Vergeven het lijkt soms moeilijk maar het lucht enorm op

Mijn leven is niet altijd over rozen gegaan. Mijn ouders waren totaal anders dan ik was. Dat zorgde vaak voor wrijving. Ik voelde me niet gezien in wie ik was. Dit was er mede de oorzaak van dat ik al op jonge leeftijd een burn-out had. Ik vond het lastig om “wat ze mij hadden aangedaan”, los te laten. Tot een mentor me een opdracht gaf over vergeving. Wauw, ik wist niet hoe bevrijdend en verlichtend dat was. Ik wou dat ik het eerder had geweten…

Als je onbewust rond blijft lopen met dingen die je niet kunt vergeven, raak je zelf uit balans. En je krijgt last van emoties die je maar niet kwijt raakt. Zoals bijvoorbeeld verdriet, boosheid en wrok. En misschien denk je zelfs wel aan wraak. Daar wordt je niet gelukkig van en dit belemmerd je in je dagelijkse leven.

Je ouders hebben je slecht behandeld. Ze luisterden nooit naar je. Ze gaven je niet de liefde, aandacht en begrip die je nodig had. Je bent daar boos en verdrietig over, ook nu je al volwassen bent. Je snapt het niet: “Hoe konden ze nou zo met mij omgaan?” Hierdoor ging je als kind al aan jezelf twijfelen en daar heb je nu nog last van.

Veel mensen gaan om dit allemaal niet je willen voelen, hun gevoel onderdrukken. Maar dat werkt niet. Onderhuids heb je daar toch last van. Je probeert het uit je geheugen te wissen, alsof het nooit is gebeurd en ook dat werkt niet. Want je voelt regelmatig dat verdriet en die boosheid. En de onzekerheid over jezelf door deze ervaring.

Je kunt het verleden niet veranderen. Wat je wel kunt veranderen is hoe je je nu voelt. Door te vergeven laat je los wat er is gebeurd en kun je je weer goed voelen. De ballast is weg en je staat weer open voor positieve ervaringen.

Vergeven is niet het zelfde als het maar vergeten. Het wil zeggen dat je de ervaring en de bijbehorende emoties los laat. Vergeven betekent dat je besluit het een ander niet langer kwalijk te nemen. Het Griekse woord ‘vergeving’ betekent letterlijk ‘laten varen’. Door te vergeven bevrijd je jezelf van het verleden en de bijbehorende emoties.

Vergeven doe je voor jezelf niet voor de ander. Natuurlijk heeft het wel invloed op de ander. Want zowel diegene die vergeeft als diegene die vergeven wordt, ervaren een gevoel van bevrijding omdat de dader en slachtoffer verhouding wegvalt. Dat voelt goed omdat het nu eindelijk afgesloten is. 

Ben je niet in staat te vergeven? Realiseer je dan dat het er niet om gaat dat je zegt dat het oké is wat de ander heeft gedaan of dat je er blij mee bent. Maar dat je in feite jezelf straft als je er mee rond blijft lopen terwijl je het ook kunt afsluiten. Nogmaals het gaat niet om de ander, het gaat om jezelf. Vergeef jezelf de ervaring. Ook als de ander niet gerechtelijk is gestraft, kun je nog steeds vergeven. 

In de oudheid had men al wijze raad over vergeving. Aristoteles zei dat iets te vergeven is als iemand iets uit onwetendheid heeft gedaan. Epicurus houd het vooral bij jezelf en zegt dat je door het vergeven bevrijd wordt van een last. 

Niet vergeten: Vergeven is niet zwak. Het is juist heel krachtig als je iemand iets kunt vergeven. Gandi zei het als volgt: “De zwakken kunnen niet vergeven. Vergeving is een eigenschap van de sterken”.

Vergeven gaat niet alleen over anderen. Het is niet alleen belangrijk om anderen te vergeven. Maar het is ook heel erg belangrijk om jezelf te vergeven. Dat kan soms nog moeilijker zijn. Dan kan de volgende vraag je helpen: “Kun je jezelf vergeven dat je op dit moment niet beter wist?” Ook hier heeft het geen zin om in iets te blijven hangen wat je niet kunt veranderen.

Een klant had een zeer slechte jeugd gehad. Ze was daardoor super onzeker geworden. Dus was ze zelfs boos op zichzelf dat ze een burn-out had. Ik hielp haar om weer in contact te komen met haar krachtige eigenschappen, die ze natuurlijk ook had, maar aardig ondergesneeuwd waren. Hierdoor voelde ze zich al snel beter. En kwam ze niet alleen met meer rust en energie uit haar burn-out, maar ze voelde zich ook veel krachtiger en zelfverzekerder.

Kortom je kunt alles vergeven wat er gebeurd is tot nu. Dit geeft enorm veel rust in je hoofd. Je hoeft je niet langer bezig te houden met dingen uit het verleden. Je bespaart jezelf verdriet, boosheid, wordt en wraak gevoelens. Onthoud dat je vergeven voor jezelf doet. Door te vergeven voel je veel gelukkiger.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?