Upgrade je leven bij een burn-out

Bijleren op allerlei vlakken, die behoefte heb ik altijd gehad. In de vorm van boeken lezen, bijscholingen, opleidingen. En die kwaliteit kwam me goed van pas toen ik mijn burn-out had. Want ik voelde dat ik niet op de oude voet door kon gaan. Ik wist dat ik iets moest veranderen en stond er voor open om te leren wat dat was. Mijn motivatie daarvoor haal ik altijd uit het focussen op wat ik wil bereiken. Gelukkig niet meer zo perfectionistisch als ik dat vroeger had.

Upgrade je leven, dat is wat je nodig hebt bij een burn-out. Je ervaart allemaal ongemakken en toch blijf je doorgaan met wat je altijd deed. Logisch want wij mensen leven volgens gewoontes. Maar wat nou als die gewoontes niet meer werken? Vandaar dat ik zeg: “Upgrade je leven!”

Als je wakker voelt ben je al moe en zie je op tegen de dag. Je voelt je moe en hebt nergens zin in. Door de dag heel voel je opgejaagd. Je kunt je slecht concentreren. Jouw emoties vliegen alle kanten op. Jouw energieniveau kan wel een boost gebruiken. Aan het einde van de dag ben je doodmoe en je denkt: “Is dit het nou?”.

Je rot voelen werkt demotiverend. Je krijgt steeds minder zin in dingen. Sociale contacten ga je vermijden omdat het je te veel energie kost. Je krijgt op je werk niet gedaan wat je wilt. Je relatie lijdt onder je burn-out. Voor je kinderen kun je niet de moeder zijn die je graag wilt zijn. En het ergst is dat je vooral teleurgesteld bent in jezelf. Terwijl het ook anders kan.

Je wilt wel dat je je beter voelt, maar weet niet hoe je dat kunt bereiken. Soms  probeer je misschien wel eens wat, maar als het dan niet direct werkt raak je ontmoedigd en stop je ermee. Je past je zo aan aan alle ongemakken dat je niet door hebt dat je genoegen neemt met een leven dat veel minder fijn is dan jouw leven echt zou kunnen zijn.

Wat wil je echt niet meer? Je wilt bijvoorbeeld de onrust niet meer. En draai dat om, wat wil je wel? Je wilt bijvoorbeeld meer rust. Dan kun je je focussen op hoe je meer rust krijgt. Dat lijkt te makkelijk, maar wat veel mensen doen. Ze blijven zich focussen op wat ze niet willen, die onrust. En bereiken daardoor niet de rust die ze graag willen.

Als jij dingen gaat aanpassen in jouw leven doet dat ook iets met jouw naasten. Ook zij doen dingen uit gewoonten, daardoor verwachten ze dat jij blijft zoals je was. Het kan zijn dat het voor anderen even wennen is als jij ‘upgrade je leven’ gaat toepassen. Daar hoef je niet van te schrikken. Zij willen dat jij gelukkig bent. Dus jij hoeft je voor hun niet aan te passen omdat je denkt dat zij dat van je verwachten.

 “Dat werkte niet dus zal iets anders ook wel niet werken”, denken veel mensen. Ik snap je frustratie als je iets hebt geprobeerd en het heeft je niet het resultaat opgeleverd wat je wilde. Maar dat betekend niet dat iets anders ook niet werkt. Nee, het is juist anders om. Als je niets doet blijft het niet werken. En hoe meer je probeert, hoe groter de kans dat er wel iets werkt.

Upgrade je leven in 7 stappen
  1. Duidelijk krijgen wat je niet wilt;
  2. Weten wat je wel wilt;
  3. Leren hoe je het krijgt;
  4. Niet opgeven als iets niet direct lukt, probeer verschillende dingen;
  5. Hulp vragen als het je alleen niet lukt;
  6. Zorgen voor support van jouw naasten;
  7. Jouw doel voor ogen blijven houden wat je wilt bereiken tot je het bereikt hebt.

Huilend zei ze tegen me: “Ik wil dit niet meer!” Ze beschreef haar burn-out als een zwart gat. Waarop ik haar vroeg: “En wat wil je dan wel?” Dat vond ze heel lastig te zeggen, en moest ze even over nadenken. Door haar vragen te stellen kreeg ze steeds duidelijker wat ze wel wilde: “Meer rust”. Vervolgens ging ik samen met haar onderzoeken wat dat dan inhield voor haar, en zo kwam ze stap voor stap bij haar doel. Vervolgens kon ik haar helpen om dat doel ook te bereiken. Nu ze wist wat ze wilde werd de weg er naar toe ineens veel duidelijker.

Dus loop je vast door je burn-out klachten? Upgrade je leven, zodat je niet langer aan het overleven bent, maar echt kunt genieten van jouw leven. Het is jouw geboorterecht om vreugdevol te zijn! Dus zorg dat je weet wat je niet meer wilt. Dan weet je ook wat je wilt. En leer hoe je dat kunt krijgen. Zorg dat jouw naasten je steunen en hou het doel voor ogen om het ook te bereiken. En wees niet te trots om hulp te vragen!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie via onderstaande button… ?