Je kunt een ander niet veranderen wel jezelf

Soms kun je je enorm ergeren aan iemand in jouw omgeving. En dat levert je vervolgens irritatie, onrust en stress op. Omdat je die stress niet wilt ervaren probeer je de ander te veranderen. Maar dat lukt niet…. En dat levert dan nog meer stress op.

Jouw collega lacht altijd zo hard, dat jouw oren ervan tetteren. Je vraagt dan of het wat stiller kan, want jij raakt zo uit jouw concentratie. Dan is het twee tellen wat rustiger en vervolgens gaat het zo weer door. En thuis stoor je je mateloos aan het feit dat je partner regelmatig in zijn neus zit te peuteren. Hij beloofd het te veranderen maar juist als hij in gedachten is doet hij het toch.

Je stoort je hier enorm aan. Dit levert je irritatie, frustratie, onrust en stress op. Je baalt enorm dat je vraagt of iemand rekening met je wilt houden, maar de ander het totaal niet serieus lijkt te nemen. En lijkt wel of het juist steeds vaker gebeurd, en je stoort je er steeds meer aan. 

Je kunt een ander niet veranderen wel jezelf. “Tja, wat heb ik daar nou aan”, denk je dan misschien. Toch is dit de sleutel tot de oplossing. Want je kunt niet voorkomen dat andere mensen hard lachen, en je kunt niet voorkomen dat er mensen zijn die in hun neus peuteren of andere dingen doen waar jij je aan stoort. Maar je hebt wel invloed op hoe jij ermee omgaat. Dus als jij niets veranderd blijft alles zoals het is en blijf je je storen.

Je kunt wel besluiten om er zelf voortaan anders mee om te gaan. Als je inziet dat die collega die wat harder lacht daar zelf eigenlijk ook niet zo veel aan kan doen, helpt dat. Ze is gewoon vaak vrolijk, en dat is een positieve eigenschap. En ja, ze lacht misschien wat harder dan anderen, lach dan vrolijk mee. Regel oordopjes of een andere werkplek als het je echt belemmerd om jouw werk goed uit te voeren.

Bedenk je dat anderen zich niet zo gedragen om jou te pesten of op de kast te krijgen.  Iedereen heeft zo zijn gewoontes. Zelfs als iemand bewust probeert zijn gedrag aan te passen door niet in zijn neus te peuteren. Dan kan het onbewust toch gebeuren. Wees dan begripvol. Hierdoor veranderd ook de manier waarop je reageert.

De grootste valkuil is dat je je er steeds meer op gaat focussen. Onderzoek waarom het je zo stoort. Doet het je aan iemand denken? Dat maakt het vaak makkelijker om het los te koppelen van de persoon waarbij je het nu ziet. Gaat het in tegen één van jouw waardes of normen? Niet iedereen heeft dezelfde waardes en normen. Dus trek je schouders op en kijk een andere kant op.

7 tips om te stoppen met het proberen anderen te veranderen
  1. Realiseer je dat je niet de ander kunt veranderen, wel jezelf;
  2. Als je je blijft storen heb je alleen jezelf er mee;
  3. Neem als het je echt belemmert maatregelingen waardoor je minder last hebt van het gedrag van anderen;
  4. Bedenk je dat een ander het niet expres doet;
  5. Doet het gedrag je aan iemand denken?;
  6. Druist het in tegen jouw waarden en normen? Realiseer dat niet iedereen dezelfde heeft;
  7. Focus minder op het gedrag van anderen. Trek je schouders op en accepteer dat de ander zo is.

Een man stoorde zich altijd aan het feit dat motorrijders soms hun gas helemaal open gooide en dat het dan zoveel lawaai maakte in de stad. Bij nader onderzoek bleek dat hij eigenlijk jaloers was op de speelsheid van zo’n motorrijder. Toen hij dat eenmaal doorhad moest hij voortaan lachen bij het voor hem voorheen zo storende geluid. En bracht het hem juist in contact met zijn eigen speelsheid.

Kortom wil je je niet langer storen aan anderen? Realiseer je dat je een ander niet kunt veranderen. Dat je wel kunt veranderen hoe je ermee omgaat. Dat bespaart je een hoop irritatie, onrust, frustratie en stress. Je hebt alleen jezelf ermee als je je blijft focussen op het gedrag van anderen. In het uiterste geval kun je maatregelingen nemen waardoor je minder last hebt van het gedrag van anderen zodat jij weer rust ervaart.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?