Waarom mentale problemen logisch zijn bij een burn-out

Het probleem met een burn-out is dat je mentale problemen hebt waardoor je dingen vergeet. Veel weet ik dus niet meer uit die tijd, wat me wel altijd heel erg bij is gebleven is dat ik niets eens meer een boek kon lezen. En dat ik een moe gevoel had in mijn hoofd en veel onrust. En hoeveel ik ook sliep ik voelde me niet uitgerust.  

Iedereen die een burn-out heeft zal de mentale problemen herkennen. De onrust in je hoofd, het gevoel dat alles te veel is. Moeite hebben om je te concentreren. Het van alles en nog wat vergeten. Daarnaast komen geluiden ook veel harder binnen dan voorheen.

Als je naar een ruimte toe loopt, weet je vaak niet eens maar wat je daar ging doen. Terwijl je toch echt niet dement bent. Je vergeet dingen die je wilde doen. En misschien kun je zelf wel niet op bepaalde woorden komen. Daarnaast ben je ook nog een erg snel afgeleid omdat je concentratie enorm verslechterd is.

Hierdoor kun je niet meer zo functioneren als voorheen. Je voelt dat het de verkeerde kant op gaat. Het voelt rot dat je leven tussen je vingers door glipt. Je voelt je schuldig naar de mensen in je naaste omgeving omdat je voelt dat je steken laat vallen. En je probeert wel door te gaan, maar dat wordt steeds lastiger vol te houden.

Bij ratten blokkeert stress de aanmaak van nieuwe hersencellen. Onderzoekers van de University of California zorgden voor stress bij ratten door ze in hun beweging te beperken. Een andere groep ratten kreeg het stresshormoon cortisol toegediend. Door de stress verminderde de aanmaak van nieuwe hersencellen. Terwijl er meer cellen aan werden gemaakt die informatie sneller doorsturen. De stress verhoogde het risico op mentale problemen, zoals depressie, angst- of stemmingsstoornissen, zo toonde het onderzoek bij ratten aan.

Normaal gesproken wordt alle cellen van je lichaam regelmatig vervangen door nieuwe. Maar bij stress wordt dit proces dus doorbroken. Dus is het belangrijk voor iedereen om stress te verminderen. Maar iedereen weet dit en toch krijgen er nog steeds veel mensen een burn-out. Hoe kan dit? Dit komt doordat veel van wat we ervaren op onbewust niveau plaats vind. Ergens weet je het wel, maar je wilt er niets van geloven. Je schaamt je, en je hebt geleerd om vooral DOOR te gaan. Dus ga je door.

Dit is één van de patronen die er de oorzaak van zijn dat stress kan uitmonden in een burn-out. Het probleem is dat iets wat je al heel lang doet herken je niet als een negatief patroon. Omdat de kans groot is dat je het geleerd hebt van je ouders en het dus “normaal” is. (Het is natuurlijk niet “normaal” het is slechts wat je kent.)

Het hersengebied waar deze verstoring optreed is tevens het gebied waar ons geheugen zit en waar onze emoties gereguleerd worden. Dat is dus de reden dat je dingen vergeet en je slecht kunt concentreren. En ook de reden dat je emoties alle kanten op kunnen vliegen. En je daar veel minder controle over hebt dan normaal.

5 Stappen om mentale problemen bij een burn-out op te lossen
  1. Weet dat de mentale problemen een uiting van stress zijn;
  2. Zet jezelf niet langer onder druk;
  3. Zorg dat je stress afbouwt in plaats van verder opvoert;
  4. Kom weer in contact met je lichaam en je gevoel, zij wijzen je de weg;
  5. Gun jezelf de juiste rust.

“Mijn geheugen is een zeef, met briefjes probeer ik te zorgen dat ik toch nog alles onder controle kan houden”, zei ze tegen me. Ze had niet door dat er een oplossing was voor alle symptomen die ze ervaarde. Omdat ze zo druk was om het hoofd boven water te houden. Maar toen ze eenmaal wist hoe ze het op kon lossen viel er een last van haar schouders en voelde ze zich lichter dan ooit.

Kortom het is belangrijk om echt de stress op te lossen. Zodat je weer nieuwe hersencellen aanmaakt en je mentale problemen zijn opgelost. Je weer aan het werk kunt, je hobby’s weer kunt oppakken. En je jouw sociale contacten weer op kunt pakken. Kortom als je je eindelijk weer de oude voelt, maar dan beter.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie via onderstaande button… ?