Weten hoe je stress verminderen kunt en dat ook kunnen toepassen zijn twee verschillende dingen

“Ik weet wel wat ik aan stress moet doen”, hoor ik soms van mensen, maar ondertussen beheerst de stress nog steeds te veel hun leven.  Kijk ik weet ook wel dat ik om te schilderen een kwast nodig heb, een doek en verf. En dat ik dan de kwast in de verf moet dopen en vervolgens met de kwast op het doek moet strijken. En ondanks dat ik dat weet helpt dat me niet om een meesterwerk te maken. Zo geldt dat ook voor stress verminderen.

Je leest artikelen op internet en je kijkt soms naar een masterclass om anders met stress te leren omgaan. En je denkt: “Ja, dit herken ik wel”. Je probeert het toe te passen, en merkt even dat je je beter voelt. Maar het lukt je niet om de positieve spiraal vast te houden en valt al snel weer terug in je oude patroon.

Het opgejaagde gevoel schut je maar niet van je af. En onrust in je hoofd waardoor je niet helder kunt denken, en dingen niet kunt overzien. Je bent zo moe  dat je alleen de dingen doet die gedaan moeten worden. Je hebt geen fut heb om nog iets leuks te gaan doen. Daarnaast ben je sneller geïrriteerd dan voorheen. Stress verminderen is dus nodig.

Iets weten en het ook doen is niet hetzelfde. Sommige gewoontes zijn lastig te doorbreken. Je wilt het wel anders. En je weet ook wel wat je anders wilt, maar dat maakt nog niet altijd dat je dat ook direct kunt toepassen. Soms is daar meer voor nodig dan alleen wilskracht. 

Zorg dat je duidelijk hebt wat je niet wilt. Dat kan je namelijk motiveren om op zoek te gaan naar een oplossing om dat ook voor elkaar te krijgen. Het is echter niet handig om te blijven hangen in wat je niet wilt, dat helpt je geen resultaten te bereiken.

Met alleen weten wat je niet wilt ben je er nog niet. Je moet ook weten wat je wel wilt. Omdat dat maakt dat je onbewust op zoek gaat naar mogelijkheden die je gaan helpen stress verminderen.

Je loopt het risico dat je iets probeert het niet direct lukt en je het vervolgens opgeeft.Het is misschien even geleden, maar toen je leerde lopen was het toch ook geen optie om te stoppen met proberen stapjes te zetten? Toen ging je ook elke keer weer staan? Ook al viel je tien keer op je billen, je gaf niet op. Dus doe dat nu ook niet. Je hoeft geen genoegen te nemen met een leven vol stress.

Het is prima om dingen eerst zelf te proberen. Maar als het niet lukt, wees dan niet te trots om hulp te vragen. Het is zonde om met stressklachten die je leven beheersen door te blijven lopen en je leven negatief te laten beïnvloeden, terwijl het ook echt anders kan. Als het niet lukt om je huis zelf te schilderen, laat je dat toch ook doen? Als je niet zelf je gootsteen kunt ontstoppen, laat je dat toch ook doen? Waarom zou je dat dan niet doen als het gaat om jouw levensgeluk?

Bij autorijden weet iedereen dat je daarvoor een auto nodig hebt. Dat je een stuur moet vasthouden, het gas moet indrukken. Dat je een rem kunt gebruiken, een koppeling hebt, en een pook om mee te schakelen. Toch mag niemand zonder rijbewijs de weg op. Je moet eerst lessen volgen om echt te leren hoe het allemaal werkt. En zo kan het ook zijn met het verminderen van stress. Het weten wat je fout doet is niet voldoende. Je moet ook leren wat je wel moet doen of laten.

Kortom wil je jezelf onrust, een opgejaagd gevoel en vermoeidheid besparen? Zorg dan dat je niet alleen weet welke tips je daarvoor toe kunt passen, maar dat je het ook echt uitvoert. Het is prima om het eerst zelf te proberen. Lukt het niet voldoende en blijft stress je leven negatief beïnvloeden waardoor je eerder overleeft dan leeft? Wees dan niet te trots om hulp te zoeken die gespecialiseerd is op dat gebied. Zodat je weer helder kunt denken, dingen weer kunt overzien. Je weer kunt genieten en de fut hebt om iets leuks te gaan doen.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?