Waarom heb ik stemmingswisselingen bij een burn-out?

Ik vond het verschrikkelijk om me een speelbal te voelen van mij emoties. Vooral omdat ik ze daarvoor altijd gewoon wegduwde. Ik had er geen zin in, dus weg ermee. Maar door mijn burn-out lukte dat niet mee. Ik vond het zo erg, dat ik mezelf ook nog ging veroordelen dat ik het deed. Ik vond het zwak en vond dat ik sterker moest zijn. Waardoor ik nu kan zien dat ik nog meer druk op mezelf legde. En het nog verder de verkeerde kant op ging. Maar ja, blijkbaar had ik dat nodig om tot inzicht te komen… 

Stemmingswisselingen zijn een symptoom bij een burn-out. Het probleem is dat veel mensen niet weten dat het een symptoom is van een  burn-out en herkennen daardoor hun burn-out niet. Ze denken dat ze last hebben van een ‘midlife crises’ of de overgang. Of bedenken er een andere reden voor.

Je stapt ’s morgens uit bed en je voelt je goed. Althans behalve je vermoeidheid die maar niet over gaat. De eerste horde van je thuissituatie ben je redelijk zonder al te veel kleerscheuren doorgekomen en je komt aan op je werk. Tegenwoordig hoeft er niet veel mis te gaan of je bent van slag. Je wordt of boos, wat je probeert te onderdrukken, want: “Dat mag ik niet laten zien want dat is niet professioneel”. Of je wilt in huilen uitbarsten, maar dat wil je helemaal zien te voorkomen. Dus barst de bom als je weer thuis komt van je werk.

Die stemmingswisselingen zijn dodelijk vermoeiend. Je voelt je enorm heen en weer geslingerd. Tussen alle emoties die je ervaart. En die je ook nog eens onder de duim wil houden omdat het niet gepast is, in jouw ogen. Hierdoor loopt de spanning nog meer op en heb je regelmatig last van je nek- en schouders en hoofdpijn.

De stemmingswisselingen bij een burn-out komen door een te veel aan informatie en prikkels. Zowel intern als extern. Doordat er intern al zoveel speelt kun je er van de buitenwereld weinig bij hebben. Dat is dan al snel te veel is. Intern is je hele emotionele systeem overbelast. Waardoor je snel op tilt gaat.

Tot nu toe ben je op een bepaalde manier met jezelf en jouw emoties om gegaan. En stemmingswisselingen zijn een indicatie dat die manier niet (meer) voor je werkt. Misschien zijn er tijden geweest dat je je ‘groot moest houden’. Dat je niet boos of verdrietig kon of mocht zijn. Waardoor je jezelf dit hebt aangeleerd. En dat is oké, want misschien was dat vroeger wel echt nodig.

Met jezelf anders voordoen dan je bent, dien je de wereld niet. De angst om jezelf te zijn komt voor uit de sociale angst voor afwijzing. Dit komt omdat we sociale wezens zijn. Vroeger kon je alleen niet overleven dus zit het in ons systeem ingebakken dat we ons moeten aanpassen aan de groep om te voorkomen dat we worden buiten gesloten.

Je emoties uiten wil niet zeggen dat je alle remmen los moet gooien en je op iedereen moet uitleven. Dat is niet waar ik het over heb. Ik bedoel dat het belangrijk is om als eerste weer in contact te komen met je emoties, omdat je ze al zo lang hebt genegeerd. En vervolgens leert hoe je daar op een gezonde manier mee om kunt gaan. Zodat ze in balans zijn.

5 stappen om stemmingswisselingen op te lossen
  1. Stop met het onderdrukken van je emoties;
  2. Zorg dat je op de juiste manier met je boosheid om leert gaan;
  3. Leer om je verdriet weer te voelen zodat je de juiste keuzes maakt;
  4. Wees je bewust van je angsten en leer het verschil tussen reële en irreële angsten;
  5. Geniet van de hoeveelheid blijheid en andere fijne gevoelens die je nu meer dan ooit kan voelen zodat je je weer gelukkig voelt.

Dit is wat een klant van mij hierover zei: “Jarenlang had ik last van een soort knoop in mijn buik. Ik ontdekte dat die knoop eigenlijk emoties waren die ik heel lang geleden had weggestopt. En hoewel ik altijd heb gevochten om deze emoties weg te drukken, voel ik nu dat het veel lichter voelt om deze reacties gewoon te voelen. Dat had ik echt nooit verwacht. Wat heb ik mezelf al die jaren aangedaan? Ik weet nu dat mijn lichaam spanning opbouwde door de emotionele lading die ik had het weggestopt. En hoe ik dit weer vlot kon veranderen”.

Stel je eens bad voor, vol met rommel en shit wat je hebt opgespaard en weggestopt de afgelopen tijd. Hoe zou het zijn als je de stop uit het water trekt? En alle rommel wegloopt en het bad (jij dus) weer helemaal schoon is? Zodat je stemmingswisselingen voorbij zijn en jij je weer gelukkig voelt?

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie via onderstaande button… ?