Wat gun jij jezelf, rust of een burn-out?

Ik gunde iedereen altijd de hele wereld en mezelf niets. Dat deed ik niet bewust hoor. Ik was er gewoon helemaal niet mee bezig. Alsof ik vooral voor anderen leefde. Ik had ook het gevoel dat mijn leven bestond uit het ten dienste te staan van anderen. Ik was totaal niet bezig met wie ik was en wat ik nodig had of wilde. En dus al helemaal niet wat ik mezelf gunde.

Wat gun jij jezelf? Daar komt het eigenlijk op neer bij een burn-out. Als je jezelf weinig gunt, hou je dat wel een tijdje vol. Maar uiteindelijk breekt dat je op omdat je er niet gelukkig bij voelt. En dan krijg je dus een burn-out.

Misschien doe je werk wat je niet (meer) leuk vindt. Maar heb je het gevoel dat je het moet doen omdat er toch brood op de plank moet komen. Of misschien zit je (nog) in een relatie waarvan je weet dat die niet goed voor je is, maar durf je niet de knoop door te hakken om te vertrekken omdat je bang bent dat je het niet alleen red.

Hierdoor onderdruk je je werkelijk gevoelens. Je stopt ze ver weg omdat je denkt dat ze niet belangrijk zijn. Omdat je er geen recht op hebt. Of gewoon omdat je dat al heel jong gedaan hebt en ondertussen je niet eens meer bewust van bent dat je het doet. En dat geeft klachten zoals bijvoorbeeld spanningen en pijnen in je lichaam.

Als je de vraag: “Wat gun jij jezelf?” beantwoord is de kans groot dat je tot de conclusie komt dat het: “niet veel”, is. Verstandelijk wil je het misschien wel. Maar je handelt er niet naar waardoor je jezelf alleen maar opjaagt om dingen te doen die niet bij je passen en waar je je ongelukkig bij voelt. Ben je er klaar voor om dit te veranderen?

Nu je duidelijk hebt wat je jezelf onbewust niet gunt…, wat gun je jijzelf wel? Vaker een wandeling maken? Toch die pauzes nemen? Vaker met vriendinnen afspreken? Schrijf dat eens op voor jezelf. En niet alleen maar lezen want dat is niet voldoende om de verandering te maken. 

En kijk dan hoe je daar meer van in je leven kunt brengen. Even heel hard gezegd. Kijk hoe je leven nu is. Dat is wat je jezelf op dit moment gunt. Qua werk, relatie, sociale contacten, sociale media, hobby’s, sport en plezier. Met welk onderdeel ben je niet happy en kun je misschien minder aandacht geven of mee stoppen?

Het gaat er niet om dat je moet hebben of doen wat anderen ook hebben. Dit is precies wat je tot nu toe gedaan heb. Doen wat anderen willen of wat anderen doen omdat je denkt dat het zo hoort. Het gaat erom dat je doet waar jij je goed bij voelt. En waar jij gelukkig van wordt. 

Zo krijg je “Wat gun jij jezelf” helder en gedaan!
  1. Kijk naar alle dingen waar je last van hebt in je leven op het gebied van stress, dit is wat je jezelf nu gunt. Pijnlijk nietwaar?;
  2. Wat gun je jezelf wel? Niet alleen verstandelijk, maar wil je ook echt bereiken?;
  3. Weet dat hier een oplossing voor is. Je weet nu misschien nog niet hoe, maar het willen is de eerste stap;
  4. Geef een cijfer van hoe graag je dit wilt bereiken;
  5. Op die manier weet je wat je wilt en hoe graag je het wilt, nu nog DOEN!;
  6. Wat is de eerste stap die je kunt nemen om in actie te komen?;
  7. En blijf vervolgens telkens weer de vraag stellen “wat is de volgende stap dit ik kan zetten, net zo lang tot je hebt bereikt wat je wilt.

Lang heb ik mezelf niet gegund wat ik echt wilde. Omdat ik dacht dat je vooral moest doen wat er van je gevraagd werd. Dat het vooral belangrijk was dat je anderen gelukkig moest maken. Dat je jezelf moet wegcijferen en mijn mening er niet toe deed. En dat zorgde dat ik een burn-out kreeg. Gelukkig weet ik nu beter en gun ik mezelf nu wel een pauze tussen de middag. Gun ik mezelf wel even van het zonnetje genieten aan het einde van de dag. Of het lezen van een boek of een saunabezoek, kortom even tijd voor mezelf.

Dus wat gun jij jezelf? Onrust, weinig energie, emotioneel uit balans zijn, spanningen en pijnklachten en uiteindelijk een burn-out? Of gun je jezelf, innerlijke rust, 100% energie en je weer gelukkig voelen? Lijkt mij een eenvoudige keuze toch? Dus volg de stappen en ga het doen!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)