Voor welke mogelijkheden sluit jij jezelf af?

Als iets me vroeger niet lukte dan kwam ik vaak in een neerwaarts spiraal terecht. Het voelde dan zo, dat omdat het nu niet lukte het nooit niet ging lukken. En omdat ik me op dat moment niet goed voelde, had ik het gevoel dat ik me nooit goed voelde. En ik zo wie zo geen leuk leven had. Kortom het werd van kwaad tot erger. Het wonderlijke was dan wel dat als ik er weer uit was ik de dingen heel anders ervaarde. Dat fascineerde me, hoe kon dit?

We sluiten ons zelf vaak af voor meer mogelijkheden door te denken: “Ik weet het niet”.
Of door: “Bij mij gaat altijd alles mis”. Met deze negatieve gedachtes creëer je onbewust een negatief leven. Op sommige gebieden kun je echt een ‘fixed mindset’ hebben. Dat wil zeggen dat je niet open staat voor groei. Mensen met een ‘grow mindset’ staan er wel voor open omdat bij te leren.

Als je sommige mensen 20 jaar later spreekt zijn ze nog precies het zelfde. Ze praten over dezelfde dingen. Ze hebben dezelfde problemen en klagen over dezelfde dingen. Er is niets opgelost, of bijgeleerd het lijkt alsof de plaat al 20 jaar blijft hangen. Terwijl de wereld echt niet stilstaat, staan sommige mensen staan wel stil.

Als je zelf een fixed minset hebt, dan blijf je in kringetjes ronddraaien. Doordat je geen hulp vraagt of accepteert kom je niet verder. En je blijft hangen in bijvoorbeeld je burn-out. Waar het dan soms even beter lijkt te gaan, maar ook vaak weer helemaal mis gaat. En daar wordt je moederloos van.

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Als ze op een bepaald moment even niet ziet, wil het niet zeggen dat ze er niet zijn. Dat is ook de reden dat een nachtje erover slapen soms kan helpen. Je laat het onderwerp dat in je bewuste mind even los. Waardoor een ander wijzer deel van je dat meer op de achtergrond is, je en mooie oplossing kan influisteren.

Als eerst is het belangrijk dat je van jezelf dit soort moment gaat herkennen. De momenten dat je vastloopt en het even niet meer weet. Veel mensen vinden het pijnlijk om dit te ervaren dus willen ze het zo snel mogelijk wegmoffelen. Het voelt als falen en dat wil je niet dus zo snel mogelijk ver weg stoppen. Maar daarmee sluit je jezelf onnodig helemaal af.

Vervolgens is het belangrijk dat je het loslaat. Niet vanuit boosheid of frustratie. Want als je daarin blijft hangen ga je je alleen maar negatiever en slechter voelen. Nee, vanuit de wetenschap dat als je het nu loslaat, je het later wel kunt weten. Als je even iets anders gaat doen, kom je in een andere stemming. Waardoor je meestal weer nieuwe ingevingen krijgt. Dus voor nu even loslaten is niet het hetzelfde als de knuppel in het hoenderhok gooien.

De valkuil is dat als je het even niet meer weet dat je denkt dat dat betekend dat het nooit te weten gaat komen. Hoeveel dingen heb je wel niet overwonnen. Je weet het misschien niet meer maar als kleuter zat je te worstelen om dat ronde blokje in het vierkantje te krijgen, weet je nog? Later ontdekte je dat het ronde blokje in het rondje paste. Door niet op te geven kun je altijd nieuwe dingen ontdekken.

In 7 stappen alle mogelijkheden benutten
  1. Zie je de mogelijkheden even niet? Laat het nu dan even los met de wetenschap dat je juist dan later ingevingen krijgt;
  2. Maar zeg alvast wel tegen jezelf: “Er zijn eindeloos veel mogelijkheden”;
  3. Realiseer je dat even iets niet weten, geen falen is;
  4. Zorg dat je iets anders gaat doen, bij voorkeur iets waar je blij van wordt, zodat je in een andere gemoedstoestand komt. Of slaap er een nachtje over;
  5. Zie je dan nog niet de oplossing? Vraag dan aan iemand die expert is op het gebied van jouw uitdaging om hulp;
  6. Wees niet te trots om hulp te aanvaarden. Sta open voor wat de ander je te zeggen heeft. Je hoeft het advies niet klakkeloos op te volgen;
  7. Je kunt ook door het gesprek zelf op andere gedachten komen omdat je nu in mogelijkheden denkt in plaats van “het kan niet” .

Een van mijn klanten had een burn-out en een te grote takenlijst voor wat ze op dat moment aan kon. Ze zag echt niet hoe ze dat kon oplossen. Door samen dit op een rijtje te zetten, ontdekten we een aantal categorieën. Bepaalde dingen kon ze helemaal mee stoppen omdat ze niet belangrijk waren. Anderen dingen kon ze minder doen. Weer anderen dingen kon ze hulp vragen aan haar partner en weer andere aan haar kinderen. Voorheen had ze dat echt niet als mogelijkheden gezien. Maar ze voelde al snel dat dit echt werkte en daar was ze superblij mee. Zo voelde ze zich net langer geleefd en opgejaagd en had ze meer de rust voor zichzelf.

Kortom er zijn altijd meer mogelijkheden dan je denkt.
Zeker als je niet lekker in je vel zit heb je de neiging om alles somberder in te zien. Dus is het belangrijk dat je de stappen volgt zodat je weer in een positieve stemming komt en wel meer mogelijkheden ziet. Op deze manier voorkom je dat je in kringetjes blijft ronddraaien en nooit echt uit je burn-out komt.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *