“Wie ben ik nog?”, denk je dan….

Mijn manier van met de dingen omgaan was altijd: eerst kijken wat er van me verwacht wordt. En vervolgens dat gewoon doen. Dat dat soms niet fijn voelde probeerde ik dan te negeren. Ook al voelde ik het dan enorm wringen. Dan kon ik boos worden op mezelf of op anderen. Terwijl ik zelf die keuze had gemaakt. Maar dat zag ik toen nog niet.

Mensen met een burn-out vragen zich op een gegeven moment af: “Wie ben ik?” Je doet wel van alles, maar vooral omdat je denkt dat je dat MOET doen. Niet perse omdat je het WILT doen. En omdat je dat al heel erg lang doet, weet je op een gegeven moment ook niet meer wat je nu eigenlijk wilt.

Je weet gewoon niet meer of je het werk wat je doet nog wel leuk vindt. Je bent ooit die weg ingeslagen en hebt jezelf nooit meer afgevraagd of je het nog wel leuk vindt. Ook qua hobby’s weet je eigenlijk niet meer wat je echt leuk vindt. Hierdoor ben je vooral nog bezig met allemaal dingen die je eigenlijk niet echt meer leuk vindt.

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen
Je doet wel van alles, meestal voor anderen. Maar dat geeft op een gegeven moment niet echt meer voldoening. Je voelt je niet meer vrolijk, maar vooral afgestompt. Je weet niet eens meer waar je blij van wordt, en wat je nou eigenlijk wel en niet leuk vindt en dat voelt rot. Het voelt alsof je jezelf bent kwijtgeraakt.

Doordat je je zo lang hebt aangepast aan anderen, weet je op een gegeven moment niet meer wie je zelf nog bent. Dan ga je je afvragen…: “Wie ben ik?” En dat is goed. Het kan vervelend zijn om te ontdekken dat je jezelf bent kwijt geraakt in de loop der jaren. Maar je dit realiseren is ook al weer een stap in de juiste richting om dit op te lossen.

Alleen maar zorgen voor anderen en niet voor jezelf, gaat je niet gelukkig maken. Veel mensen denken dat ze gelukkig worden als ze anderen gelukkig maken. Maar je kunt anderen niet echt gelukkig maken. Je kunt wel dingen voor anderen doen, maar je weet nooit of die ander daar echt op zit te wachten. Anderen helpen met het idee dat je dan een compliment, aandacht of dankbaarheid ontvangt is niet de manier om zelf gelukkig te worden. Geluk haal je uit jezelf.

Het kan soms even duren om een gewoonte weer af te leren. Maar het is prima mogelijk. Gewoon een kwestie van volhouden en even doorzeten. Dat wat je normaal voor een anderen en tegen je eigen lichaam doet, ga je nu gewoon voor je zelf doen en voor jezelf laten werken.

Als je dingen wilt veranderen dan willen sommige mensen ook in eens het roer om gooien en dat dan alles anders is. Met sommige dingen is dat mogelijk. Maar de zoektocht naar wie je echt bent, gaat niet in één dag. Dus gun jezelf ook de tijd om jezelf weer te leren kennen net zoals je dat zou doen al je iemand anders leert kennen. Dat gaat stapje voor stapje.

In 7 stappen ontdekken… ”Wie ben ik?”

  1. Als eerste stel jezelf de vraag: “Wie ben ik?”;
  2. Misschien komt er niet direct een antwoord maar ontdek onderdelen.. Wat vind je lekker om te eten?;
  3. Ben je een binnen of een buitenmens?;
  4. Welke activiteit wordt je blij van?;
  5. Welke droom had je voor ‘later als je groot was’?;
  6. Wat vond je als kind leuk om te doen?
  7. Probeer van alles uit en zo zal je steeds meer ontdekken wat je wel en niet leuk vindt.

Ellen zat thuis met een burn-out. En ze bleef maar piekeren over “wie ben ik?”, het koste haar enorm veel energie. Ze had al van kinds af aan zichzelf aan de kant gezet door te zorgen voor haar broers en zussen. Dat deed ze ook voor haar kinderen en partner. En ze was ook nog de hoofdkostwinner. Dit gaf haar veel stress. Door met haar deze stappen te doorlopen en samen te ontdekken wat ze wel en niet fijn vond, leerde ze zichzelf opnieuw kennen. Waardoor ze in haar eigen behoeftes kon voorzien en zich gelukkiger voelde dan ooit.

Dus, wil je de vraag: “Wie ben ik?”, beantwoord hebben? Ga aan de slag met deze vragen en ontdek stap voor stap wie jij ook al weer bent. Zodat je je niet langer ongelukkig en afhankelijk van anderen hoeft te voelen. Maar je verantwoordelijkheid voor je geluk in eigen hand kan nemen. Waardoor je je veel beter voelt.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… 👇
De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen