Van warm nest tot familiestress

Familie, voor sommigen een warm nest, voor anderen een bron van stress. Ook als het tijdelijk stroef verloopt, kan het contact met je familie aardig wat stress opleveren. Want juist van hen verwacht je steun en een luisterend oor. 

Misschien heb je het gevoel dat je buiten wordt gesloten. Of misschien heb je één of meerdere broers of zussen waar je niet goed mee overweg kan. Misschien behandelen ze jou als het “zwarte schaap”. Of worden er dingen van jou verwacht die niet bij je passen.

Dit zorgt voor verdriet, pijn, boosheid, eenzaamheid en stress. Het voelt natuurlijk om het nest waar je uit komt trouw te blijven, maar het kan soms erg pijnlijk zijn, als je keer op keer het lid op je neus krijgt. Je kunt je eenzaam voelen als jij je buitengesloten voelt. Je kunt aan jezelf gaan twijfelen als jouw familie zich tegen je keert. 

Het kan frustrerend zijn als jouw familie niet voldoet aan de verwachtingen, die jij van ze hebt. Als je een hechte familie wilt, of regelmatig contact, of wat dan ook, en het is er niet, is dat keer op keer een teleurstelling. Misschien hebben zij juist bepaalde verwachtingen waar jij niet aan kunt of wilt voldoen. Omdat je toevalligerwijs familie bent wil dat niet altijd zeggen dat alle karakters goed met elkaar overweg kunnen.  En dat iedereen dezelfde verwachtingen heeft van elkaar.

Jij wilt graag dat het anders gaat dan nu. Realiseer je dat jij daar een beperkte invloed op hebt.  Je kunt een ander niet veranderen, je hebt wel invloed op jouw eigen handelen. Dat betekent niet dat het allemaal aan jou ligt. Zie het zo, als jij iets kunt doen om een positieve verandering te creëren ben je dan bereid om dat te doen? Want je kunt wel zelf dingen anders doen. En meestal als je andere mensen anders benadert, krijg je ook een andere reactie dan normaal.

Soms kun je nog zo gelijk hebben, maar maakt ruzie een relatie stuk. Soms is het goed om te kijken wat je nu echt wilt, wat is jouw oorspronkelijke behoefte, wil je gezien worden, wil je gehoord worden, wil je nog iets anders? Soms hebben we ruzie over dingen terwijl we dat wat we écht willen niet uitspreken.

Jouw verwachtingen zeggen iets over jou, helmaal niets over jouw familielid. Het is dus belangrijk geen dingen te verwachten van anderen waarvan ze in het verleden hebben laten zien dat ze die toch niet gaan doen. Op deze manier voorkom je al een deel van de stress en teleurstelling.

In 5 stappen minder familiestress
  1. Wat is je behoefte? Onderzoek jouw oorspronkelijke behoefte,
  2. Pas jouw verwachtingen aan. Zodat je verwachtingen realistisch zijn,
  3. Vraag, wat de ander van jou wil,
  4. Onderzoek, of je het er voor over hebt dat aan de ander te geven waar hij/zij om vraagt,
  5. Bespreek, jouw wensen.

Kortom heb je last van familiestress? Ben je de ruzie, het buitensluiten, het verdriet, de pijn, de boosheid, de eenzaamheid en de stress zat? Onderzoek jouw behoefte en pas jouw verwachtingen aan. Bespreek wat de ander graag van jou wil, en kijk of je bereid bent dat voor de ander te doen. Geef ook aan wat jij graag van een ander wilt. Op deze manier kun jij de familie band versterken of als blijkt dat de verwachtingen te uiteenlopend zijn elkaar minder te zien, wat ook zorgt voor minder stress en meer rust.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?