot gerechtelijke straf.

Als je niet kunt zijn zoals jij bent of zaken niet mag bespreken omdat er een taboe op rust, geeft dat stress. Wanneer het taboe bij een persoon in je naaste omgeving ligt, wil je die persoon in bescherming nemen. Om te voorkomen dat hij of zij in de problemen komt. Bedenk dat sommige mensen, zoals bij een verslaving bijvoorbeeld, meer hebben aan hulp dan aan het in stand houden van hun verslaving.

Vraag je af wat het je kost om het taboe in stand te houden. Sommige mensen leven al zo lang met een taboe dat ze er niet meer bij stil staan dat het ook anders zou kunnen. Angsten over een fout oorlogsverleden van je opa is in de huidige tijd misschien minder relevant dan vroeger. Het openbaar maken van seksueel misbruik wat in je kindertijd is gebeurd is als volwassen een stuk makkelijker dan als kind. 

Of iets een taboe is, wordt onder andere bepaald door het land waarin je woont. Wat in de westerse cultuur als normaal wordt ervaren kan in een andere cultuur als een taboe worden ervaren. Maar ook de religie en politieke setting zijn van invloed. Daarnaast krijg je in familiekring vaak ook nog bepaalde voor- en afkeuren mee.

Mensen die er baat bij hebben dat er niet over het taboe wordt gesproken leggen vaak extra druk op hun omgeving. Zij vertellen dan de ergste dingen die er zouden kunnen gebeuren als ze de taboe zouden doorbreken. Sommige mensen krijgen zelfs te maken met doodsbedreigingen als ze een taboe naar buiten zouden brengen. Dit zou slechts een dreigement kunnen zijn, maar soms is dat helaas de realiteit.

6 Tips bij stress door een taboe
  1. Realiseer je dat leven met een taboe veel druk en stress op je legt
  2. Vraag je af of je er anderen schade mee aanbrengt
  3. Vraag je af of jij jezelf schade aanbrengt of te kort doet
  4. Iedereen heeft een uitlaat klep nodig. Zoek hulp als je hiermee jezelf niet in gevaar brengt. Er zijn verschillende personen die geheimhoudingsplicht hebben. Zoals een arts, therapeut, dominee of pastoor, een advocaat. Er zijn hulptelefoonnummers via internet te vinden waar je gratis en anoniem naartoe kunt bellen.
  5. Zoek indien mogelijk lotgenoten
  6. Is dat allemaal niet mogelijk? Dan kun je altijd nog een brief schrijven, waarin je vertelt hoe jij je voelt en wat het taboe met je doet. En deze vervolgens verbranden. Op deze manier kun je ook meer rust vinden.

Als je leeft met een taboe kost dat stress en energie, en leef je in angst en schaamte. Als jij jezelf niet in gevaar wilt brengen, zoek dan professionele hulp, bij iemand met geheimhoudingsplicht. Zodat je weer lichter kunt leven. Zodat je meer energie hebt, weer contacten kunt aangaan en jij de schaamte achter je kunt laten.

 

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out aan meer rust en meer energie zodat ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*