Hoe vergroot je je eigenwaarde bij een burn-out?
Door mijn burn-out voelde ik me onzeker. Ik was een jonge meid van begin twintig. Hoe kon ik toen al een burn-out hebben? Ik ging heel erg twijfelen aan mezelf en aan mijn kunnen. Ik voelde me ook erg alleen hiermee. Want niemand wist echt was het was, zelf mijn huisarts niet. Laat staan mijn familie en vrienden. Hoe leg je dan uit dat je zo moe bent dat er niets uit je handen komt. Of dat je concentratie zo slecht is dat je niet eens een boek kunt lezen. Of dat je minder contact zoekt omdat alles je te veel is?
Misschien herken je het wel? Je eigenwaarde was al laag, maar je burn-out maakt het er niet beter op. Je voelt je een mislukking. Want je vind het zwak dat je het allemaal niet meer kunt volhouden. “Iedereen kan van alles. Dus dan moet ik dat toch ook kunnen?”, denk je dan.
Je vriendin heeft een baan, een gezin, ze sport en ze is ook nog steeds een leuk mens. Terwijl jij al een tijdje op je tandvlees loopt en je lontje steeds korter wordt. Je hebt het gevoel dat je bijna aan het verdrinken bent omdat je het allemaal niet meer volhoud. En dat terwijl jij tot nu toe altijd degene was die bleef staan en je collega’s al eerder zijn uitgevallen.
Doordat je je minder waard voelt dan een ander vergelijk je jezelf vaak met anderen. Terwijl je je jezelf daar alleen maar verder mee opjaagt. Je ervaart vooral je negatieve kanten en omdat je zo niet wil zijn, zet je jezelf nog verder onder druk. Hierdoor vererger je je klachten alleen maar. Je eigenwaarde daalt en je voelt je slechter.
Tijdens je kindertijd ontwikkel je je eigenwaarde. Je trek je kinderlijke conclusies over jezelf naar aanleiding van wat mensen tegen je zeggen of doen. Bijvoorbeeld als je ouders beide druk waren met werk, dacht je dat jij niet de moeite waard was. Dat je niet goed genoeg bent. Terwijl wat er in je omgeving gebeurd helemaal niets met jou te maken hoeft te hebben. Ook een relatie die niet op een prettige manier verloopt kan je het gevoel geven dat je niet veel waard bent.
Natuurlijk ben jij evenveel waard als ieder ander. Ook al voelt het nu misschien niet zo, weet dat dit waar is. Net als dat jouw eigenwaarde niet afhangt van of een ander dat wel of niet ziet. Of hoe een ander jou behandelt. Dat wat een ander zegt of doet, zegt meer over de ander dan over jou.
Net als leren fietsen kun je leren om je eigenwaarde te vergroten. Dat is op zich niet moeilijk. Er is net als bij fietsen wel oefening voor nodig. Zodat je stap voor stap je eigenwaarde vergroot en ervaart dat je je dan veel beter voelt.
Je kunt nu denken, “Dat geldt alleen voor anderen en niet voor mij”. Dat is een typische manier van denken voor iemand met een lage eigenwaarde. Dus ja, ook jij kunt je eigenwaarde vergroten.
7 tips voor het vergroten van je eigenwaarde bij een burn-out
- Stop met negatief praten tegen jezelf en over jezelf;
- Accepteer dat je een burn-out hebt, je verzetten kost je alleen onnodig veel energie die je nu niet hebt;
- Oefening baart kunt. Ook jij kunt leren om weer positief over jezelf te denken;
- Realiseer je dat een burn-out niets zegt over wie je bent en wat je waard bent;
- Focus vaker op je kwaliteiten in plaats van wat er in jouw ogen niet goed gaat;
- Stop met jezelf te vergelijken in negatieve zin;
- Beloon jezelf voor alle stappen die je maakt.
Een klant sprak continu negatief tegen zichzelf. Ze herhaalde continu dat er iets mis was met haar. Hierdoor was haar eigenwaarde enorm gedaald, ze gaf zichzelf een vier. Ik hielp haar om haar burn-out op te lossen en tegelijkertijd de patronen die ervoor zorgde dat ze zich zelf weinig waard was gaan vinden. Waardoor ze enorme stappen maakte en toen ze terug keek, zich niet meer kon voorstellen hoe ze vroeger met zichzelf was omgegaan. En ze zichzelf uiteindelijk een negen gaf.
Dus is je eigenwaarde gedaald door je burn-out? Los je burn-out op en besteed de tijd die je normaal stak in negatief over jezelf denken voortaan aan het vergroten van je eigenwaarde. Dan krijg je krijgt een heel ander, veel beter resultaat. Je voelt je veel lichter, gelukkiger en vrijer.
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?