Van ‘tijd te kort’ naar de tijd nemen

Vroeger kwam ik altijd tijd te kort. Als ik van mijn werk kwam, het huishouden had gedaan en andere klusjes dan was er eigenlijk nooit meer tijd over voor de dingen die ik echt wilde doen. Waardoor ik vooral dingen deed die ik MOEST doen voor mijn gevoel. Hierdoor voelde ik me opgejaagd en gestrest. Nu weet ik dat het anders in elkaar zit. En ik leg je graag uit hoe het dan wel zit.

“Ik kom tijd te kort”, zeggen mensen die overspannen zijn of een burn-out hebben. Ze willen graag alle taken af hebben maar het lukt ze niet. Ze hebben het gevoel dat er niet voldoende uren in een dag zitten om alles af te krijgen.

In de pauze werk je door om nog even wat af te maken. Omdat je het gevoel hebt dat het anders allemaal niet af komt. Privé ben je na jouw werk ook nog druk met alles wat er geregeld moet worden. Je hebt een hekel aan rommel in huis, dus ga je vaak tot laat door om ook daar alles af te krijgen.

Je werkt je overal uit de naad omdat het voelt alsof je tijd te kort hebt. De vermoeidheid neemt steeds meer toe. Het slapen gaat moeizamer. Je vergeet dingen, en kunt je moeilijk concentreren. Het gevoel van tijd te kort, zorgt voor een opgejaagd gevoel. En als je niet oppast gaat het ook te koste van de kwaliteit van jouw werk.

Jij hebt net als ieder ander 24 uur per dag. Dat is een gegeven dat je niet kunt veranderen. Waar je wel iets aan kunt doen is hoe je met die 24 uur omgaat. Je hebt zelf invloed op hoe je het indeelt. De één kiest ervoor om tijd aan werken te besteden, een ander aan de zorg voor anderen, weer een anderen voor het huishouden. Weer anderen aan een combinatie daarvan.

De vraag is dus: “Passen de keuzes die ik bewust en onbewust gemaakt heb om mijn tijd in te delen nog bij mij?” Want door veranderingen in je leven, zul je mee moeten bewegen met die veranderingen. Als je een eigen bedrijf hebt, is de kans groot dat je een andere dagindeling hebt dan als je voor een werkgever werkt, bijvoorbeeld.

Wat ook mee speelt is de eisen die je aan jezelf stelt. Veel mensen willen veel ballen in de lucht houden. Terwijl als ze gaan kijken naar wat er echt belangrijk voor ze is ze meestal hele andere keuzes zouden maken. Durf je te onderzoeken wat je echt wilt?

Niemand houd van tijd te kort, het liefst wil iedereen het gevoel hebben dat ze overal de tijd voor kunnen nemen. Toch doe je dat waarschijnlijk niet. Dit komt omdat je denkt dat je van alles ‘moet’ van anderen. Wat moet voor jouw gevoel, maar wil je eigenlijk helemaal niet meer doen? En van wie ‘moet’ dat dan?

5  tips om niet langer tijd te kort te hebben 
  1. Past de manier waarop jij je dag indeelt nog wel bij jou?;
  2. Stel je realistische eisen aan jezelf?;
  3. Wil je je nog langer iets aantrekken van wat anderen vinden?;
  4. Wat vind je zelf nu echt belangrijk?;
  5. Durf je stappen te ondernemen om jouw leven in eigen hand te nemen?

Jeroen kwam altijd tijd te kort voor zijn gevoel. We onderzochten samen hoe hij zijn tijd besteedde. En hij ontdekte dat hij nauwelijks tijd besteedde aan wat hij het belangrijkste vond, namelijk zijn kinderen. Veel van zijn tijd ging zitten in dingen die hij eigenlijk helemaal niet belangrijk, of minder belangrijk vond, zoals zorgen dat zijn gezin het financieel goed had. Ik hielp hem een indeling te maken die goed voor hem voelde en toen had hij wel het gevoel dat hij de tijd kon nemen voor zijn kinderen en andere dingen die hij belangrijk vond.

Dus wil je van tijd te kort, naar de tijd nemen? Hoe blind besteed jij je tijd aan dingen die je niet echt belangrijk vindt? Hoe zou het zijn als je het gevoel hebt dat je weer de tijd kunt nemen voor dingen? Zodat je je niet langer opgejaagd en onder druk gezet voelt? Zorg dat je je dag zo indeelt dat het ook mogelijk is. Zodat je weer tot rust komt, je meer energie en plezier hebt, en je weer optimaal functioneert.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?