Waar geef jij jouw vrije wil nog weg?

Ondanks dat ik al heel lang volwassen ben, merk ik dat ik me soms te veel laat leiden door anderen. Vroeger waren dat natuurlijk mijn ouders en leerkrachten. Daarna meer door vrienden, boeken, radio en tv. En daarna natuurlijk ook door internet en sociale media. En als ik heel eerlijk ben zag ik vroeger gewoon niet dat ik daardoor mijn vrije wil opgaf en “braaf” deed wat anderen ook deden. Totdat het ging wringen en het niet meer goed voelde. Dan pas ging ik nadenken wat ik echt wilde.

Als je jouw vrije wil opgeeft dan zal je daar niet gelukkig van worden.
Het probleem is dat je van jongs af aan niet beter weet dan dat dit normaal is. Want vroeger bepaalde je ouders wat je wel en niet mocht doen. En later werden veel dingen door anders bepaald zoals op school, met vrienden, door de buurt en jouw collega’s op het werk.

Op school wilde jij er graag bij horen. Dus deed jij je best om die dingen te doen zodat ‘de groep’ je zou accepteren. Soms voelde je wel dat je het eigenlijk niet echt wilde. Maar je wist dat als je het niet zo doen, dat je dan als straf, werd buiten gesloten. En als je iets niet wilde dan was dat het wel. En als je niet bij die groep hoorde was er wel een andere groep met regels waar je aan moest houden om erbij te mogen horen.

Het opgeven van je vrije wil vraagt heel van je. Je raakt jouw authentieke zelf kwijt en in de plaats daarvan wordt je een kopie van anderen. En op termijn voelt niet fijn, omdat je niet meer weet wie je zelf écht bent, dus krijg je klachten. Je voelt onrust, die gedachtes die maar niet stoppen (die vaak oorspronkelijk niet van jou zijn), maar ook de vermoeidheid, tot uitputting aan toe.

De kans is groot dat je als kind te horen dat jouw wil achter de deur stond. Hierdoor ging je geloven dat jouw vrije wil en mening er niet toe deden. En dat je dus altijd alles moet doen wat anderen zeggen. Hier gaf je jouw vrije wil onbewust al op. Maar je bent nu volwassen, dus je hoeft niet langer jouw vrije wil op te geven voor anderen.

We leven in een vrij land en dus hebben we het recht op vrije wil. Even voor de duidelijkheid… Dit is de definitie van vrije wil: “Vrije wil is het vermogen om een keuze te maken, terwijl je ook een andere keuze had kunnen maken. Je kiest uit vrije wil wanneer het enige verschil tussen het ene verlangen en het andere erin bestaan dat je weloverwogen voor het ene verlangen kiest en niet voor het andere”.

Vrije wil heeft dus helemaal niets te maken met de angst voor de reacties van anderen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je anderen schade toe brengt. Laat ik daar even duidelijk voor zijn. Maar het is ook niet de bedoeling dat je anderen jou schade toe laat brengen aan jou. Doordat anderen je het gevoel geven dat je niet uit vrije wil voor iets mag kiezen, of juist niet, net wat jouw verlangen is.

Het lastige is dat omdat we al zo lang beïnvloed worden door anderen, het lastig kan zijn om nog te weten wat je zelf echt wilt. De gedachtes die je hebt bijvoorbeeld, die zijn vaak niet van jou… “Huh?”, denk je dan misschien… Wat ik hiermee probeer uit te leggen is dat als je iets maar vaak genoeg hoort, ook als het niet waar is, je het gaat geloven. En dus kan neem je onbewust dingen over van mensen uit je omgeving. Misschien zei je vader bijvoorbeeld: “Wat heb je nou weer uitgespookt?”, of van je moeder (“Ga eens wat doen!”), de meester op school (“Er komt nooit iets van jou terecht”), de overheid (Als je te hard krijgt, krijg je een bekeuring).

5 stappen om je vrije wil niet langer weg te geven
  1. Het is tijd om te gaan bepalen wat je zelf wilt, zodat je jouw leven kunt gaan leiden;
  2. Maak een lijst met jouw verlangens;
  3. Weet dat je het RECHT hebt op vrije wil, omdat je in een vrij land leeft;
  4. Onderzoek van wie de stemmen zijn die je in je hoofd hoort en laat ze los;
  5. Wees niet langer bang voor wat “anderen” denken, het is jouw leven.

Kinderen die vroeger die te horen kregen: “Wat heb je nou weer uitgespookt?”, zullen altijd bang zijn voor wat anderen van hun denken. Ze zijn altijd bang voor het zwaard wat boven hun hoofd hangt. En als je te horen kreeg: “Ga eens wat doen!”, zal je nooit een moment even rustig kunnen zitten zonder het gevoel dat je iets moet gaan doen.

En als je te horen kreeg: “Er komt nooit iets van jou terecht”, kan het vaak 2 kanten op… of je gaat jezelf continu willen bewijzen dat je wel iets waard bent, te koste van je gezondheid, waardoor je een burn-out krijgt. Of je wordt depressief omdat je bent gaan geloven dat je niets waard bent en je er naar bent gaat leven.

Dus wil jij jouw vrije wil nog langer opgeven of wil je eindelijk weer gelukkig zijn? Het leven van anderen leiden zal je nooit gelukkig maken. Omdat iedereen andere verlangens heeft. Dus neem jouw vrije wil terug. En ga ontdekken wie je zelf ook al weer écht bent. Waardoor de druk en de stress en jouw klachten oplossen. En je die rust en vrijheid gaat ervaren die je wilt. Jij je energie niet langer verspilt waardoor je weer volop energie hebt.



Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *