Waarnemen: Ogen die zien die zijn zeldzaam

Toen ik mijn burn-out had kon ik zo opgaan in mijn gedachtes en eigen wereld dat ik niet eens meer kon waarnemen wat er vlak voor mijn neus gebeurde. Als iemand iets tegen me zei, kon dat helemaal langs me heen gaan. De reden dat ik dat weet is omdat anderen dat tegen me vertelde. Zo van: “Ik zei net iets tegen je, hoorde je dat niet?”. Nee, blijkbaar niet.

Als je druk bent gaat er veel belangrijke informatie langs je heen. Veel mensen kijken wel maar zien niet alles. De uitspraak: “Ogen die kijken, zijn niets bijzonders. Ogen die zien, die zijn zeldzaam”, sluit hier bij aan. En het is ook logisch dat je slecht kunt waarnemen als je veel ballen in de lucht probeert te houden.

Jouw vriendin vertelt je iets over de telefoon, maar in gedachte ben je bezig met wat je morgen allemaal nog moet doen. Hierdoor mis je de helft van wat ze zegt en kun je niet volgen waar het over gaat. Je baalt ervan dat dit je niet lukt maar je kunt het gewoon weg niet meer waarnemen. Het is al druk genoeg in je hoofd, dit kun je er gewoon niet bij hebben.

Je bent niet in staat om je nog goed te concentreren. Je bent snel afgeleid. Het komt vaak voor dat je zowel op het werk als thuis informatie mist. Je omgeving zegt dan dat ze het je wel hebben verteld, maar bij jou is het niet blijven hangen, want je vergeet van alles. Je hebt moeite om sociale contacten bij te houden omdat de hoeveelheid informatie je te veel is.

Doordat je druk bent ben je veel vluchtiger met jouw aandacht. Een baby gebruikt nog alle zintuigen om de wereld te ontdekken. Een baby neemt er dan ook de hele dag de tijd voor. Geef een baby een speeltje en wat doet het? Hij pakt het in zijn handjes (voelen), kijkt er naar (zien), stopt het in zijn mond (proeven en ruiken), en onderzoekt of het geluid maakt (gehoor). Doordat je als volwassene veel van deze ervaringen hebt gehad en weet, of denkt te weten hoe ze zullen zijn, ga je steeds minder ontdekken en steeds meer invullen, zeker als je druk bent.

Wil je weer echt waarnemen dan gebruik je bewust en met aandacht al je zintuigen. Met deze zintuigen kun je zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Het is bekend als je één  zintuig niet kunt gebruiken, bijvoorbeeld als je blind of doof bent, een ander zintuig zich beter gaat ontwikkelen. En daarmee kun je dan bovengemiddeld waarnemen. Ik heb ooit een documentaire gezien over een jongen die blind is en niet met een stok wilde lopen. Hij had zich getraind in het maken van een bepaald geluid, een klik. En door te luisteren hoe dat geluid weerkaatst werd door de objecten in zijn omgeving kon hij waarnemen waar iets stond. Op deze manier kon hij toch fietsen, skaten, naar school en geheel zelfstandig leven.

Ontdek wat je favoriete manier van waarnemen is. Als je je vakantie omschrijft vertel je dan vooral over de vele kleuren van de stoffen die op de markt te koop waren? Dan ben je vooral gericht op het zien. Vertel je over de geuren die je rook op de markt? Dan ben je gericht op het ruiken. Beschrijf je hoe de verschillende stoffen aanvoelden? Dan ben je gericht op het voelen. Vertel je over hoe de marktkooplui hun waren aanprezen? Dan ben je gericht op het horen. Vertel je over hoe de verschillende gerechten smaakte die je hebt gegeten? Dan ben je gericht op het proeven.

Vermijd dat je je leven in een waas leeft en van alles mist. Neem eens de tijd om je favoriete manier van waarnemen eens met je volledige aandacht te doen. Als je bijvoorbeeld vooral gericht bent op het zien? Kijk dan eens naar een persoon die je goed kent, zoals een klein kind dat zou doen. Doe alsof je hem of haar nog nooit hebt gezien. Of neem de tijd om een ander zintuig volledig te ervaren. Proef met je ogen dicht. Luister met je ogen dicht of voel met je ogen dicht. Je zal merken dat je een hele andere beleving hebt. Als je je zintuigen bewuster gaat gebruiken, zal je veel bewuster gaan waarnemen. En kan ook jij zien in plaats van vaak alleen maar kijken.

5 manieren om beter te waarnemen

  1. Zorg dat je voldoende rust in jezelf hebt om weer meer waar te nemen;
  2. Onderzoek je favoriete manier om waar te nemen;
  3. Neem eens de tijd om je favoriete manier van waarnemen met je volledig aandacht te doen;
  4. Neem eens de tijd om je minst favoriete manier van waarnemen met je volledig aandacht te doen;
  5. Plan je dagen minder vol waardoor je gedurende de dag meer kunt waarnemen.

Ik had een klant die erg last had van een hokjesgeest, zoals hij dat noemde. Hij had de neiging alles en iedereen bij voorbaat in een hokje te duwen. Door zijn stress dacht hij hier tijd mee te besparen, maar hij ontdekte dat het hem beperkte. Ik hielp hem tot rust komen. En hij oefende om zich meer te richten op zijn zintuigen. Waardoor hij minder invulde en meer kon waarnemen. Dit zorgde naast de rust voor een beter contact met de mensen in zijn omgeving. Omdat hij nu weer echt kon waarnemen.

Dus wil jij niet langer van alles missen omdat het langs je heen gaat? Zorg dat je tot rust komt en gebruik je zintuigen bewust één voor één om meer waar te nemen. Op deze manier kun je je beter concentreren, ben je minder afgeleid, gejaagd en gestrestst en kun je meer genieten van je sociale contacten.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?