Werkstress zorgt voor veel ziekteverzuim. Wat kun je er aan doen?

Mijn werk in de Grafische industrie was hectische. Ik deed de orderbegeleiding van reclamedrukwerk, binnen een bedrijf dat gericht was op tijdschriften. Ik had veel te maken met deadlines omdat de planning van de drukpersen bepalend was voor het hele productieproces. Maar ja, klanten leverden niet altijd alles op tijd aan en er ging ook wel eens wat mis. Waardoor mijn werk aan de ene kant leuk was maar ook voor werkstress zorgde.

Eén derde van de ziekte gevallen heeft met werkstress te maken.
Volgens onderzoek heeft 12 procent van de werknemers burn-out klachten. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zet zich momenteel actief in om de werkstress te verminderen.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt in een persverklaring: “Het is nu vaak nog een taboe om over werkstress te praten, daar schamen werknemers zich voor. Maar de bekende uitspraak ‘van hard werken wordt niemand ziek’, klopt in de praktijk niet. Met hard werken is niks mis, maar de randvoorwaarden om dit te kunnen doen moeten er wel zijn. Bijvoorbeeld dat je naast je werk ook de zorg op je kunt nemen voor een familielid of vriend. En dat er op je werk geen sprake is van agressie, pesten en intimidatie. Ik wil dat het normaal wordt dat werkgevers en werknemers werkstress met elkaar bespreken en aanpakken.”

Jaarlijks lopen bijna 1 miljoen mensen risico op een burn-out. Werkstress gaat ten koste van de gezondheid van medewerkers. Het gaat ten koste van de productiviteit en van de sfeer in een team. Het ziekteverzuim door stress kost werkgevers veel geld, 3 tot 6 miljard euro. Ook in de gezondheidszorg lopen de kosten flink op door stress en burn-out, naar schatting 4,7 miljard euro per jaar.

Veel organisaties hebben te maken met bezuinigingen, er moet meer werk door minder mensen worden gedaan. Het gevolg is dat de werkdruk toeneemt. Ruim 40 procent van de werknemers geeft aan zijn of haar werk mentaal belastend te vinden. De hoge tijdsdruk is een probleem voor een kwart van de ondervraagden.

Het is belangrijk dat werkstress een bespreekbaar onderwerp wordt. Dat je als werknemer niet bang hoeft te zijn om je baan te verliezen als je bij jouw werkgever aangeeft dat je last hebt van stress. Hopelijk zal de voorlichtingscampagne van het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid daar ook aan bijdragen.

Stress is niet gezond en doet een aanslag op veel onderdelen in jouw leven, zowel op fysiek, emotioneel en mentaal gebied. In de vorm van pijnklachten, negatief of beperkend denken, snel geïrriteerd zijn, etc. Bedenk dat het gaat om jouw gezondheid. Daar moet je een leven lang mee doen, en dus is het heel belangrijk om stappen te ondernemen.

Veel mensen die last hebben van stress denken dat ze het alleen op te kunnen lossen. Mensen modderen daardoor onnodig lang door met (werk)stressklachten. Helaas lukt dat zelden, en lopen ze alleen maar een grotere kan op een burn-out.

4 tips om jouw werkstress aan te pakken
  1. Bespreek werkstress met jouw leidinggevende;
  2. Onderzoek wat er nodig is om jouw werkstress te verlagen, samen met jouw leidinggevende;
  3. Zoek professionele hulp om te zorgen dat je leert hoe je op een gezonde manier om kunt gaan met stress, en voorkomt dat je een burn-out krijgt;
  4. Vraag naar het budget bij je leidinggevende, personeelszaken of HR dat besteed mag worden aan bijscholing, deze mag je vaak ook inzetten voor begeleiding op het gebied van stress.

Heb je last van werkstress? Kaart het aan bij jouw leidinggevende. Dat is niet alleen goed voor jouw eigen gezondheid, maar zonder stress ben je ook productiever. Je hoeft niet ziek thuis te zitten met stressklachten of een burn-out. En dat bespaard zowel je werkgever als de gezondheidszorg een veel geld als je tijdig aangeeft dat je last hebt van werkstress. Kortom voor alle partijen een positieve situatie!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…