Zo wordt je weer de oude bij een burn-out

Toen ik mijn burn-out had wilde ik het zo snel mogelijk fiksen en weer de oude zijn en door kunnen. Zo van schouders er onder en zo, wat ik daarvoor ook altijd had gedaan en waarmee ik altijd veel gedaan kreeg. Toen wist ik nog niet dat dat juist het probleem was. Ik schaamde me dat ik zo jong al thuis zat met een burn-out. En had het gevoel dat ik het ook niet kon verkopen naar mijn collega’s.

Je wilt graag weer de oude worden, want je herkend jezelf niet meer. Door alle stressklachten voel je je steeds meer beperkt. Je lijkt wel een slap aftreksel van degene die je vroeger altijd was. Maar hoe wordt je weer de oude?

Vroeger was je altijd vrolijk, en had je energie van tien. Je stond altijd voor iedereen klaar en niets was je te veel. Nu krijg je zelfs de dagelijkse dingen met moeite gedaan. Je ziet dat anderen wel alle ballen in de lucht kunnen houden. Dus vind je jezelf dom omdat het jou nu niet lukt.

Doordat probeert om toch alles te doen, voel je je doodmoe. Je voelt een enorme druk om zo goed mogelijk te blijven functioneren. Je probeert alles onder controle te houden. Maar voelt van alles door je handen glippen. Steeds vaker vergeet je dingen. En je kunt je steeds slechter concerteren. Dit frustreert je en jouw lontje wordt steeds korter.

Jouw ideaalbeeld van zoals je was is niet ideaal. Het is juist de reden waardoor je in deze burn-out problematiek terecht bent gekomen. Het is dus belangrijk dat je stopt met dat überhaupt te willen. Het gaat erom dat je uit je burn-out komt. Daar is namelijk iets anders voor nodig. Als je weer de oude wordt, los je niets op en heb je over een half jaar weer een burn-out.

Je wilt beter worden en dus juist niet de oude. Als je blijft terug verlangen naar hoe je vroeger was blijf je altijd teleurgesteld. En je komt niet uit je burn-out. Je hebt als het ware een upgrade nodig. Het is belangrijk dat je dat ideaal plaatje van ‘de oude worden’ loslaat.

De angst bij veel mensen is dat als ze iets veranderen, ze niet meer zichzelf zijn. Terwijl je juist meer jezelf gaat worden, als je het goed doet. Je bent vroeger namelijk juist niet jezelf geweest, doordat je je te veel hebt aangepast aan anderen. Je wilt dus ook niet die oude worden. Maar je wilt een betere versie van jezelf zijn.

De valkuil is dat je van jezelf eist dat je dit alleen moet oplossen. Die hoge eisen aan jezelf stellen is nu net wat je mag gaan afleren. De kunst is juist te leren hoe je liever voor jezelf kunt zijn. Door je te laten helpen. Zodat je de dingen die je nu doet, en waarmee je jezelf saboteert los laat. De oude jij deed alles om maar aardig gevonden te worden door een ander. Nu mag je leren hoe je aardig kunt zijn voor jezelf.

In 5 stappen je beter voelen dan de oude jij
  1. Laat het plaatje van zoals je was los;
  2. Realiseer je dat je juist meer jezelf wilt worden;
  3. Doorbreek de dingen waarmee je jezelf nu nog saboteert;
  4. Leer nieuwe manieren aan waardoor alles veel eenvoudiger wordt;
  5. Lukt het niet alleen, wat bij de meeste mensen het geval is, wees dan niet te trots om hulp te zoeken.

Rianne zei tegen me dat ze vooral weer ‘de oude’ wilde worden. Toen ik haar uitlegde dat die oude versie juist voor haar burn-out had gezorgd, dacht ze daar anders over. Ze nam de stappen die nodig zijn om uit haar burn-out te komen. En later zei ze: “Je had gelijk, ik voel me nu beter dan ooit!”

Dus wil jij het ‘de oude worden’ loslaten om juist een betere versie van jezelf te worden?Laat het oude plaatje van jezelf los. Doorbreek waar je jezelf nu nog tegen werkt. Leer nieuwe manieren die wel werken. Waardoor je je veel beter voelt. Je meer rust in je hoofd hebt, je meer energie hebt en je beter functioneert en meer geniet.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…