Vastgelopen computer is hetzelfde als een burn-out

Net als de meeste mensen had ik totaal niet door dat ik op weg was naar een burn-out. Ik deed wat ik altijd deed. En dacht dat dit werkt voor mij. Oké, ik kreeg wat klachten. Maar ja, ik was jong. Dus ja, wat kan er nou helemaal aan de hand zijn, denk je dan. Ik suste mezelf, en nam mezelf niet serieus. Dat die struisvogel politiek het juist alleen maar erger maakt wist ik toen nog niet.

Een vastgelopen computer is hetzelfde als een burn-out. Veel mensen vinden het lastig om te begrijpen wat een burn-out precies is. Daarom herkennen ze de signalen niet tijdig. Ze gaan door met wat ze altijd deden. En krijgen uiteindelijk een vastgelopen computer en dus een burn-out.

Je merkt dat je computer regelmatig hapert. Je schrikt er wel van, maar even daarna lijkt alles gewoon weer te werken. Dus je trekt je schouders op. En gaat vrolijk weer verder waar je gebleven was. Ook als dit vaker gebeurd gaat er geen belletje rinkelen dat er iets misschien niet in orde is.

En die vastgelopen computer, het vastlopen van jouw systeem, merk je als volgt: onrust, vermoeidheid die niet meer zo makkelijk over gaat, dingen vergeten, slechtere concentratie, hoofdpijn, slechter slapen, schouders- en/of nekpijn, korter lontje. Het zijn allemaal stressklachten.

Kleine computerproblemen zijn eenvoudiger op te lossen dan een vastgelopen computer. Als je eenmaal een vastgelopen computer hebt is er meeste niet zo veel meer aan te doen. Bij mensen met een vastgelopen systeem is dat gelukkig anders. Met de juiste ‘recovery drive’ kun je het systeem relatief vlot weer opstarten. 

Het belangrijkste is dat je je realiseert dat jouw systeem niet meer werkt. Met dat systeem bedoel ik de manier voorop je leeft. De keuzes die je maakt en gewoontes die je hebt ontwikkelt. De kans is groot dat het voorheen wel heeft gewerkt, daarom kan het lastig te accepteren zijn dat dat nu niet meer het geval is.

Voor alles wat symbool staat voor jouw ‘vastgelopen computer’, dus wat niet meer voor je werkt, kun je leren wat wel werkt. Harder je best doen en meer doen van wat niet werkt, gaat je niet helpen hieruit te komen. Ik spreek uit ervaring ?. Wat wel nodig is, is dat je precies helder hebt welke gewoontes niet voor je werken. En vervolgens leert hoe het anders kan, zodat je je beter voelt.

Een masker van positiviteit opzetten helpt niet. Omdat je je daaronder nog steeds rot voelt. Sterker nog je gaat je alleen maar rotter voelen omdat je steeds verder van jezelf af komt te staan. En je op een gegeven moment niet eens meer weet wat je wilt, wie je bent en hoe je je voelt. Je plakt ook geen plaatje op je computer zodat het lijkt alsof hij het nog wel doet, toch?

7 tips bij een intern vastgelopen burn-out systeem
  1. Herken tijdig de signalen zodat je kunt voorkomen dat je een burn-out krijgt;
  2. Zie jouw emotionele systeem als de richtingaanwijzers of je de goede kant op gaat;
  3. Een positiviteits masker opzetten en doen of er niets aan de hand is gaat je juist tegen werken;
  4. Leer wat er wel nodig is om de patronen die niet voor je werken op te lossen;
  5. Realiseer je dat je blind voor je eigen patronen bent, waardoor je ze zelf niet zal herkennen;
  6. Wees niet te trots om hulp je vragen, je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden;
  7. Neem contact op voor support, iemand zoals ik die je precies kan zeggen wat wel en niet handig is om vlot en definitief uit je burn-out te komen.

Renée had de signalen wel gemerkt, maar nier herkend en kwam met een burn-out bij me. Ze vond het onder andere lastig om haar grenzen aan te geven. ‘Nee’ zeggen vond ze lastig. Ze was gewend om altijd maar door te gaan. Ze luisterde niet meer naar haar lichaam en was daarin vastgelopen. Ik hielp haar om wel de signalen te herkennen en daarna te handelen. En ik hielp haar aan meer zelfvertrouwen waardoor ze wel haar grenzen durfde aan te geven. En ze voelde al snel haar energie en rust terugkomen.

Kortom ben jij ook vastgelopen in jouw eigen systeem? Gun jezelf de kennis om dit op lossen, zodat je niet langer hoeft te ploeteren en je rot hoeft te voelen. Je niet langer hoeft te overleven. En jouw klachten oplossen. Zodat je weer de rust en energie hebt om te genieten en beter functioneert.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie via onderstaande button… ?