Stresspatronen, hoe zorg je dat je niet terug valt?

Gelukkig hou ik niet van pleisters plakken, maar van een grondig aanpak. En dat kwam me goed van pas toen ik mijn burn-out oploste. Elke keer dat ik tegen een patroon aanliep zoals perfectionisme, het moeten, het pleasen, ging ik naar de kern ervan. Dit was soms verdrietig en ik voelde me daar vaak alleen in. Maar het hielp me om te herstellen van mijn burn-out en me steeds beter te voelen en nooit meer een burn-out te krijgen. Helaas geldt dat niet voor iedereen.

Je denkt bepaalde stresspatronen achter je te hebben gelaten. Maar je bent bang dat er toch weer oude stresspatronen terugkomen. En dat wil je echt nooit meer. Dus hoe zorg je dat je alle stresspatronen herkend? En hoe zorg je dat je ze oplost zodat je er niet in je oude stresspatronen terugvalt.

Je hebt al een tijd jouw energie weer terug en dus ga je steeds meer dingen doen. En omdat je voorheen niet veel energie had was het eenvoudiger om ‘nee’ te zeggen. Maar nu jouw energie is toegenomen merk je dat je toch weer vaker ‘ja’ zegt tegen dingen die je beter (nog) niet kunt doen. En je merkt dat je toch weer de neiging hebt om te veel verantwoordelijkheid op je te nemen. Waardoor je lontje weer steeds korter wordt.De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Dit zorgt ervoor dat je onnodig lang rond blijft lopen met stress. Dit gaat ten koste van jouw gezondheid. Je voelt je niet fit, je emoties schieten alle kanten uit, je voelt je minderwaardig omdat het je niet lukt. Hierdoor kun je niet genieten van de dingen die het leven leuk maken. En het kost je veel frustratie omdat je denkt dat je de dingen hebt gedaan die tot een oplossing leiden maar in de praktijk lapmiddelen bleken.

Als je jouw stresspatronen niet bij de kern aanpakt, blijf je dingen aan de oppervlakte aanpassen. Hierdoor lijkt het tijdelijk beter te gaan maar val je heel snel terug in je oude stresspatronen. Omdat er niet wezenlijk iets veranderd is. Het is net als bij een karrenspoor. Je kunt wel continu tegen de wagen duwen om uit het karrenspoor te blijven. Maar als je even niet oplet zit je er zo weer in.

Doorprik de illusie dat je het zelf op kunt lossen. Als je de stressproblematiek had doorgrond was je niet overspannen geraakt of had je geen burn-out gehad. Je hebt dus iemand nodig die je bewust maakt van je blinde vlekken en je helpt de stresspatronen te doorbreken. Autorijden lijkt ook heel eenvoudig, toch merk je dat als je gaat lessen en meer bij komt kijken dan je denkt.

Stress is niet helemaal te vermijden en dat hoeft ook niet. Als je de patronen die voor stress zorgen hebt aangepakt wil dat niet zeggen dat je nooit meer stress hebt. Want er kunnen zich altijd situaties voordoen die voor stress zorgen. Waar het omgaat is dat je weet hoe je dit op kunt lossen zodat je vlot weer tot rust komt. En je geen chronische stress meer hebt, overspannen raakt of een burn-out krijgt.

Sommige mensen bezorgen zich met de angst voor een terugval alleen maar meer stress. Als je de stresspatronen hebt aangepakt hoef je daar echt niet bang voor te zijn. Het is wel handig dat je de signalen van stress herkend. Want dan hoef jij er niet op te letten. Dat doet je lichaam voor jou.

In 3 stappen je burn-out definitief oplossen
  1. Zoek een deskundige die je helpt om de kern van jouw burn-out op te lossen, want je kunt je eigen blinde vlekken niet zien;
  2. Zorg dat de deskundige in staat is jouw te helpen dit te transformeren. En niet alleen met je praat over wat je anders moet doen, maar ook hoe en je helpt dit te doen;
  3. Herken de signalen, zodat als zich een situatie voordoet die stress veroorzaakt, je lichaam dit herkend en jij weet hoe je dit zelf vlot weer kunt oplossen.
Een vrouw kwam bij me omdat ze graag haar burn-out definitief achter zich wilde laten.

Ze had er eerder al een burn-out gehad en merkte dat ze nu weer die richting op ging. Ze had eerder een traject gedaan bij een psycholoog maar daar had ze niet geleerd hoe ze zaken kon aanpakken. Hierdoor was er niets opgelost. We gingen aan de slag met haar patronen en zorgde dat ze deze op loste. Waardoor ze eindelijk de rust had die ze graag wou. Ze voelde zich weer fit, had meer plezier, voelde zich lichter en weer gelukkig.

Kortom zorg dat je de oude stresspatronen oplost, zodat je echt weer kunt genieten.

Met alleen aan de oppervlakte je gedrag aanpassen kom je er niet. Patronen doorbreken zorgt voor een transformatie zodat dat helemaal niet meer nodig is. Als je de stresspatronen doorbroken hebt hoef je niet meer bang te zijn dat je ooit nog een burn-out krijgt. Je lichaam herkend eventuele tekenen van stress en dan weet jij precies wat je kunt doen om je vlot weer beter te voelen.

 

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?
De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen