Een vakantie is onvoldoende om uit je burn-out te komen

Dromen over vakantie bij een burn-out

Ben je overspannen of heb je een burn-out, en denk je dat een vakantie voldoende is om dit op te lossen? Of door bijvoorbeeld alleen een tijd ziek thuis te zitten? Daar voel je je misschien wel even iets beter van, maar lost niet iets op.

Je voelt al een tijd dat je op je tenen loopt, maar je denkt: “Nog even volhouden dan heb ik vakantie”. Je probeert alle signalen te negeren. En vooral stug door te gaan. Want ja, iemand moet het toch doen? Je gezin moet blijven draaien en op het werk ben je ook onmisbaar.

Je denkt dat je een oplossing hebt voor je burn-out, maar het is een tijdelijk lap middel.
Het opgejaagde gevoel neemt toe. Het piekeren wordt erger. Je gaat steeds slechter slapen. Het lontje wordt alsmaar korter. De onrust en druk wordt ook alleen maar erger. Terwijl je in gedachte uitkijkt naar jouw vakantie.

Bij een burn-out is meer nodig dan rust alleen. Het is belangrijk dat je de onderliggende kern duidelijk krijgt. Zodat je dat kunt oplossen. Denken dat een vakantie of een tijdje ziek thuis zitten de oplossing is, is zonde van je tijd. Want hiermee stel je de oplossing uit.

Wat wel goed werkt is een combinatie van rust en de onderliggende kern oplossen. Op die manier komt je systeem tot rust. Krijg je meer energie en kun je oplossen wat er onbewust al langer de stressproblematiek veroorzaakte. En zijn namelijk een paar algemene thema’s maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat er ook vaak een persoonlijke kern aan ten grondslag ligt.

Het is belangrijk dat je de wortel van de stress verwijdert. Net als dat je onkruid, dat kun je afknippen. Dan lijkt het tijdelijk weg. Maar als je de wortel laat zitten komt het zo weer terug. Zo zit het ook met stress. Je kunt stress wel gedragsmatig of via inzichten willen oplossen, maar dat is niet voldoende. Dan blijf je in kringetjes ronddraaien en blijft het steeds terug komen.

Weten wat er nodig is, is ook niet voldoende. Je hebt in je hersenen twee verschillende systemen. Het bewuste en het onbewuste gedeelte. Je kunt bewust stof tot je nemen waardoor je dingen weet. Maar dat wil nog niet zeggen dat jouw onbewuste dan ook weet hoe je dat moet doen. En is het niet automatisch een nieuwe gewoonte. Denk maar aan autorijden dan hoor je ook niet één keer hoe het moet. Waarna het in je systeem zit. Nee, daar is meer voor nodig.

11 redenen waarom een vakantie niet voldoende is om je burn-out op te lossen
 1. Vakantie levert op zichzelf juist meer stress op;
 2. Als je uitgeput bent kun je niet van je vakantie genieten;
 3. Je hebt niet de energie om leuke dingen te gaan doen;
 4. De kans dat er snel ruzie ontstaat is groot door je korte lontje;
 5. Het herstel wat je nodig hebt, duurt langer dan de gemiddelde vakantie;
 6. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt is waarschijnlijk groter dan wat je partner en kinderen nodig hebben, dus herstel je alsnog niet voldoende;
 7. Vaak drinken mensen op vakantie meer alcohol, waar je je lichaam nog meer belast en het herstel langer duurt;
 8. De vakantie lost niets op, een paar weken later ben je weer terug bij af;
 9. Je neemt jouw vakantiedagen terwijl je eigenlijk gewoon ziek bent;
 10. Zolang je de onderliggende problemen niet oplost, is je burn-out niet opgelost;
 11. De klachten zullen na je vakantie al snel nog meer toenemen waardoor je alsnog ziek thuis komt te zitten met een burn-out.

Toen ik begin twintig overspannen was dacht ik ook dat een vakantie voldoende was om dat op te lossen. Ik heb die vakantie meer in mijn bed doorgebracht om slaap in te halen dan dat ik de puf had om dingen te ondernemen. Gelukkig was mijn partner voor zijn werk op reis en had ik alle tijd om overdag te slapen. Maar ik had het me toch heel anders voorgesteld. Juist doordat ik doorging kwam ik in een burn-out terecht en duurde het herstel nog veel langer.

Dus een vakantie kan leuk zijn. Maar heb niet de illusie dat het jouw burn-out oplost. Dus stel je herstel niet uit en zorg dat je de onderliggende problematiek helder krijgt en oplost. Ik weet dat het lastig is om je eigen blinde vlek te zien, dus ik help je daar met alle plezier vlot en definitief doorheen. Zodat je wel weer kunt genieten van je vakantie en het geen verkapt ziekteverlof is.

 

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out aan meer rust en meer energie zodat ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*