Het willens en wetens dingen doordrammen zorgt voor een burn-out

Weet je, het kan heel handig zijn om precies te weten wat je wilt. Het geeft je leven richting en een doel. Maar waar ik achter kwam, is dat het me ook vaak een frustrerend gevoel gaf. Want niet altijd alles van wat je wilt gebeurd. En dat kon me mateloos frustreren. Daarnaast voelde ik me rot over mezelf. En dus zorgde het ook vaak voor stress.

Misschien herken je dat wel dat je iets graag wilt maar het niet lukt?
Of je bent dan iemand die snel opgeeft en gefrustreerd raakt omdat dingen niet lukken, en je geeft op. Of je blijft willens en wetens doordrammen. Om vervolgens alsnog gefrustreerd te raken omdat je zo je best hebt gedaan en het alsnog niet lukt.

Op je werk moet er een bepaalde taak gedaan worden. Maar het lukt je elke keer niet om het af te ronden. Of misschien herken je dit vooral ook in het huishouden. Dat je willens en wetens bepaalde klussen gedaan wilt krijgen terwijl het gewoon niet lukt om alles af te krijgen.

Als je niet bereikt wat je wilt zorgt dat voor frustratie. Je wordt er moe van dat je er tijd en energie in steekt en dat je niet het resultaat krijgt wat je wilt. En omdat je niet bereikt wat je wilt ga je twijfelen of het wel voor je weg is gelegd. Of je gaat twijfelen of jij wel goed genoeg bent.

Misschien doe je de dingen te veel vanuit je wil. En vind je het lastig om dingen zich te laten ontvouwen. Er is soms gewoon en juiste tijd voor bepaalde dingen. Het duurt nu eenmaal 9 maanden, gemiddeld gezien, voordat een kind geboren wordt. Bloemen bloeien niet, vanzelf, in de winter. De bladeren vallen niet in de zomer, en ga zo maar door. Op de golven mee surfen is veel fijner dan tegen de wind in peddelen.

Dus als dingen niet lukken…., vraag je dan af of het wel ECHT wilt.
Misschien zit er ergens in je systeem een tegenwerkend verlangen. Een andere kant van je dat anderen dingen wil. Dan helpt het om jezelf de vraag te stellen wat er goed aan is als het niet lukt. Zodat je helder krijgt wat er speelt. Maar het is belangrijk om jezelf af te vragen of het wel het juiste moment is. Misschien is een ander moment wel veel beter?  

Totaal geen wilskracht hebben gaat je natuurlijk nergens brengen. Het gaat dus echt om een goede balans. Waarbij het belangrijk is dat je weet wat je wilt. Je voldoende geloof in jezelf hebt dat het je gaat lukken. En vervolgens de juiste stappen zet op het juiste moment om jouw doelen te behalen.

GROTE DISCLAIMER!!! Dit geldt natuurlijk niet voor het uit je burn-out komen. De meeste mensen waarbij het niet lukt om uit hun burn-out te komen, hebben de pech niet te weten wat je precies kunt doen om uit je burn-out te komen. En doen ze maar wat en dat is natuurlijk ook frustrerend maar daar gaat dit artikel niet over. Dit artikel gaat over het oplossen van één van de patronen die maken dat je in een burn-out terecht komt.

In 5 stappen zonder doordrammen je doel bereiken
  1. Voel hoe het zou zijn als het wel zou lukken, wordt je er blij van?;
  2. Vraag je af of je het wel ECHT wilt;
  3. Wat zou er goed aan zijn als het niet lukt?;
  4. Wat weegt zwaarder 2 of 3?
  5. Vraag je af of dit het juiste moment is of dat een ander moment beter is.

In de middeleeuwen hadden ze zo’n boomstam waar je over kon lopen en waar dan allemaal dingen bewogen. Als je niet op het juiste moment wachtte of op het juiste moment een stap zette dan werd je eraf geknald. Dat is nou precies wat ik bedoel. De kunst is om op het juiste moment actie te ondernemen en op het juiste moment jezelf koest te houden. En hoe meer je uit je hoofd komt en in je lijf. En hoe meer je weer in contact komt met je gevoel. Hoe beter je leert aanvoelen wat het juiste is voor welk moment.

Kortom, met doordrammen kom je maar tot een bepaalde hoogte.
Leren hoe je met de flow van het leven mee kunt gaan, maakt dat je het jezelf minder moeilijk maakt. Je hebt minder stress en minder klachten. En dus voel je je ook veel lichter, gelukkiger en vrijer


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *