Verandering voelt soms als een sprong in het diepe

Toen mijn vriend onze relatie jaren geleden verbrak vond ik dat geen fijne verandering. Ik voelde me in en in verdrietig. Onder de douche kreeg ik een enorme huilbui die eeuwig leek te duren. Het koste me enorm veel moeite om het plaatje van ons leven los te laten. Ik had enorm veel moeite met die verandering.

Wij mensen zijn rare wezens. Want we hebben een hekel aan verandering. Het kan soms voelen als een sprong in het diepe. En dat terwijl verandering het enige is wat vast staat in je leven. Het is niet mogelijk om niet te veranderen. Je lichaam veranderd vanzelf en ook hoe je je voelt is niet altijd hetzelfde. Toch hebben we de neiging om vasthouden aan mensen of situaties terwijl er dingen verandert zijn, of jij verandert bent.

Je werk en je leven wordt steeds voller en drukker. En toch probeer je nog steeds alles in 24 uur te proppen. Je merkt eigenlijk wel dat je het roer om moet gooien. Maar je wilt niets laten vallen. Mede omdat je het gevoel hebt dat anderen dat ook van je verwachten. En zij kunnen ook zo’n druk leven hebben dus vind je dat jij dat ook moet kunnen.a href=”https://n-balans.nl/”>

Hierdoor voel je continu een druk. Je voelt je gejaagd en onrustig. Daarnaast neemt de vermoeidheid toe. Dat je slechter slaapt helpt ook al niet mee. Je merkt dat je concentratie slechter wordt en je dingen vergeet. Je wordt steeds negatiever en je lontje steeds korter.

Toch heb je moeite om verandering aan te brengen in jouw leven. Ik merk dat veel mensen de neiging hebben om te wachten tot de klachten zo erg zijn dat ze echt niet meer anders kunnen voordat ze bereid zijn een verandering door te voeren. En dat is jammer. Want hoe eerder je de stressklachten doorbreekt, hoe sneller je hersteld. En je ook een burn-out kunt vermijden. Heb je eenmaal een burn-out dan heb je die keuze niet meer, dan beslist je lichaam. 

Bepaal wat je wilt bereiken en maak het super aantrekkelijk. Zie voor je hoe je leven eruit ziet zonder onrust, met meer energie en als je weer kunt genieten. Dat geeft je de motivatie om over de “moeite met verandering hobbel”, heen te stappen. Focus je vooral op wat je wilt en niet op de stappen die je kunt nemen om er te komen. De kans is dan groot dat je veel beren op je weg ziet waardoor je de stap niet neemt en dus je doel niet bereikt. Maar daarbij sta je vaak niet stil bij de hulp die je op dat pad tegen kunt komen waardoor het je wel lukt.

Het feit dat je je realiseert dat je een verandering kunt gebruiken is een feestmoment.Want je weet dan welke richting je op wilt, dat is heel waardevol. Je hoeft dan alleen nog maar kleine stappen in die richting te nemen. Je kunt stoppen met jezelf verwijten maken over alles wat je in jouw ogen “fout” doet. Zolang je daar in blijft hangen blijf je een in een negatieve sfeer hangen.

Verandering zonder doel is hetzelfde als geblinddoekt in het diepe springen. Niet alleen doodeng maar kan ook zelfs gevaarlijk zijn.  Maar stapje voor stapje een verandering doorvoeren die je lijdt naar een doel wat je heel graag wilt onder deskundige begeleiding is natuurlijk een ander verhaal. Het verschil daartussen herkennen is belangrijk.

Deze 4 stappen zijn nodig voor een positieve verandering

STAP 1:
Je doet gewoon wat je altijd hebt gedaan en merkt dat je je daar niet langer goed bij voelt. Het lukt je niet om het anders te doen. In dit stadium is het al positief dat je beseft dat je het eigenlijk anders wilt. Dat noemen we bewustwording. Dat is de eerste stap richting je doel. Je wordt je ervan bewust dat je iets anders wilt dan je nu hebt. Daarvoor was je onbewust en onbekwaam. Je was je er niet van bewust dat je iets deed wat je niet het resultaat geeft dat je wilt.

STAP 2:
Bij de tweede stap ben je bewust en onbekwaam. Dus je begint je er bewust van te worden dat je telkens iets doet wat niet handig is, en je kan het (nog) niet (altijd) anders doen. Ik zal een voorbeeld geven. Stel je hebt in je enthousiasme vaak de neiging om door anderen heen te praten. Als je niet door hebt dat je dat doet, ben je onbewust en onbekwaam. Zodra je van meerdere mensen te horen krijgt dat ze dat niet prettig vinden, ga je er over nadenken en kom je wellicht tot de conclusie dat ze gelijk hebben. Je weet dan dat je niet bekwaam bent, dus je bent bewust onbekwaam.

STAP 3: 
Dan gaan we nu verder. Je besluit dat je niet langer door anderen heen wilt praten. Dus dan ga je er heel erg op letten om dat te voorkomen en het anders te doen. In het voorbeeld van daarnet, zal je heel bewust je jezelf de mond snoeien of je tong afbijten om niet door iemand anders heen te praten. Je bent dan bewust en bekwaam.

STAP 4:
Als je dat langere tijd doet, wordt het een gewoonte en gaat het je steeds beter af. Tot dat je merkt dat je er niet meer bij na hoeft te denken. Het gaat vanzelf! Dan ben je aangekomen bij de laatste fase. Je bent onbewust, bekwaam. Gefeliciteerd, de verandering is ingevoerd!

Je hoeft dus niet langer angstvallig valt te houden aan het oude. Je hoeft je alleen maar te richten op jouw doel. Bij stressklachten wil je een verandering! Je wilt rust in je hoofd, meer energie en weer kunnen genieten. En ja, dan zal je iets anders moeten doen. En dat kan spannend zijn. Maar als je je richt op wat je wilt bereiken hoef alleen maar de stappen te nemen om daar te komen. Zolang je je realiseert dat de  nieuwe situatie zo veel fijner is, helpt dat om de eerste stap te nemen. En alles is zoveel eenvoudiger als iemand zoals ik je de weg wijst. Je hoeft het niet alleen te doen?


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?