Van werk veranderen lost je burn-out niet op

Van werk veranderen kwam niet direct bij mij op toen ik mijn burn-out had. Ja, mijn werk was soms best wel hectisch, maar ik vond het toch leuk, en ik was toch jong? Ik had echt geen idee wat de oorzaak van mijn burn-out was. Er speelde wel veel in die tijd. Mijn oma was overleden. Mijn relatie met mijn vriend verbroken en ik had gedoe met mij ouders. Maar eigenlijk wist ik het gewoon niet. Ik wilde dat het over ging, maar wist niet waar te beginnen.

Wat ik vaak hoor van mensen die ik spreek die hun burn-out willen oplossen is dat ze denken dat van werk veranderen, dé oplossing is.
Maar ik kan je nu al zeggen dat is het niet. En het probleem daarvan is dat je denkt dat het wel de oplossing is. Waardoor je niet aan de slag gaat met de kern van je burn-out. Er niets wordt opgelost. En je 6 maanden later denkt dat je een terugval hebt. Maar er in werkelijkheid nooit iets is opgelost.

Toen ik Peter voor het eerst sprak zag ik al dat hij al diep in zijn burn-out zat. Hij voelde wel dat hij niet helemaal lekker in zijn vel zat maar wilde naar zichzelf niet toegeven dat het een burn-out wat. Hij dacht dat het aan zijn werk lag. Dus solliciteerde naar een andere baan, werd aangenomen. En moest omdat hij nieuw was, voor zijn gevoel op zijn tenen lopen. Omdat hij niet hersteld was van zijn burn-out stortte hij na 2 maanden totaal in. En omdat hij alleen nog maar kon huilen op het werk, stuurde zijn werkgever hem naar huis. Waar hij vervolgens ook nog bang was dat hij ontslagen werd.

Je gaat dus terwijl je al in een rot situatie zit, je leven nog meer overhoop halen wat voor nog meer (onnodige) stress zorgt. De vermoeidheid is al zo erg, dat het solliciteren nu zo wie zo lastig is op te brengen. Je zorgen maken over of je huidige baan wel de juiste is zorgt alleen maar voor nog meer gepieker. En dat is het laatste wat je kunt gebruiken. Je wilt rust. Maar creëert onbewust juist meer onrust. Daar wordt je toch alleen maar moe van?

Als je er al slecht bij zit is dat vragen om moeilijkheden om vanuit daar ingrijpende beslissingen te nemen. Jij zit niet goed in de je vel door je burn-out. Dus is het beter om je eerst te focussen op je herstel voordat je nog meer stress erbij gaat halen. Want een nieuwe baan opstaren kost ook energie terwijl je nog niet eens hersteld bent. Het snel voor een oplossing willen zorgen terwijl je geen overzicht hebt, is niet een goed uitgangspunt voor een ingrijpende beslissing.

Dus als je twijfelt of je wel in je huidige werk moet blijven… Zorg eerst dat je de kern van je stress aanpakt en hersteld. Veel mensen komen dan soms al tot de conclusie dat het ding wat ze dachten dat de oorzaak van hun burn-out was, helemaal niet de oorzaak was. Kortom geef jezelf eerst de functionele rust om vanuit daar een beter overzicht te hebben over wat handig is.

Door je burn-out is je blik vertroebelt. Je kunt het gevoel hebben dat mensen tegen je zijn, terwijl dat helemaal niet zo is. Je kunt het gevoel hebben dat je leidinggevende je niet steunt. Terwijl dat wel zo is, maar je slechts iets verkeerd hebt geïnterpreteerd. Een gestrest systeem ziet namelijk overal beren op de weg die er niet altijd zijn.

We hebben vaak de neiging om anderen de schuld te geven van voorvallen. Want hij of zij “deed zit of zei dat…”, maar wat is jouw eigen aandeel in het geheel? Mensen met een burn-out hebben vaak een kort lontje. Waardoor ze geïrriteerd kunnen reageren, anderen reageren daar ook op. Dus zodra jij anders in je vel zit kan het best zijn dat sommige dingen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

9 tips om je burn-out aan te pakken i.p.v. van werk veranderen
  1. Als je en burn-out hebt is het niet handig om een ingrijpende beslissing te nemen;
  2. Stop gepieker doordat je weet dat jij je hier nu niet mee bezig hoeft te houden;
  3. Focus als eerste op het oplossen van de kern van je burn-out;
  4. Een situatie of persoon is nooit de kern van je burn-out. Het is de manier waarop jij omgaat met zaken dat de oorzaak is;
  5. Laat het idee dat je controle hebt over dingen los;
  6. Neem eindelijk de functionele rust die je lichaam nodig heeft. Niemand verwacht van jou dat je als maar DOOR gaat;
  7. Vraag hulp aan de mensen om je heen. Je hoeft het niet alleen te doen;
  8. Zorg dat je energie gaat opbouwen in plaats van meer uitgeven als je hebt. Dat werkt net als met geld heel erg slecht 😉;
  9. Leer jezelf en jouw herstel op nummer 1 te zetten.

De piekermachine gaat vaak gewoon door, ook als je ziek thuis zit. Daar had Petra ook last van. Ze keek naar vacatures, maar werd al moedeloos al ze er aan dacht dat ze in deze toestand ook nog moest gaan solliciteren. Dus vroeg ik haar waarom ze dat deed. “Maar dat moet toch?”, zei ze. Toen vroeg ik haar: “Van wie moet dat dan?” Daar kon ze niet echt antwoord op geven. “Nou gewoon, er moet toch een oplossing komen?”

Dus ik zei: “Ik ben het met je eens dat het handig is dat er een oplossing voor je situatie komt: “Waarom denk je dat dit de juiste is?”, vroeg ik haar. “Dat weet ik niet”, zei ze toen. “Precies”, zei ik, “En daarom is het niet handig om als een kip zonder kop zo maar wat te doen”. Daar is jouw energie nu te kostbaar voor. En dus schoof ze de beslissing voor zich uit. En toen ze weer hersteld was, bleek ze prima door één deur te kunnen met haar huidige werkgever. Al het gepieker voor niets geweest.

Dus denk je dat van werk veranderen, de oplossing is? Dat is het niet! Neem in dit stadium geen ingrijpende beslissingen. Maar focus op het herstellen van de kern van je burn-out. Het stopt het gepieker en in een later stadium kun je de situatie neutraler bekijken. Zodra de rust weer in jouw systeem is zal jouw omgeving ook weer anders op jouw reageren.


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !