Teleurstelling, hoe ga je daar mee om bij een burn-out?

Omdat ik zo jong al een burn-out had, was ik erg teleurgesteld in mezelf. Maar ik was ook teleurgesteld dat mensen me niet begrepen. “Je bent toch nog jong? Hoe kun je dan een burn-out hebben?”, kreeg ik dan te horen. Maar ook de mensen die niets zeiden, terwijl ze dat anders wel deden was teleurstellend zeker in combinatie met de blikken en de ongemakkelijkheid die ze lieten zien.

Bij een burn-out heb je vaak ook te maken met teleurstelling. Je bent teleurgesteld in jezelf, omdat je lichaam je in de steek laat. Omdat je niet kunt wat anderen wel kunnen. En je voelt teleurstelling omdat je omgeving het je niet gemakkelijker maakt en er niet voor je is.

Je zit niet lekker in je vel en jouw lontje lijkt steeds korter te worden. Eigenlijk hoop je op steun van je partner en kinderen. En in plaats daarvan lijkt het wel alsof ze juist boven op je lip zitten. Alsof ze van alles van je willen. Normaal sta je altijd graag voor ze klaar, maar nu kun je dat niet opbrengen. Daarom is schiet je snel uit je slof is er vaak gedoe. Je voelt de teleurstelling van het je niet gesteund voelen.

Door de teleurstelling voel je je rot. En als je al zegt dat je teleurgesteld bent, zorgt het alleen maar voor meer ruzie en gedoe met jouw naasten. Je bent al moe, dus eigenlijk kun je deze energie vreter er niet bij hebben. Het is steeds moeilijk om jezelf weer bij elkaar te rapen en door te gaan 

Teleurstelling hangt vaak samen met een idee over hoe iets zou moeten zijn. Als je echt alles kunt accepteren zoals het komt, zul je nooit teleurgesteld zijn. Maar dat is lastig want de meeste mensen hebben vaak toch wel een idee in hun hoofd van hoe ze verwachten dat dingen zullen gaan lopen. Terwijl dat niet altijd te voorspellen is.

Jouw geluk is niet afhankelijk van hoe anderen tegen je doen. Het is belangrijk dat je dingen niet persoonlijk opneemt. En vooral zelf de verantwoordelijkheid neemt voor jouw geluk. En niet jouw geluk laat afhangen van hoe anderen wel of niet tegen jou doen. Je hebt namelijk geen invloed op anderen, wel op jezelf.

Als je zelf aangeeft wat je nu nodig hebt, is de kans groter dat het ook krijgt. Vaak gaan we er snel van uit dat “de ander het wel weet” of dat “de ander het wel ziet”. Dan moet de ander het maar gokken. Je kunt van alles verwachten van anderen. Maar pas als je zegt wat je wilt is het ook duidelijk voor je ander. Op die manier weet de ander echt wat je wilt en/of nodig hebt. En dan is het aan de ander om te bepalen of hij/zij dat wil. Er ontstaat op zijn minst meer begrip voor jouw situatie en hoe jij je voelt.

Blijven hangen in teleurstelling is echt een valkuil. Natuurlijk mag de emotie er even zijn. Belangrijker is het te ontdekken, waarom je teleurgesteld bent. Zodat je weet welke behoefte je graag vervult wilt zien. En je ook kunt zorgen dat je dat krijgt.

5 stappen om teleurstelling om te zetten in kracht bij een burn-out
  1. Ervaar de teleurstelling, maar blijf er niet in hangen;
  2. Realiseer je dat jouw geluk niet af hangt van anderen;
  3. Neem de verantwoordelijkheid voor jouw geluk;
  4. Geef aan wat jij wilt of nodig hebt;
  5. Verwacht niet alleen begrip van de ander, maar toon zelf ook begrip voor de situatie voor de ander;

Eva was altijd bezig met hoe haar zus met haar omging. Ze ervoer veel teleurstelling omdat ze hoopte dat haar zus haar zou steunen. Toen ik vroeg hoe vaak ze zich gesteund voelde door haar zus zei ze: “Zelden”. Ik legde haar uit dat als ze dat niet langer ging verwachten, ze ook niet continu die teleurstelling zou ervaren. Toen realiseerde ze zich pas hoe afhankelijk ze zich altijd opstelde van haar zus. En toen ze zelf de verantwoordelijkheid ging nemen voor haar geluk, voelde ze zich ook veel gelukkig, meer ontspannen en minder teleurgesteld.

Kortom wil je minder teleurstelling? Vergeef jezelf de burn-out. Je kunt je lichaam dankbaar zijn dat het heeft ingegrepen dat het zo niet langer kon. Neem de verantwoordelijkheid over jouw eigen geluk. En vertel anderen wat je wel en niet wilt en nodig hebt. Op die manier heb je de grootste kans dat je het ook krijgt. Je hebt minder gedoe en ruzie, wat de sfeer in huis een stuk beter maakt.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?