Wie is jouw ergste vijand bij een burn-out?

Ach ik was nog jong, dus echt mezelf begrijpen deed ik nog niet. En als je gevraagd had wie mijn grootste vijand was, had ik zeker niet gezegd, dat ik dat zelf was. Ik behandelde mezelf, zonder dat ik het door had, slechter dan ik ooit iemand anders zou behandelen. Ik luisterde niet naar mezelf, ik nam mijn grenzen niet serieus, ik gunde mezelf door al het moeten geen plezier, en ga zo maar door.

Veel mensen met een burn-out hebben niet door wie hun ergste vijand is.
Ze doen hun dagelijkse dingen en willen dat ook perfect doen. Ze kijken naar het leven van anderen en voelen zich dan rot dat zij dat niet bereikt hebben. En willen graag anderen helpen maar hebben daar niet de puf voor. En omdat ze niet weten hoe ze dit moeten oplossen worden ze alleen maar strenger voor zichzelf.

Je lichaam geeft al tijden aan dat je moe bent. Eigenlijk voel je je al tijden moe, en het wordt alleen maar erger. En in plaats van dat je rust neemt en je lichaam de tijd geeft om te herstellen, ga je door en door. Je bent jouw ergste vijand. Niet alleen op dat gebied maar je bent zo wie zo streng voor jezelf.

Hierdoor raak je als maar vermoeider en uiteindelijk uitgeput. Er zijn zelfs martel technieken die gebruik maken van uitputting. En dit doe jij jezelf vrijwillig aan. Waardoor je ook nog eens gaat twijfelen aan jezelf. Waardoor je ook op andere vlakken streng bent voor jezelf. Je emotioneel ook uitgeput en overprikkeld raakt. En je niet meer helder kunt denken.

Jouw ergste vijand ben je zelf. Dat is de reden dat je een burn-out hebt! Je bent te streng voor jezelf. De signalen van je lichaam en systeem negeer je. Je bent de verbinding met jezelf kwijt geraakt. Daardoor doe je vooral wat je denkt dat anderen van je verwachten. Omdat je zelf niet meer voelt wat goed is voor jou, verwacht je dat anderen het wel zullen weten.

Op welke manier ben jij je ergste vijand? Bij de één is het vooral het doorgaan, ondanks dat je moe bent. Bij de ander is het vooral anderen boven jezelf stellen. Of vooral bezig blijven met dingen doen, zodat je niet de onrust hoeft te voelen die in je zit. Op welke manier werk jij jezelf onbewust tegen?

Jij hebt het beter voor met anderen dan met jezelf. Je houd meer rekening met anderen dan met jezelf. Hiermee laat je jezelf in de steek en ben je jouw ergste vijand. Ik weet dat je het nu moeilijk vind om te geloven, omdat je bang bent dat je egoïstisch zult zijn. Maar neem van mij aan iemand met een burn-out is verre van egoïstisch, die is juist zijn of haar ergste vijand. Terwijl een egoïst juist goed voor zichzelf zorgt.

“Dat valt allemaal wel mee bij mij”, denk je misschien. Als je een burn-out hebt, dan valt het niet mee. Dat betekent dan slechts dat je nog niet door hebt dat je zelf je ergste vijand bent. Want niemand die lief is voor zich zelf zal zo slecht naar zijn of haar lichaam luisteren en het zo ver laten komen dat hij/zij een burn-out krijgt.

In 7 stappen je ergste vijand overwinnen
  1. Heb je een burn-out? Dan ben jij je ergste vijand;
  2. Onderzoek op welke manieren jij zelf te kort doet;
  3. Doorbreek de patronen waardoor je dit bent gaan doen;
  4. Laat los dat als je goed voor jezelf zorgt dat dat egoïstisch zou zijn;
  5. Hoe lief zou je voor een ander zijn? Ga voortaan zo lief voor jezelf zijn;
  6. Vraag je telkens af: “Hoe kan ik mijn eigen beste vriend of beste vriendin zijn?”
  7. Durf te genieten.

Janine was haar eigen ergste vijand omdat ze anderen altijd boven zichzelf stelde. Toen ik haar uitlegde hoe dit bij haar zat, herkende ze dat wel. Van af toen ging ze dit steeds beter herkennen, waardoor ze andere keuzes ging maken. En daar voelde ze zich achteraf veel beter bij. Het gaf haar minder spanning en onzekerheid. Waardoor ze zich zelfverzekerder en vrolijker voelde.

Dus heb je ontdekt dat jij jouw ergste vijand bent? Onderzoek op welke manieren jij jezelf te kort doet. Doorbreek de patronen die daaronder zitten. Laat los dat je egoïstisch zou zijn. Leer lief voor jezelf te zijn. En durf te genieten. Zodat je af bent van druk, een slecht gevoel over jezelf, uitputting en nek- en schouder klachten, en jij je weer energiek en gelukkig voelt.


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *