Uitstelgedrag, als je weet wat je wilt doen maar het niet doet

Soms betrap ik mezelf er nog op… dat ik uitstel wat ik eigenlijk echt wil doen. Gelukkig gaat het tegenwoordig alleen nog om kleine dingen. Een bepaald telefoontje plegen. Of een bepaald gesprek aangaan. Meestal voel ik dan ergens een onzekerheid over wat ik dan wil zeggen of een angst dat de ander het misschien lastig vind om te ontvangen. Dat zorgt er dan voor dat ik het niet direct doe en erop blijf broeden. Meestal helpt uitstelgedrag me dan niet. En zorgt dat alleen maar voor een langere periode van spanning.

Veel mensen hebben last van uitstelgedrag. Hierdoor saboteren ze zichzelf zonder dat ze het doorhebben. Je ziet als een berg op om iets te doen. Dus stel je het uit. Maar van uitstel komt soms afstellen. En terwijl je uitstelt ervaar je spanning omdat het ondertussen wel aan je knaagt. En de spanning loopt vaak alleen maar op.

Jij wilt graag kinderen en je partner zegt tussen neus en lippen dat hij niet weet of hij wel kinderen wil. Aan de ene kant wil je graag duidelijkheid maar je bent bang dat als je het gesprek ter sprake brengt dat je partner voet bij stuk houd en dat jij dan moet gaan nadenken over of jullie relatie wel gaat werken. Terwijl je van hem houd en hem eigenlijk niet kwijt wilt. Dus zeg je niets, maar op de achtergrond suddert dit door.

Je baalt van jezelf. Geeft jezelf op je kop dat je niet doet wat je eigenlijk wilt doen. Door uitstelgedrag krijg je een slecht gevoel over jezelf. Je voelt je onzeker en een mislukkeling. Het tast je zelfvertrouwen aan. Je hebt het gevoel dat je niet goed genoeg bent.

Wij mensen kiezen al snel voor de weg met de minste weerstand. Maar dat is niet altijd wat je uiteindelijk ook het meeste oplevert. Of oplevert wat je eigenlijk echt wilt. Je weet bergen met argumenten te bedenken waarom je iets niet moet doen. En waarom het allemaal fout kan gaan. Terwijl het natuurlijk meestal niet waar is wat je je allemaal in je hoofd haalt.

Het is de kunst om uit te vinden wat je tegen houd. Zodat je dit kunt ontkrachten. Is het bijvoorbeeld de angst dat het je niet brengt wat je verwacht? Of is het de angst dat een ander je afwijst? Is het de angst dat als je je uitspreekt dat je dan de relatie verstoort? Is het een andere angst? Helderheid krijgen zorgt dat je weet waar je nou eigenlijk mee te maken hebt.

Welke angst het ook is… angst is altijd een vorm van weerstand. Het betekend niet dat je het niet wilt. Wij mensen zijn simpel weg bang  voor verandering. Sommige mensen zeggen als vorm van weerstand ook dat ze niet weten wat ze moeten doen. Maar eigenlijk komt het er gewoon op neer dat je zorgt, dat je ondanks dat alles, toch gaat doen wat je wilt.

Als je precies weet wat je wilt, is er maar één manier die voor je werkt. DOE HET! Voel de angst en doe het toch. Al brengt het je niet wat je verwacht, dan brengt het je wel wat anders. En weet je niet wat je wilt, onderneem actie om helderheid te krijgen over wat je wilt.

7 stappen om uitstelgedrag op te lossen
  1. Besef dat je last hebt van uitstelgedrag. Wat stel je keer op keer uit?;
  2. Wat levert het je op om uit te stellen, wat probeer je te vermijden?
  3. Geen tijd? Geef het prioriteit;
  4. Voel je angst? Onderzoek hoe reëel de angst is;
  5. Zorg dat je de angst ontkracht;
  6. Als je iets echt wilt is het dan niet de moeite om uit je comfortzone te komen?
  7. Dus wat houd je nu nog tegen? Just do it!

Willem stelde het 1e bezoek aan zijn werkgever telkens uit toen hij een burn-out had. Het idee dat hij daar naartoe moest gaf hem zo veel spanning dat hij er misselijk van werd. Door samen te onderzoeken wat er allemaal speelde konden we dit oplossen. Hij vond het nog steeds een beetje spannend maar hij deed het wel. Achteraf was hij zo opgelucht en voelde hij ook dat het zich gewoon te druk had gemaakt omdat het allemaal heel erg mee was gevallen.

Dus wat houd je nu nog tegen om in actie te komen? Stop jouw uitstelgedrag met de 7 stappen zodat je jezelf enorm veel spanning, en gedoe bespaart. Het twijfelen aan jezelf, en de onzekerheid. En je gewoon veel meer bereikt in je leven. Omdat je wel de stappen zet die je voorheen vermeed. Hierdoor voel je zelfverzekerder, gelukkiger en meer tevreden over jezelf.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…